konferencija_komora

Evropski strelci nišane olimpijske vize na Prvenstvu Evrope od 31. jula do 14. avgusta u Beogradu i Pančevu

 

Beograd i Pančevo ugostiće od 31. jula do 14. avgusta blizu 2.000 strelaca, trenera, pratećih lica i gostiju na Šampionatu Evrope u streljaštvu (MK oružje, gađanje glinenih golubova i puška velikog kalibra na 300 metara).

Predsednik Privredne komore Sbrije i član Organizacionog odbora Šampionata Evrope Miloš Bugarin, na izuzetnoj posećenoj konferenciji za medije u Privrednoj komori Srbije je istakao:

– Takmičenje ima ne samo veliki sportski, već i privredni značaj jer doprinosi i unapređenju i razvoju turizma i ugostiteljstva Beograda, pošto će veliki broj gostiju provesti skoro dve nedelje u našem gradu. Uloženi su veliki napori da se šampionat uspešno organizuje, da se potvrdimo kao dobri domaćini i želim našim strelcima mnogo uspeha i osvajanje još neke olimpijske norme za London.

Predsednik Organizacionog komiteta Milan Šotra zahvalio se saradnicima u Bg sportskom centru Kovlovo koji je pruzeo organizaciju Šampionata Evrope na trudu i izuzetnom zalaganju u pripremi takmičenja:

– Po svemu ovo će biti izuzetno prevenstvo. Uz impresivan broj učesnika i gostiju, dolazi i oko 50 novinara iz inostranstva  tako de će se i u evropskim medijima, nadam se, lepo govoriti o Beogradu. Očekujem i pravu pordšku naših novinara i izveštača. Kvalitet učesnika obećava veoma uzbudljiva takmičenja i pozivam Beograđane i Pančevce da dođu, da se upoznaju sa tajnama streljačkog sporta i uživaju.

Jasna Šekarić je na Šampionatu Evrope u Beogradu 2005. osvojila zlatnu medalju. U krugu favorita je i ove godine, a dodatan motiv je i osvajanje olimpijske vize za London 2012.

– Na ovu konferenciju za medije sam došla sa treninga i vraćam se na trening posle nje – rekla je Jasna Šekarić.- Motiva za dobar rezultat ima na pretek, uvek volim kada osvojim medalju a sada „jurim“ i olimpijsku vizu. To  što gađamo pred svojim navijačima, sa jedne strane može da bude podstrek a sa druge strane i opterećenje, ali se nadam da će biti prilike za radovanje.

Damir Mikec je pre šest godina u Kovilovu sa Zlatićem i Grgićem osvojio ekipnu bronzu pištoljem, prvu u istoriji srpskog streljaštva u toj disciplini:

– Voleo bih da se to ponovi, u istom smo sastavu, ali smo i iskusniji i, zašto ne reći,  u  krugu smo kandidata za ekipni trofej. Dobro gađam i mislim da mogu da se upustim i u borbu za pojedinčanu medalju. Iza mene je odlična sezona sa dobrim rezultatima od preko 570 krugova što budi optimizam pred izlazak na vatrenu liniju u Kovilovu.

Povezana vest:  Zlatna medalja za hrvatskog strelca

Predsednik Steraljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović ukazao je na činjenicu da je Beograd postao, u organizacionom smislu, veliki centar svetskog i evropskog streljaštva:

– Pre ovog šampionata u Kovilovu i Pančevu odžano je Prvenstvo Evrope MK oružjem i u gađanju glinenih golubova 2005, Svetski kup u gađanju glinenih golubova 2005, finale Svetskog kupa u gađanju glinenih golubova 2007, Svetski kup u gađanju glinenih golubova 2008. i Svetski kup MK i vazdušnim oružjem 2010. Mali broj evrpskih gradova može da se pohvali tako bogatim kalendarom takmičenja, jer ne treba zaboraviti da u septembru dolaze u Kovilovo najbolji strelci na Šampionat sveta u gađanju glinenih golubova.  Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije i ministarstvu odbrane Srbije koji su pomogli organizaciju u veoma komplikovanoj ekonomskoj situaciji. Sada je važno da nas i naši strelci obraduju dobrim rezuklatima.

Bojana Nikolić direktor takmičenja  na kome će se pojaviti preko 100 osvajača olimpijskih, svetskih i evroskih medalja, je naglasila:

– Prijavljeno je oko 1.100 strelaca i imaćemo preko 1.450 izlazaka na vetrenu liniju  jer će neki gađati i više dicplina u seniorskom i juniorskom uzrastu. Dolaze takmičari iz 47 zemalja a primljeni si i gosti iz SAD i El Salvadora koji će gađati van konkurncije.  Nije iznenađenje ovakav veliki odziv jer je za strelce iz Evrope ovo poslednje prvenstvo na kome MK oružjem mogu da ispune olimpijsku normu za London. Podeliće se 19 viza MK oružjem i 13 u gađanju glinenih golubova.O regularnsti takmičenja brinuće međunarodni sudijski timovi. Pozivam vas u Kovlovo, ako ne možete svaki dana dođite makar 5. i 7. jula kada su na progamu po četiri finala…

Svečano otvaranje Šampiontaa Evrope je 1. avgusta u 20 časova u Bg sportskom centru Kovlovo. Prva takmičenja su 2. avgusta. Ulaz je slobodan.

SASTAVI REPREZENTACIJA SRBIJE ZA EŠ U BEOGRADU

MK puška, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Stevan Pletokosić („Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić (Policajac).

Seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović i Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“).

Povezana vest:  OI 2016, Srpski strelci raspoloženi za najteže ispite

Juniori: Borislav Mazinjanin (Policajac), Žarko Trifunjagić (Novi Sad) i Igor Čotra (Zvezdara).

Juniorke: Tašana Bogatinovski i Tijana Kolarik (Pančevo), Katarina Biserčić (Niš) i Jelena Zeljajić (Partizan).

MK pištolj – seniori: Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac).

Seniorke: Jasna Šekarić, Jelena Arunović, Zorana Arunović (sve Crvena zvezda).

Juniorke: Danica Rašeta (Zemun Centar), Aleksandra Matijašević (Crvena zvezda)m, Ana Alentijev (Smederevo).

Pištolj velikog kalibra- seniori: Saša Petrović (Pančevo), Saša Mudrinić (Akademac), Milorad Miljkovič (Crvena zvezda).

Selektor je  Zoran Stojiljković.

U gađanju glinenih golubova u disciplini trap, Srbija neće imati reprezentacije i takmičiće se samo u pojedinačnoj konkurenciji. Prijavljeni su seniori Pera Nedić iz Jedinstva trap (Stara Pazova) i Zoran Lukić iz Grofa (Kalište kod Požarevca) dok će u juniorskoj konkurenciji gađati Zoran Jakšić (Jedinstvo trap) i Nemanja Smiljanić (Grof Kalište).

U disciplini skit, prijavljena je reprezentacija Srbije i gađaće Jovan Amanović, Goran Stojadinović i Nenad Radović (svi Novi Sad).

Selektor je Dejan Mihajlović.

ZANIMLjIVOSTI

Prvo Prvenstvo Evrope održano je 1955. u Bukureštu. Glavni grad Rumunije bio je domaćin Šampionata Evrope i 1965, 1975. i 1983.

Beograd je, pre ovog šampionata, bio domaćin Prvenstava Evrope 1957.  i 2005.

Šampionati Evrope održavaju se MK i vazdušnim oružjem i u gađanju glinenih golubova. Na svake dve godine održavaju se „veliki šampionati“ gde su zastupljene sve discipline MK oružjem, u gađanju glinenih golubova i puškom velikog kalibra. Svake godine se održavaju Evropski šampionati vazdušnim oružjem za seniorske i juniorske kategorije. Ranije su se održavala Prvenstva Evrope za različite discipline i kategorije u različitim gradovima u istoj godini i veoma je teško utvrditi koji je ovo Šampionat Evrope po redu.

Jedno Prvenstvo Evrope održano je i u Kairu u Egiptu na tlu Afrike. To je bilo takmičenje samo za juniore 1965. i  strelci Jugoslavije osvojili su tri medalje, zlatnu, srbrnu i bronzanu.

Na ovogodišem Šampionatu Evrope učestvovaće više od 100 osvajača olimpijskih, svetskih i evropskih medalja.

U reprezentaciji Srbije na Šampionatu Evrope gađaće svetski rekorder za seniore i juniore Stevan Pletikosić koji je u finalu Svskog kupa 1991. u Minhenu MK puškom 60 metaka ležeći zabeležio maksimalan rezultat od 600 krugova. Bio je drugi strelac u istoriji koji je postigao ovaj rezultat. Pošto je tada bio junior, 600 krugova mu jer upisano i kao apsolutni i juniorski svetski rekord. Na listi rekorda, u ovoj disciplini za seniore uz Pletikosića još 16 strelaca imaju upisanih 600 krugova. Na juniorskoj listi rekordera, Pletikosić je sam.

Povezana vest:  Pobede timova Mikeca i Zlatića u Bundes ligi

Strelci Srbije su na Šampionatima Evrope od 1955. do 2011. osvojili 187 medalja 55 zlatnih, 63 srebrne i 69 bronzanih. Seniori imaju bilans od 91 odličja (31 – 25 – 35) juniori 96 (24 – 38 – 45).

Prvi put su učestvali na prvom Prvenstvu Evrope 1955. u Bukureštu i vratili su se sa pet medalja, zlatnom, dve srebrne i dve bronzane.

Najviše medalja na Šampionatima Evrope strelci su osvojili 1991. u Bolonji, čak 20, od toga devet zlatnih, osam srebrnih i tri bronzane. U  reprezentaciji Srbije na ovom Prvenstvu Evrope iz te generacije gađaće Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić i Jasna Šekarić, dok će Goran Maksimović biti sudija. U reprezentaciji Slovenije gađaće Rajmond Debevec koji je bio i u Bolonji u reprezentaciji Jugoslavije.

Prvo učešće strelaca pod imenom Srbija bilo je 2007. Od tada su osvojili

18 medalja – sedam zlatnih, tri srebrne i osam bronzanih. U ovom bilansu seniori su zastupljeni sa 13 medalja, šest zlatnih dve srebrne i pet bronzani a juniori sa pet trofeja – jednom zlatnom, jednom srebrnom i pet bronzanih.

Na poslednjem „velikom“ šampionatu Evrope u Osijeku 2009. Srbija je osvojila dve medalje, zlato i bronzu. U Beogradu će muška seniorska reprezentacija braniti titulu MK puškom 3 puta 40 metaka. Bronzanu medalju osvojila je takođe muška seniorska reprezentacija ali MK puškom 60 metaka ležeći.

Na Šampionatu Evrope u Beogradu 2005. strelci Srbije (tada kao SCG) osvojili su  četiri medalje – dve zlatne Jasna Šekarić MK pištoljem i juniorska ženska reprezentacija MK puškom 60 metaka ležeći (Andrea Asovičć, Jelena Živković i Ivana Scepinski) i dve bronzane – seniorska muška reprezentacija MK pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić) i juniorka MK puškom 60 metaka ležeći Jelena Živković.

Uz ovaj Šampionat Evrope, Beograd će ove godine biti domaćin i Prvenstva sveta u gađanju glinenih golubova od 3. do 14. septembra, takođe na strelištu u Kovilovu, jednom od najmodernijih u svetu!