SOTRA_KZN_PKSRBIJE

Milan Šotra predsednik Organizacionog komiteta Evropskog šampionata u streljaštvu u Beogradu i Pančevu od 31. jula do 14. avgusta

U London se stiže samo preko Kovilova

 

Milan Šotra predsednik Organizacionog komiteta Evropskog šampionata u streljaštvu u Beogradu i Pančevu od 31. jula do 14. avgusta, najmasovnije i najkvalitetnije sportske manfestacije ove godine u  Srbiji, zadovoljan je koliko se odmaklo u pripremama  u veoma složenom ekonomskom trenutku:

– Do početka takmičenja, ostalo nam je još manje nedelju dana i veći deo posla, pre svega onaj tehnički, je za nama. Organizaciju je preuzeo “Bg sportski centar Kovilovo”  čiji su stručni timovi imaju iskustva u pripremi ovakavih takmičenja, jer su 2005. organizovali Prvenstvo Evopre i potom i Svetski kup u gađanju glinenih golubova – trap, skit i dubl trap, 2007. finale Svetskog kupa i 2008. ponovo Svetski kup u ovim disciplinama i ne bojimo se ovog posla.

Koliko učesnika i gostiju očekujete u Kovilovu?

– Prvenstvo će po svemu biti izuzetno, dolazi blizu 1.500 strelaca, trenera, stručnih lica i zvaničnika iz 48 zemalja. Imaćemo gste i iz SASD i Salvadora Očekujemo ukupno oko 2.000 gostiju. U olimpijskim  disciplinama klasičnog streljaštva podeliće se 19 viza a u gađanju glinenih golubova 13 i sa sportskog aspekta ima veliki  značaj, jer je poslednja prilika za strelce iz Evrope da MK oružjem izbore plasman za London. Sa druge strane, izuzetno će pomoći turizmu Beograda jer će nekoliko hotela 14 dana imati u proskeu preko 1.000 gostiju što nije mala stvar. Uoči takmičenja održaće se i godišnja Skupština Evropske streljačke konfederacije – ESK i sastanak Predsedništva ESK kojima će prisustvovati oko 150 delagati iz preko 50 zemalja. Među njima je i dosta uglednih sportskih radnika pa je i to prilika da predstavimo Beograd kao sportski grad.

Povezana vest:  Srpskim strelcima tri prva mesta na turniru „Sveti Martin 2011“ u Belom Manastiru, Andrea Arsović puškom „ubila“ apsolutnih 400 krugova!

Najveći problem u organizaciji je novac?

– Kada je pre četiri godine Streljački savez Srbije konkurisao i dobio organizaciju, niko nije mogao da predvidi ekonomsku krizu i šta će sve ona doneti Evropi i Srbiji. Praktično, ostali smo bez velikih sponzora i oslonili smo se na lične veze da obezbedimo podršku firmi, pomoć države je primerena ekonomskoj situaciji i takmičenje moramo da organizujemo, kako znamo i umemo, iz sredstava od kotizacije koji plaćaju učesnici. Računamo na oko 170 do 180 hiljada evra. Na prvi pogled mnogo, ali i troškovi su ogromni. Odmah moramo da damo ESK skoro 60.000 evra i postaviću pitanje na Skupštini ESK kuda ide taj novac. Zbog takvog odnosa prema organizatorima ESK skoro i da nema kandidate za organizaciju narednih Prvenstva Evorpe MK oružjem. Još 60.000 evra daćemo za doping kontrolu, 35.000 evra za iznajmljivanje elektronskih meta koje nam nedostaju, plaćamo, naravno, i autobuse za prevoz učesnika, kao i  troškove sudijama, tehničkim licima, zvaničnicima ESK, timovima za podršku internet i TV prenosa… Kada podvučem crtu – stalno sam u minusu. Ne mogu čak ni da se usudim da prihvatim da naši strelci ne plate kotizaciju, jer bi tada minus bio još veći.

Povezana vest:  Juniorke Srbije osme na svetu u gađanju MK puškom iz ležećeg stava

Obavestili ste i ESK o ovim poteškoćama?

– Tražio sam da nam pomognu tako što bi se odrekli svog dela od kotizacije, ali i da nam pokriju troškove za TV i internet prenose i možda bismo bili na nuli. Međutim, odgovorili su da su to problemi organizatora i da ne mogu da nam pomognu. Zbog toga, sva sredstva koja nam ostanu  usmerićemo, pre svega, u organizaciju takmičenja, smeštaj, ishranu, prevoz, suđenje, doping kontrolu, tehničku podršku na strelištu… Ostalo što nije neophodno, biće skromno i jednostavno i skrenuli smo im pažnju na to.

Strelište će biti, sa tehničkog aspekta, pripreljeno za vrhunske rezultate?

– Na Šampionatu Evrope 2005. u Beogradu i Pančevu oboreno je pet svetskih rekorda a tri su izjednačena i to je dokaz kvaliteta. Objekti za glinene golbove su najbolji u svetu. Obezbedićemo i sve druge sadržaje da se učesnici prijatno osećaju u Kovilovu, od restorana sa roštiljem do klimatizovanih šatora i prostorija u kojima će moći da se osveže i odmore.

Povezana vest:  Andija Zlatić fantastičan u Bundesligi 392 kruga!

Očekujete i “invaziju” stranih novinara?

– Predsednik ESK Vladimir Lisin, po časopisu Forbs najbogatiji Rus, o svom trošku dovešće u Beograd blizu 50 izveštača iz skoro svih evropskih zemalja.  U velikoj sali koja je klimatzovala, pripremili smo pres centar i imaće dobre uslove za rad. Akreditovalo se i 36 domaćih novinara. I na ovom planu obaramo neke rekorde i postavljamo visoke standarde…

Ko je sve pomogao organizatorima za Šampionat Evrope?

– Pre svega dugujemo ogromnu zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Srbije i ministru Snežani Samardžić Marković koja je prihvatila da bude predsednik Počasnog odbora, Ministarstvu odbrane Srbije i ministru Draganu Šutanovcu, Olimpijskom komitetu Srbije i predsedniku Vlade Divcu, Sportskom savezu Srbije i predsedniku Aleksandru Šoštaru,  Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije kao i Gradu Beogradu i iskrenim prijateljima streljačkog sporta iz firme Feter koji je generalni sponzor,  Peracija, Matarelija, “B i P”, Ileja, Hotela Prezident, Berete, Metalije, Laste, Tojote centra, Turističke  organizacije Srbije, Privredne komore Srbije, PKB, Naste, Siusa, Kastelanija, Aerodroma “Nikola Tesla” Beograd, Radijus vektora, Natura vodomata, Fiokija, Siksta i RC.