MAKISMOVIC PETKOVIC SSABANOVIC S LEVAOdržana tribina „Uspesi srpskih strelaca“ na Novosadskom sajmu

Streljački savez Srbije, Streljačka družina Novi Sad i Nacionalna asocijacija za oružje Srbije (NAOS) organizvali su na Novosadskom sajmu tribinu „Uspesi srpskih strelaca“ u okviru manifestacije „Dani srpskog streljaštva“ na Sajmu sporta, lova ribolova, sporta i turizma (LORIST).

Ugledne zvanice  pozdravio jedan od domaćina, direktor SD Novi Sad Zvonko Šabanović. O istoriji i uspesima goviro je jedan od naših najboljih strelaca, a sada trener, Goran Maksimović. Na tribini je rečeno i da SSS i NAOS pokreću inicijativu prema ministarstvima sporta i omladine, prosvete i odbrane da se streljaštvo vrati u program u osnovnim školama. O ovome je govorio i  Boris Momirov, član NAOS.

Tribini su, među ostalima, prisustvovali i generalni sekretar SSS Nenad Pektović, direktorka Evropskog prvenstva održanog u avgustu u Beogradu Bojana Nikolić, selektor Zoran Stojiljković, reprezentativci Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Andrea Arsović, Stevan Pletikosić, Lidija Mihajlović… Kao gost iznenađenja na tribini je bio i proslavljeni odbojkaš i potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije Vanja Grbić.

Povezana vest:  Preminula evropska šampionka u streljaštvu Bobana Veličković Momčilović

Održano je i takmičenje u gađanju laserskom puškom za dame u okviru akcije NAOS  „Žene na crti“. Onima koji su se oprobali u ovom takmičenju pomogli su treneri SD Novi Sad  Dragan Marković i Marijana Frič, za praćenje rezultata bila je zadužena naša proslavljena olimpijka Aranka Binder.

Gosti su obišli i štand u hali 1 koji je do sada posetilo više od 2.000 gostiju sajma. Štand će biti otvoren do 2. oktobra.

Povezana vest:  Finale Svetskog kupa: Samo Kina brojnija od Srbije

Srpski strelci su na olimpijskim igrama osvojili ukupno deset medalja – tri zlatne (Jasna Šekarić i Goran Maksimović u Seulu 1988, Aleksandra Ivošev u Atlanti 1996), tri srebrne (sve Jasna Šekarić 1992, 2000. i 2004) i četiri bronzane (Jasna Šekarić 1988, Aranka Binder i Stevan Pletikosić 1992. i Aleksandra Ivošev 1996.).

Na šampionatima sveta od 1947. do 2011. strelci su osvojili 48 medalja (13 – 21 – 14). Na poslednjem Prvenstvu sveta u Mihnenu 2010. Srbija je prvi put učestvovala kao samostalna država i strelci su osvojili sedam medalja (1 – 4 – 2), najviše u istoriji. Prve medalje za Srbiju osvojili su – zlatna: Zorana Arunović (MK pištoljem), srebrne: Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Andrija Zlatić (vazdušni pištolj), ženska reprezentacija MK pištoljem (Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Jelena Arunović) i muška reprezentacija vazdušnim pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić) a bronze su pripale ženskoj reprezentaciji MK puškom trostav (Lidija Mihajlović, Ivana Maksimović, Andrea Arsović) i Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav).

Povezana vest:  Arsiću pehar SS Srbije u Guči

Na Šampionatima Evrope od 1955. do 2011. strelci su se okitili sa 189 medalja (56 – 63 – 70). Na poslednjem Šamionatu Evrope u Beogradu minulog leta osvojene su dve medalje – zlatna Andrija Zlatić (MK pištolj-seniori) i bronzana Tašana Bogatinovski (MK puška, 60 metaka – juniorke).