igor_zolotarev_olena_kostevic_i_oleg_omelcuk

Izraelcima i Ukrajincima po 3.000 evra za pobede u takmičenju „50“ na EŠ
 
Ukrajinski miks pištoljem Olena Kostevič (olimpijska šampionka iz Atine 2004. i strelac 2011. godine u svetu u izboru ISSF) i Oleg Omelčuk pobedili su u revijalnom takmičenju „50“ na Šampionatu Evrope u Vierumakiju u Finskoj i osvojili 3.000 evra i trofej, lični dar predsednik Evropske streljačke konfederacije (ESK) Vladimira Lisina. Ukrajinski tandem je u finalu sa 3:2 savladao francuski miks, kome je pripalo 2.000 evra, dok je u meču za bronzu i nagradu od 1.000 evra kombinacija iz Poljske bila bolja od ruskog tandema sa 3:2. Rusima je pripalo 500 evra. Srpski miks Jasna Šekarić i Damir Mikec osvojio je peto mesto, dok je drugi tandem Srbije Bobana Veličković – Andrija Zlatić zaršio takmičenja na devetoj poziciji.
U gađanju puškom za isti nagradni fond, pobedio je izraelski miks Ela Stenberg – Sergi Rihter. Sa 3:0 su u finalu bili bolji od slovenačke kombinacije Živa Dvoršak – Željko Moičević.  Bronzu je osvojio italijanski par savladavaši sa 3:1 miks Rusije. Srpski par Ivana Maksimović- Milutin Stefanović završio je takmičenje na petom mestu. Plasman među četiri najbolje ekipe izmakao im je jer su imale manje centara od Slovenaca (39:35).  Drugi srpski par Dragana Todorović – Nemanja Mirosavljev osvojio je deseto mesto.
U prvoj fazi takmičar i takmičarka ispaljuju po 25 dijabola za  35 minuta, rezultat se sabira i četiri nabolja tima idu u završnicu. U završnom delu sa četiri ekipe, gađa prvi tim protiv četvrtog i drugi protiv trećeg pet dijabola  za pet minuta, rezultati se očitavaju na decimalu. Pobednik je onaj ko ima ukupno bolji rezultat. U finalu i meču za bronzu, gađa se pet dijabola i za svaku strelac ima 45 sekundi da je ispali posle komande. Rezultat se saopštava posle svake dijabole, pobednički miks dobija poen i uspešnija je ekipa koja prva sakupi tri poena. Ukoliko je 3:0 ili 3:1 više se na gađa..
Povezana vest:  U Minhenu strelci nišane 42. svetsku medalju, ujedno prvu za Srbiju!