vatrena linija

Na 36. „Intrenacionalnom prvenstvu Beograda“ od 9. do 11. decembra blizu 250 učesnika iz 12 zemalja

 

Beograd će na 36. Internacionalnom prvenstvu Beograda od 9. do 11. decembra ugostiti 150 strelaca iz 11 zemalja kao i blizu 100 domaćih takmičara!

– Do sada smo dobili 150 prijava iz inostranstva i to iz 12 zemalja – BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Italije, Mađarske, Rusije, Slovačke i Ukrajine – kaže Bojana Nikolić, stručni saradnik u SS Srbije koja je prikupila prijave inostranih učesnika. – Očekujemo, još oko 100 strelaca iz srpskih klubova tako da će ukupno biti oko 250 učesnika. Srpski strelci imaju još nekoliko dana za prijavu, potom će direktor takmičenje Nikola Marić napraviti i finalni program. Gađaće se u hali  „Bg sportskog centra Kovilovo“.

Prošle godine učestvovalo je 250 strelaca iz 15 zemlja što samo svedoči o velikoj popularnosti i ugledu ovog takmičenja koje organizuje Streljački savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Skupštine grada Beograda i uz pomoć i podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije i Streljačkog saveza Srbije.

Povezana vest:  Šest srpskih nada na Svetskom juniorskom kupu

Prvog dana 10. decembra gađaće se za „Trofej Beograda“, kada će se proglašavati i najbolji u juniorskoj konkurencniji, dok je drugog dana 10. decembra „Velika nagrada Beograda“ u apsolutnoj konkurenciji muškaraca i žena puškom i pištoljem. Za „VN Beograda“ obezbeđen je i novačni nagradni fond.

Od srpskih strelaca učestvovaće svi  koji su osvojili olimpijske vize za Srbiju, pištoljem Zorana Arunović, Damir Mikec, Andrija Zlatić, Dimitrije Grgić, puškom Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Nemanja Mirosavljev, kao i olimpijski kandidati Jasna Šekarić, Bobana Veličković (pištolj) i Stevan Pletikosić i Milenko Sebić (puška). Međutim, šansu da se nađu u beležnici selektora Gorana Maksimovića traže i ostali takmičari i takmičarke, posebno u juniorskim kategorijama, jer je ovo jedno od kriterijumskih takmičenja za sastav reprezentacije za EŠ vazdušnim oružjem u februaru iduće godine u Finskoj.

Od stranaca, iako je Ukrajina stavila na spisak, najverovatnije neće doći zbog bolesti olimpijska šampionka iz Atine  Olena Kostevič koja je lane pobedila na „Trofeju Beograda“ ispred Zorane Arunović i bila je druga na „VN Beograda“ iza Zorane Arunović.  Iz Bugarske dolazi vlasnica pet olimpijskih medalja Marija Grozdeva (pištolj), lane treća  na „VN Beograda“. Italijanski reprezentativac pištoljem Mauro Badaraki je takođe prijavljen, a u mađarskom timu najveće ime je Peter Šidi (puška), ove godine dvostruki šampion Evrope (u Begradu MK puškom, u Breši vazdušnom puškom), svetski šampion i vicešampion iz Minhena 2010.

Povezana vest:  Strelac Andrija Zlatić najbolji sportista Užica

Dolazi i Slovakinja Danileja Peškova (puška) peta na EŠ u Beogradu ove godine. Iz Hrvatske stiže bronzana sa OI u Pekingu Snježana Pejčić (puška), treća u finalu Svetskog kupa u Vroclavu ove godine i pobednica Svetskog kupa u Sidneju takođe ove godine koja je na 2009. osvojila na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“ pehar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda  jer je imala apsolutnih 400 krugova na „Trofeju Beograda“ i pobedila na „Velikoj nagradi Beograda“.

Prošle godine, srpski strelci su imali izuzetan uspeh na „Interancionalnom prvenstvu Beograda“. Na „Trofeju Beograda“ puškom slavija je u ženskoj konkurenniji Tašana Bogatinovski (Pančevo) ispred Ivane Maksimović (Novi Beograd Ušće) i Jelene Živković (Jagodina). U muškoj, pobedio je Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), drugi je bio Slovenac Ženjako Moičević koji sada gađa za Novi Beograd Ušće, treći Igor Čotra iz Zvezdare. Pištoljem, u muškoj konkurenciji trijumfovao je Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) je bio treći, dok je kod dama Zorana Arunović (Crvena zvezda) bila druga.

Povezana vest:  Damir Mikec: Borio sam se kao lav

Drugog dana na „Velikoj nagradi Beograda“, srpski streci pištoljem su napunili postolje. Pobedio je Andrija Zlatić ispred Damira Mikeca i Dimitrija Grgića (Akademac). U  ženskoj trijumfovala je Zorana Arunović ispred Ukrajinke Kostevič i Bugarke Grozdeve.

U takmičenju muškaraca puškom prole godine, na pobedničkom postolju našla su se trojica srpskih strelaca. Slavio je Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac), ispred Nemanje Mirosavaljeva (Novi Sad) i Milenka Sebića (Policajac). Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće)  je pobedila kod žena puškom, ispred Pejčićeve (Hrvatska) i Lukanove (Bugarska).

Pehar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda poneo je lane Andrija Zlatić za dve pobede u dva dana i 588 krugova na „Trofeju Beograda“ kada je izjednačio državni rekord. Na „Velikoj nagradi Beograda“ imao je 586 krugova.