Naser Al Atija kao strelac

Pobednik relija Dakar 2011. Naser Al Atija iz Katara osvojio olimpijsku vizu za London u streljaštvu
 
Pobednik Relija Dakar 2011. Naser Al Atija (41 godina) iz Katara osvojio je olimpijsku vizu za London u streljaštvu pobediši na Šampionatu Azije u Dohi u Kataru u gađanju glinenih golubova – skit sa izjednačenim svetskim apsolutnim  rekordima – osnovnog dela od 125  golubova  sa finalom 150 golubova!
– Imam dve životne strasti, to su reli i streljaštvo – rekao je posle osvajanja zlatne medalje, prve sa Šampionata Azije  u karijeri, Naser Al Atija. – Posle 15. mesta u Pekingu kada mi je za malo izmaklo finale, postavio sam cilj da se kvalifikujem za London i to sam ostvario.
Al Atija je na Šampionat Azije doputovao direktno sa sa Relija Dakar posle odustajanja u devetoj etapi.
Na Azijskim igrama u Busanu 2002. i Guangžongu 2010. bi član šamionskih selekcija Katara u skitu, a u Gunagžongu je osvojio pojedinačnu bronzu. Sa Svetskih kupova ima srebro iz Lonata 2001. i bronzu 1997. iz Delhija.  Bio je četvrti na Olimpijskim igrama u Atini 2004. i šesti na OI u Sidneju 2000.
Na Reliju Dakar bio je drugi 2010. iza  Sainca  koji je bio brži za 2,12 minuta što je najmanja razlika prvi – drugi u istoriji ovog takmičenja.  Međutim, slavio je u folksvagenu 2011.  ispred De Vilersa (Južna Afrika) i postao, tako,  prvi Arapin koji je pobedio Reli Dakar.  Ove godine je vozio u hameru sa nekadašnjim suvozačem Sainca Špancem Kruzom, imali su dve etapne pobede i jedno treće mesto ali su odsutali u devetoj etapi. U tom trenutku držali su šesto mesto u generalnom plasmanu.  Al Atiji je ovo bilo osmo učešće na Reliju Dakar i ima ukupno 11 etapnih pobeda.
Šampionat Azije u Dohi ostaće upamćen i po malom kurozitetu. Otac i sin iz Kuvajta Abdulah (49 godina) i Talal Alrašidi (19)  osvojili su olimpijske vize u dve različite discipline. Talal Alrašidi je ispunio olimpijsku normu  u gađanju glinenih golubova – trap osvajanjem drugog mesta. On je zvanični juniorski šampion sveta iz Beograda 2011. Otac Abdulah je  osvojio olimpijsku vizu u skitu osvajanjem drugog mesta iza Nasera Al Atije iz Katara.  Abdulah Alrašid je trostruki šamion sveta u skitu (1995, 1997. i 1998.,) a prošle godine zauzeo je  treće emsto u Beogradu na Šampionatu sveta.
– Bilo mi je drago kada je počeo da se bavi streljaštvom i zbog toga se nisam mnogo bunio što je umesto discipline skit odbarao trap – rekao je otac Abdula Alrašidi.- Presrećan sam, ispunio sam san, verujem svih očeva čija se deca bave sportom,  da sa sinom učestvujem na Olimpijskim igrama!

 

Povezana vest:  Zorana Arunović 586 krugova u Kupu Srbije