Igor Cotra 1

EP KOVILOVO

Igor Čotra šesti junior Evrtope, reprezentacija Srbije peta u trostavu

 

Sjajni rezultati srpskih juniora MK puškom u najtežoj disciplini trostavu 3 puta 40 metaka na Šampionatu Evrope u Beogradu: Igor Čotra je zauzeo šesto mesto u finalu, i to je prvi srpski strelac koji je gađao u plej ofu na prvenstvu. Pre raspucavanja bio je šesti sa 1.152 kruga (ležeći 388, stojeći 381, klečeći 383)  i posle dodatnih deset metaka završio je takođe na šestom mestu sa 1.248,3 kruga.

Pobedio je Bugarin Ivan Jordanov koji je i pre finala imao prednost sa 1.255,9 (1.161) kruga, srebro je pripalo Serhiju Kulišu (Ukrajina) sa 1.255,5 (1.157) krugova, dok se bronzom okitio Mihael Janker (Nemačka) sa 1.254,4 (1.157) krugova. U konkurenciji 46 takmičara Borislav Mazinjanin je 29. sa 1.134 kruga (387, 371, 376), a Žarko Trifunjagić 31. sa 1.132 kruga (388, 366, 378).

U ekpnoj konkurenciji Srbija je sa 3.418 krugova (Čotra 1.152, Trifunjagić 1.132, Mazinanjnin 1.134) zauzelao odlično peto mesto. Slavili su Nemci sa 3.453, kruga ispred Rusije sa 3.342 i Švedske sa 3.341 krugom. Četvrti su Belorusi sa 3.421 krugom.

Povezana vest:  Određeni strelci za Svetski kup u Minhenu

– Prezadovoljan sam,  ove sezone sam u dva evropska finala, na šampionatu Starog kontineta vazdušnim oružjem u Breši i ovde u Beogradu imao dva šesta mesta. Lepo je kada u istoj sezoni gađaš u finalu na dva Prvenstva Evrope – rekao je 19-  godišnji reprezentativac Zvezdare Igor Čotra dok je primao čestitke od svog trenera Slobodana Bojkovića i selektora Zoran Stojiljkovića.- Gađao sam i na EŠ u Osijeku 2009. i to iskustvo mi je mnogo značilo.  Jedino mi je žao što nisam imao bolji osnovni rezultat da se upustim u borbu za medalju. Lični rekord mi je 1.163 kruga i da sam mu  se približio na pet šest krugova, bilo bi mnogo uzbudljivije u finalu.

Finale  je bugarski mladi as  Jordanov , vicešampion Evrope vazdušnom puškom iz Breše ove godine, rutinski završio. Pretekao je najtrofejnijeg učesnika finala Ukrajinca Kuliša (vlasnika srebra i bronze sa SP u Minhenu 2010),  i Nemca Jankera. Čotra se sa 10,4 kruga poslednjim metkom sa osme pozicije vratio na šestu.

Povezana vest:  Srbiji srebro pištoljem na EŠ u Alikanteu

– Čestitam Čotri, ovo je lep uspeh i rezuultat i mnogo se trudio.   Međutim, slabi rezultati Mazinjanina i Trifunjagića su nas udaljili od medalje koju sam, iskreno, očekivao. Sva trojica sui gađalo loše u stojećem stavu, to je bilo za infarkt. Prišao sam, na primer, mestu na kome je gađao Trifunjagić jer sam video da loše gađa, da je zapao u ogromnu krizu. Imao je dve šestice za redom u finišu, kada je opalio sledeći metak, pitao sam da li je opet osmica, jer sam se pripremao da eksplodiram pošto je nedopustivo da strelac „ubije“ tri loša metka za redom. Rekli su mi da nije osmica, i meni je za trenutak laknulo, da  bi mi saopštili da je šestica i tada samo što se nisam onesvestio! Trebalo je to izdržati – opisao je svoj doživljaj takmičenja  selektor Zoran Stojiljković…

Trener Trifunjagića u Novom Sadu Dragan Marković, je pedantno zabeležio da je mladi strelac u poslednjih pet hitaca imao dve osmice, šesticu, centar i ponovo osmicu i da je izgubio deset krugova u pet metaka!

Povezana vest:  EP 2011 BEOGRAD, Mihajlović zadovoljan rezultatima prvog dana u disciplini trap

– Razlika do ekipne  bronze je 23 kruga. Ali Trufunjagić je izgubio deset krugova u pet metaka, Mazinjanin  je mogao sigurno desetak krugova više a da  je Čotra malo bolje gađao stojeći stav, eto nas na postolju! Ako ostanem selektor, ova reprezentacija će doživeti generalni remont za Prvenstvo Evrope u Finskoj iduće godine! – kategoričan je Stojiljković.

Borislav Mazinjanin  junior Policajca je iskreno rekao posle meča:

– Vremenski uslovi su bili odlični, ne mogu da se požalim. Svaki loš hitac je moja greška. Trudio sam se ali jednostavno nije išlo onako kako sam želeo.

Raspored takmičenja srpskih strelaca

5 avgust

9,00: MK puška, 60 metaka ležeći, seniori, pojedinačne kvalifikacije (ako prođu eliminacije). Finale je od 11,30 časova.

13,00: MK puška 3 puta 20 metaka, seniorke Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović i Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“). Finale od 16 časova.

9,00: trap, drugi  dan 75 “golubova” za seniore  Pera Nedić (Jedinstvo trap, Stara Pazova), Zoran Lukić (Grof, Kalište kod Požarevca).