BOJANA NIKOLIC 3Na Prvenstvu Evrope u Beogradu i Pančevu od 31. jula do 14. avgusta 1.053 strelaca nišane 32 olimpijske vize za London

Na Prvenstvu Evrope u Beogradu i Pančevu od 31. jula do 14. avgusta učestvovaće 1.053 strelca koje će pratiti i 359 zvaničnih lica. Ukupno će biti 1.445 izlazaka na vetrenu liniju jer neki streci gađaju i više disciplina!

– Po svemu, ovo je jedno od najmasovnijih prvenstava jer je veoma važno za strelce iz Evrope i svi su pohrlili u Beograd da na strelištu „Bg sportskog centra Kovilovo“ pokušaju da uhvate „poslednji voz“ MK oružjem za London 2012. – kaže direktor šampionata Bojana Nikolić, koju streljački svet bolje poznaje pod devojačkim prezimenom Pejović i kćerka je nekadašnjih reprezentativaca Rade i Srećka Pejovića, udata je za srpskog reprezentativca u mačevanju Danila Nikolića.- Za takmičare sa Starog kontineta poslednja šansa  za London biće Prvenstvo Evrope samo vazdušnim oružjem u Finskoj u martu 2012. Sve reprezentacije dolaze u najjačim sastavima i ako budu dobri vremenski uslovi na nišanu su i svetski rekordi.

Bojana Nikolić ističe da se dele ukupno 32 olimpijske vize – 19  puškom i pištoljem i 13 u gađanju glinenih golubova – trap, dubl trap i skit za muškarce i trap i skit za žene.

– Po četiri olimpijske vize podeliće se u disciplini MK puška trostav 3 puta 40 metaka za muškarce i MK puška trostav 3 puta 20 metaka za žene – objasnila je Bojana Nikolić. – Po tri vize dobiće strelci u disciplinama MK puška 60 metaka ležeći za muškarce, MK pištolj na 50 metara za muškarce i MK pištolj 30 plus 30 metaka na 25 metara za žene. Još dve vize namenjene su strelcima MK pištoljem brza paljba gde Srbija nema predstavnike.Svi strelci koji su do sada osvojili olimpijske vize u bilo kojoj disciplini, uključujući i vazdušno oružje,  ne konkurišu, što znatno povećava mogućnost da se u Kovilovu izbori plasman na OI u Londonu 2012.

Povezana vest:  Rekord juniorki „Novog Beograda Ušća“ na Šampionatu Srbije vazdušnom puškom

U disciplini MK puška 3 puta 40 metaka u konkurenciji neće biti Norvežani i Rusi koji imaju po dva kvalifikovana strelca ovim oružjem i ispunili su „olimpijski bonus“. Kvalifikovane takmičare imaju još Francuska, Srbija (Nemanja Mirosavljev), Švajcarska i Slovačka. Vazdušnom puškom Francuzi imaju dvojicu takmičara (Monije i Pjasceki)  kao i Italijani (Kamprijani i De Nikolo) i Rusi (Kamenski i Sokolov), a vizu imaju i opasni Rumun Moldoveanu, Norvežanin Hansen i Holanđanin Hilenbrand.

MK puškom 60 metaka ležeći, Nemci su ispunili maksimum od dvojice takmičara i više ne mogu da kvalifikuju takmičara u ovoj disciplini a po jednu vizu imaju i Austrija, Belorusija, Danska, Francuska, Norveška i Švajcarska. Kada se podvuče crta ispod ovih spiskova, ako ne bude velikih iznenađenja,  plasman do 12. mesta može da donese vizu za London. Selektor Stojiljković nada da će MK puškom Srbija dobiti makar još jednu olimpijsku ulaznicu.

MK puškom trostav za žene, Ukrajinke, Francuskinje i Nemice imaju po dva mesta u Londonu, a po jednu vizu imaju i Poljska, Srbija (Andrea Arsović), Švajcarska i Slovačka.  Vazdušnom puškom Češka, Danska, Nemačka i Italija  imaju po dve takmičarke, a vizu imaju i Srbija (Ivana Maksimović), Ukrajina, Poljska, Hrvatska i Austrije. Ovde je situacija još povoljnija (plasman među prvih 15 može da bude dovoljan za put za London), ali je pitanje koliko se isplati nišaniti treću olimpijsku vizu jer sa tri takmičarke jedna može da gađa obe discipline a druge dve samo po jednu – ili vazdušnom ili MK puškom.

Povezana vest:  Stefanović i Arsovićeva blistali drugog dana „Vojvodina kupa“

U disiplinama pištoljem za muškarce Srbija ima tri  vize i ovde važi isto pravilo – jedan može da gađa  obe discipline (MK i vazdušni pištolj), druga dvojica po jednu. Naravno, odluka je na selektoru, Olimpijskom komitetu Srbije i Streljačkom savezu Srbije kakav će sastav odrediti za London.  MK pištoljem, Italijani imaju već dva strelca, a vize imaju još Belorusija, Rusija, Srbija (Andrija Zlatić) i Slovačka. Vazdušnim pištoljem, popunili su maksimum od  dva mesta Srbija (Damir Mikec i Dimitije Grgić), Ukrajina i Rusija a po jednu vizu imaju Jermenija, Belorusija, Španija, Finska, Francuska, Nemačka, Porugalija, Slovačka i Turska. Već se na svetskom kupu u Minhenu ove sezone dogodilo da ovim oružjem devetoplasirani  takmičar ode u London, u Beogradu ova granica može još da se pomeri na dole.

Druga disciplina u kojoj svi u srpskoj reprezentaciji priželjkuju olimpijsku vizu je MK pištolj za dame. Bugarke i Ruskinje su van igre (imaju po dve vize) po jednu imaju Španija, Nemačka i Mađarska.  Mnoge velesile ovim uružjem su, međutim,  već kvalifikovale takmičarke vazdušnim pištoljem a one, i to dobro, gađaju i MK pištoljem –  Francuska (dve), Belorusija, Češka, Finska, Gruzija, Grčka, Poljska, Rusija, Srbija (Zorana Arunović) i Ukrajina. Već su na svetskim kupovima peta i šesta mesta obezbeđivala olimpijsku vizu za London, u Kovilovu će, kako procenjuju stručnjaci,  biti dovoljno ući među prvih deset da se ostvari plasman na OI.

Povezana vest:  Nenad Putnik predsednik Streljačkog saveza Srbije

Puškom i pištoljem i u gađanju glinenih golubova na EŠ će gađati van konkurencije, ukupno četvoro gostiju iz Salvadora, Meksika i SAD. Amerikanci gađaju glinene golubove i želeli su da probaju strelište jer će se u Kovilovu održati Svetsko prvenstvo  u ovoj disciplini od 3. do 14. septembra.

U gađanju glinenih golubova na Šampionatu Evrope podeliće se 13 olimpijskih viza – u trapu i skitu za muškarce po pet, u dubl trapu za muškarce, skitu i trapu za žene po jedna. Na Šampionatu sveta u septembru u svim disciplinama deliće se samo po jedna olimpijska viza. I ovde važi pravilo da strelci koji su već osvojili olimpijsku vizu ne konkurišu.

U svakom slučaju, za ljubitelje streljaštva dolaze uzbudljivi dani u Kovilovu. Ulaz je slobodan, vredi doći na strelište (za Beograđane autobus 101 i 106 od Omladinskog stadiona a potom lagana šettnja kroz hladovitu šumu).