miriam i srecko pejovic 3

Srećko Pejović i Ivica Atlaga otvorili vrata kuvajtskom streljaštvu za OI u Londonu

 

Mariam Arzoukui  takmičarka Kuvajta priredila je veliko iznenađenje kada je na Prvenstvu Azije u streljaštvu u Dohi (Katar) sredinom januara osvojila srebrnu medalju vazdušnom puškom, pretekavši legendarnu kinesku olimpjku Du Li, kao i  olimpijsku vizu za London 2012. Njen trener je srpski stručnjak Srećko Pejović, nekadašnji olimpijac i dugo godina šef stručnog štaba u Policajcu gde je iškolovao plejadu vrsnih takmičara i olimpijaca.

– Osvajanje olimpijske vize bio nam je cilj i tome smo podredili ceo program u prošloj godini – kaže Srećko Pejović koji skoro godinu i po dana radi sa kuvajtskim strelcima.- Znao sam koliko Mairam Arzoukui vredi, ali sam, takođe, znao i kakva je konkurenciji i da dosta vrhunskih takmičarki iz Azije, ako izuzmemo Kineskinje, nema ispunjenu normu za London. Odlično je gađala, 500,6 sa finalom i 398 krugova u osnovnom delu i postigla istorijski uspeh: medalja i plasman na olimpijski turnir. Što se tiče naših ambicija u Londonu ne krijemo ih: želimo finale vazdušnom puškom i dobar rezultat u trostavu.

Povezana vest:  Srbija odbranila titulu šampiona sveta, Draganu Ristiću srebro

Miriam Arzoukui je u Dohi gađala i MK puškom trostav i sa 566 krugova ispunila takozvani “em – ku – es” uslov (MKS, minimalni kvalifikacioni  rezultat) da bi mogla i u ovoj disciplini da se takmiči u Londonu:

– Velike zasluge za ovaj uspeh ima i moj kolega Ivica Atlaga koji je do 2010. radio sa Miriam a sada je trener juniorki i u toj ekipi  je i mlađa sestra Miriam, Hebah Arzoukui koja ima samo 14 godina i koja je sa 396 krugova i ličnim rekordom na Azijskim igrama osvojila pojedinačnu juniorsku bronzu. Atlaga je njen lični trener. Juniorke su i ekipno bile treće.  Miriam Arzoukui je talenat za streljaštvo. Ona do pre šest meseci nije gađala MK puškom trostav ali je i sa tako malo rada došla do odličnih 570 krugova u ovoj disciplini. U juniorskoj reprezentaciji je  bila i Hešah Al Zajed, koja inače studira u SAD i koju ja treniram i gađala je u finalu. Da nije imala je osmicu devetom dijabolom u plej ofu i ona bi osvojila medalju.

Povezana vest:  Ivana Maksimović najuspešnija

Pejović i Atlaga imaju velike planove za obe juniorske selekcije Kuvajta za Prvenstvo sveta 2014. u Granadi u Španiji:

– U pitanju su odlične generacije i samo je važno da ostanu na okupu – dodao je Pejović.- Mislim da će kroz dve godine biti spremni da iznenade streljački svet u Granadi. Dobro sarađujemo i imao podršku rukovodstva kuvajtskog saveza,  koji je do sada više pažnje posvećivao takmičarima u gađanju glinenih golubova.

I u toj grani streljaštva Kuvajt je imao uspeha u Dohi, njegovi strelci su osvojili čak tri olimpijske vize, u trapu, dubl trapu i skitu. Pejović očekuje i da  se uskoro sturčnom štabu Kuvajta  priključi i drugi trener iz Srbije Goran Mikec koji je uspešno do sada radio sa bratom, olimpijcem Damirom i da preuzme deo takmičara.

Povezana vest:  Bobana Veliković pištoljem 393 kruga, Lidija Mihajlović puškom 399 krugova na Prvenstvu centralne Srbije

Srećko Pejović je pozvao i olimpijski tim Srbije na prireme u Kuvajt gde će imati odlične uslove i podršku Kuvajtskog streljačkog saveza, posebno predsednika, Šeika Salmana Al Sabaha. Kuvajćani su veoma predusretljivi i ove sezone je već bilo na pripremama pet reprezentacija iz Azije a očekuje se dolazak i još nekih takmičara iz Evrope,  među njima i legendnog  slovenačkog asa Rajmonda Debeveca

– U Kuvajtu znaju koliko vrede srpski steci i i oberučke su privatili predlog da sarađujemo. Nadam da će nekoliko naših olimpijaca učestvovati na Otvorenom prvenstvu Kuvajta od 20. do 26. marta. Sa duge strane, planiram da strelce Kuvajta dovedem na Internacionalno prvenstvo Beograda u decembru. Učestvovaćemo i na turniru u Sarajevu već 6. aprila a potom na jesen i u Zagrebu – dodao je Pejović.