DANIEL SPAC I MARKO ILIC DESNOSUSRETI U KOVILOVU

Daniel Spac inženjer firme Krighof

Daniel Spac je diplomirani mašinski inženjer firme Krighof iz Nemačke, koja se upustila u nimalo lak zadatak, svojevrstan izaov, da velikom tandemu svetskog streljaštva na glinene golubove, firmama Peraci i Bereta preuzme deo tržišnog kolača.

Dobri poznavaoci prilika kažu da Krighof uživa visok ugled posebno u Americi  ali je problem što ova firma ima dosta skupe puške.

Na štandu u Kovilovu na Šampionatu sveta, sa Spacom je razgovarao Marko Ilić, srpski reprezentativac u disciplini trap, vicešampion Srbije ove godine i vlasnik firme Grof iz Kališta  kod Požarevca i osnivač istoimenog kluba. Grof je zastupnik mnogih prozvođača opreme i municije za sportsko i lovno streljaštvo. Zainteresovan je da saradnju sa Krighofom proširi ali i da proba njihovu pušku kao takmičar. Na preporuku autora ovih redova, koji je prisustvovao razgovoru da bi Ilić, kao reprezentativac, morao da dobije najmanju moguću cenu, Spac je u šali odgovorio:

Povezana vest:  Ivana Marić sa dve titule

– Naravno,  dobiće je pošto je i diler…

Razgovor se, potom, poveo o kvalitetu oružja, a Daniel Spac ima veoma interesantan komentar na ovu temu:

– Meni je, naravno, stalo da što više takmičara koristi  naše puške, ali mi je iznad svega važno  da strelac bude zadovoljan. Nije toliko bitno da li je puška Bereta, Peraci,  Krighov, ili nekog drugog prozvođača, suština  je da onaj ko je koristi ima maksimalno poverenje u nju, da kada gađa ona postaje deo njega, da reaguje na svaku njegovu komandu… U sportu se samo tako postižu dobri rezultati, a uloga moje firme je da u tome maksimalno pomognemo onome ko se odluči za pušku Krighof.

Povezana vest:  Otac i sin Pavle i Andrija Zlatić iz Užica dobitnici „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije

Spac je ispričao i interesantnu priču o sistemima traninga u SAD i Velikoj Britaniji, čija je poenta da  za neuspehe i slabe rezultate nikada nisu krivi puška i municija nego strelac, kao i da skoro sve zavisi od mentalne snage takmičara:

– Specijalni, stručni treneri koji dobro poznaju psihologiju,  vrhunske strelce na treninzima, stavljaju u veoma složene, ponekad i surove, situacije, vređaju ih, viču na njih, podužu im adrenalin, dovode ih do besa…Moraju da gađaju i pod tim pritskom  bez greške. Puštaju im i filmove sa scenama koje su veoma brzo smenjuju, gde svaka akcija traje nekoliko sekundi… Sve je to u cilju, da strelac toliko izoštri koncentraciju da mu, kada dođe na takmičenje, ništa ne smeta na vatrenoj liniji, da je fokusiran samo na to da mora da pogodi svakog goluba. Uz to idu, naravno,  i  na desetine hiljada ispaljenih metaka i pogođenih golubova. U takvom sistemu važno je i da strelac bude apsolutno siguran da je puška vrhunska i da eventualna greška dolazi samo od njega.

Povezana vest:  Arunovićeva i Mikec do zlata, Vukojevićeva i Stefanović bronzani u Kairu