SAMPIONKE EVROPE IZ BRESE 2011

Maksimović bira za Šampionat Evrope
 
V.d. selektora reprezentacije Srbije Goran Maksimović, planira da narednim takmičenjima, proveri formu kandidata za Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u februaru iduće godine u Finskoj.
– Prvo u seriji kontrolnih takmičenja za sastav reprezentacije za EŠ je drugi Kup SS Srbije vazdušnim oružjem u subtu 19. novembra u Mladenovcu koji organizuje družina „Filip Kljajić“ – kaže Maksimović.-  Sledi, zatim, Internacinalno prvenstvo Beograda od 9. do 11. decembra i pred kraj godine treće Kup Srbije u Novom Sadu 17. i 18. decembra. Rok za poimeničnu prijavu za Šampionat Evrope je 14. janur iduće godine, tako de takmičenje u mestu Ruše u Sloveniji 14. i 15. janura može da odluči samo ako je u pitanju neka velika dilema…
Maksimović je u prvi plan stavio domaća takmičenja koja su dostupna svima, ali apeluje na klubove da investiraju u svoje kandidate za reprezentaciju:
– Meni je, kao dobar parametar, bar što se tiče juniorskih kategorija za ovaj deo sezone, koristilo i takmičenje „Olimpijske nade“ u Nitri u Slovačkoj, gde je bilo nekoliko odličnih rezultata. Ana Vranješ, Dušan Latinović, Marko Maksimović, Dragana Paleček, Stefan Aleksandrovski… su na primer, postigli lične rekorde. Dobro je da klubovi, iako zam kakva je situacija, pošalju takmičare i na turnir u Zagrebu 3. i 4. decembra koji je veoma jak, gađa se dva dana i sigurno može da posluži kao dobar pokazatelj forme.  Savez neće moći uvek da povede o svom trošku sve strelce koji konkurišu  za reprezentaciju tako da je incijativa klubova veoma bitna…
Seniori su gađali u Belom Manastiru u Hrvataskoj i  sa nekoliko sjajnih rezultata, od kojih je najvredniji državni rekrod od apsolutnih 400 krugova vazdušnom puškom Andree Arsović  reprezentativke Partizana, pokazali do spremni dočekuju sezonu vazdušnim oružjem.
– Nama je  Šampionat Evrope  u Heinoli u Finskoj od  14. do 22. fabruara 2012. veoma važan, ne samo zbog medalja, već i zato što je  poslednji za strelce iz Evrope na kome mogu da osvoje olimpijsku vizu za London. Ženskim pištoljem i muškom puškom tražimo još olimpijskih putnika i zato će ove discipline biti, na neki način, u centru pažnje i na priremama ali i na samom takmičenju – smatra Maksimović.- Sa druge strane, juniorski pogon ima šansu za afirmaciju pre svega visokim rezultatima i plasmanima…
Srbija trenutno ima sedam olimpijskih viza za London a osvojili su ih pištoljem Zorana Arunović, Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić i puškom Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Nemanja Mirosavljev. U Finskoj će se podeliti po četiri vize vazdušnom puškom i pištoljem za London. Ne računaju se u plasmanu strelci koji već imaju ispunjenu olimpijsku vizu.
Na Šampionatu Evrope 2011. u Breši, srpski strelci osvojili su tri medalje, zlato, srebo i bronzu. Šampion Evrope postala je ženska reprezentacija Srbije pištoljem (Jasna Šekarić, Zorana Arunović i Bobana Veličković), srebrom se okitio Andrija Zlatić vazdušnim pištoljem, a bronzom muška reprezentacija ovim oružjem u kojoj su, uz Zlatića bili i Dimitrije Grgić i Damir Mikec. Jasna Šekarić je bila četvrta, Zorana Arunović šesta, a Bobana Veličković sedma u finalu pištoljem. Seniorska muška reprezentacija puškom bila je četvrta,  peto mesto pripalo je juniorskoj muškoj reprezentaciji puškom, a član ove selekcije Igor Čotra bio je šesti u finalu. Sedmo mesto u plej ofu osvojila je za seniorke Ivana Maksimović vazdušnom puškom.
Povezana vest:  Šekarićevoj prvi Kup SS Srbije MK pištoljem