vinsent henkok

SP U GAĐANJU GLINENIH GOLUBOVA, BEOGRAD 2011

Vinsent Henkok predvodi elitu u skitu na Šampionatu sveta u Beogradu

Američki mladi strelac Vinsent Henkok (22 godine) svetski rekorder, olimpijski šampion iz Pekinga, šampion sveta iz  Maribora 2009. i Lonata 2005. , bronzani sa SP u Nikoziji 1007, predvodi svetsku elitu u gađanju glinenih golubova – skit na Šampionatu sveta na strelištu „Bg sportskog centra Kovilovo“ kraj Beograda.

Sva tri „medaljaša“ iz Pekinga, tako će se naći u ponedeljak 12. septembra na vatrenoj liniji (zvanični trening je u nedelju 11. septembra): Henkok, Tore Brovold (Norveška)  i Antoni Tera (Francuska).   Brovold ima i svetsku bronzu iz Nikozije 2007. U Kovilovu su još dva olimpijska šampiona Enio Falko (Italija) iz Atlante 1996. i Mikola Milčev (Ukrajina) iz Sidneja 2008. Tu je i vicešampion iz Atine 2004. Marko Kampainen (Finska).

Povezana vest:  Zbog nedostatka sredstava ugroženi juniorski programi SS Srbije

Uz Henkoka, od svetskih šampiona iz poslednje decenije,  prisutan je Valerij Šomin (Rusija) koji brani titulu iz Minhena 2010. a sa prošlogodišnjeg šampionata sveta gađaće sva tri „medaljaša“ – vicešampion Enio Falko (Italija) i trećeplasirani Georgios Ahileos (Kipar). Šomin ima i dve vicešampionske titule – iz Lahtija 2002. i Zagreba 2006. Ahileos je broj jedan na svetskoj rang listi  i jedan je od najtrofejnijih strelaca. Ima svetsku titulu iz Nikozije 2005. i vicešampionsku titulu izu Maribora 2009.  Falko ima ukupno četri svetska srebra: 2010. u Minhenu, 2005. u Lonatu, 2001. u Kairu i 1997. u Limi kao i tri bronze: 2009. u Mariboru, 2002. u Lahtiju i 1994. u Fanjanu. Italijansk kolege kažu da se „naoštrio“ da u Beogradu pokuša da osvoji ono što mu nedostake u kolekciji, a to je svetsko zlato!

Povezana vest:  Nađ i Mladenovićeva prvi u atomskom skloništu

Iz plejade svetskih šampiona u Beogradu je Anžej Glida (Poljska) koji je zlato osvojio 2003. u Nikoziji. Rumun Joan Toman vicešampion sveta 2007. u Nikoziji i  Kinez Di Jin bronzani sa SP 2003. takođe u u Nikoziji zaključuju bogatu listu vlasnika  svetskih medalja koji će gađati u Beogradu…

Osvajači torfeja sa EŠ u Beogradu pre nešto više od mesec dana Franuz Erik Delone, Nemac Tino Vencel i Čeh Jakub Tomecek gađaće ponovo u Kovilovu.

Interesantno da je prvih deset sa svetske rang liste u ovoj disciplini došli na SP: Ahileos (Kipar), Golding (Danska), Brovold (Norveška), Andreou (Kipar), Šomin (Rusija), Mek Grat (SAD), Bušhajm (Nemačka), Mavromatis (Grčka), Sihra (Češka) i Mitas (Grčka)!

Povezana vest:  Ivana Makismović i Jelena Arunović pobedile na „Trofeju Beograda“, Jasna Šekarić druga, ukupno devet medalja prvog dana

U juniorskoj konkurenciji, titulu iz Minhena 2010. neće braniti Džon Mek Grat (SAD) koji je sada senior, ali su još juniori i gađaće u Kovilovu vicešampion Raul Franko Bosteman (Čile) i bronzani Georgi Kazakos (Kipar). Osvajači juniorskih evropskih medalja iz Beograda u avgustu ove godine, evropski šampion i  svetski rekorder Aleksandar Zemlin (Rusija), srebrni Kazakos (Kipar) i bronzani Henri Sorvo (Finska) nalaz se na listi učesnika u konkurenciji omladinaca.

U ovako probranom društvu naći će se i trojica naših reprezentativaca Jovan Amanović, Goran Stojadinović i Nenad Radović svi članovi kluba Novi Sad. Ukupno je prijavljeno175 strelaca u skitu, 124 seniora i 51 junior! Prvih 75 golubova gađaće u ponedeljak, još 50 u utorak a finale šestorice najboljih je u utorak 13 septembra od 16,15 časova.