SSOTRA AMANOVIC STOJADINOVIC RADOVIC VAJAGIC

SP U GAĐANJU GLINENIH GOLUBOVA, BEOGRAD 2011

Srpski strelci u disciplini skit u ponedeljak na vatrenoj liniji

Srpska reprezentacija u discilini skit u ponedeljak 12. septembra izlazi na vatrenu liniju na Šampionatu sveta u „Bg sportskom centru Kovilovo“. Zoran Amanović, Goran Stojadinović i Nenad Radović, sa selektorom Dejanom Mihajlovićem okupili su se na zvaničnom trenigu u nedelju:

– U dobroj smo formi, čak mislim i boljoj nego na Šampinatu Evrope u avgustu – kaže Goran Stojadinović.- Imao sam, na primer, prvu seriju 23 na treningu i promašio sam jedan „dubl“ i to sa pozicije gde obično ne promašujem. Na EŠ pre nešto više od mesec dana odlično smo gađali prvih 75 golubova. Voleo bih da tako počnemo i Šampionat sveta. Moramo da pazimo drugog dana, da ne ponovimo greške sa prvenstva Starog kontinenta, kada smo svi imali slabu petu, poslednju seriju, i pokvarili dobar start.

Povezana vest:  Sedam (od osma) zlatnih medalja srpskim strelcima u Rušama!

Selektor Dejan Mihajlović je nekoliko puta istakao da srpskim strelcima nedostaje međunarodno iskustvo i da je to problem o kome mora da se razmišlja mnogo ozbiljnije:

– Činjenica je da vrhunski strelci u svetu imaju neuporedivo više jakih takmičenja i, naravno, mnogo više ispaljenih metaka, nego srpski reprezentativci. Problem je kod nas pre svega u nedostatku sredstava. Sa onim novcem kojim raspolaže na godišnjem nivou Streljački saveza za leteće mete Srbije nije moguće napraviti kvalitetan međunarodni program. Pomaže nam, naravno, to što se u Beogradu svake godine održava nekoliko jakih međunarodnih turnira koje organizuje naš savez i dolaze dobri strelci, ali to ni izdaleka nije dovoljno. Pokušao sam da na pripremama, kroz razgovor, opustim reprezentativce, da ih ne obori trema kada dođu na šampionat. Objektivni smo i znamo koliko vrede u ovoj konkurenciji, ali bi bilo šteta da ne postignu maksimum samo zato što su podlegli atmosferi.

Povezana vest:  Saša Petrović postavio državni rekord pištoljem – 359 krugova, Aleksandar Čogurić najbolji „papovkom“ na Šampionatu Srbije

Na pripremama su, prema rečima Mihajlovića, do prošle godine standardnog reprezentativca u trapu i nekadašnjeg državnog šampiona, bile dobre serije:

– Posle EŠ su dobili mali odmor, a zatim smo nastavili da radimo u dosta jakom ritmu za  svetsko prvenstvo. Prema onome što su pokazali, mogu da imaju prosek od 115 do 117 golubova što bi u ekipnoj konkurencniji bilo od 345 do 350 golubova. Recimo, prve serije na zvaničnom treningu bi im, ako bi tako nastavili do kraja,  donele oko 355 krugova za ekipu, što je u okviru naših predviđanja. Za koje mesto bi to bilo dovoljno, u konkurnciji 29 reprezentacija, zavisi i od rezultata rivala. Ovo je strelište na kome mogu da se „ubiju“ visoke serije, dokaz je i 10 oborenih ili izjednačenih svetskih rekorda na ovom Prvenstvu sveta!

Povezana vest:  SP U GAĐANJU GLINENIH GOLUBOVA, BEOGRAD 2011, Nemanja Smiljanić 30. junior, Pera Nedić 109. u konkurenciji seniora posle prvog dana na SP u gađanju glinenih golubova- trap

Generalni sponzor Šampionata sveta u Beogradu ruski proizvođač municije Feter opremio je novim prslucima, kapama i torbama za puške firme Kastelani reprezentaciju Srbije u skitu. Veliku ulogu da se ovaj korisni aranžman dogovori,  imali su i predsednik organizacionog komiteta Prvenstva sveta Milan Šotra i generalni menadžer šampionata Snježana Vajagić.

Ukupno je prijavljeno u skitu 175 strelaca, 124 seniora i 51 junior. Nadmetaće se 29 seniorskih i 11 juniorskih reprezentacija. Početak je u ponedeljak u 9 časova, i ceo dan gađaće 75 golubova (tri serije po 25). U utorak je na programu drugi deo, od 50 golubova i potom finale (od 16,15 časova) šestorice najboljih na osnovu rezultata na 125 golubova gde će se podeliti medalje i jedna olimpijska viza. Ulaz na strelište u Kovilovu je slobodan.