arsovic 

Andrea Arsović: Ne volim da pratim šta se dešava u finalu
 
Seniorska ženska reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je srebrnu medalju na Šampionatu Evrope u finskom mestu Vierumaki sa 1.188 krugova  i 92 centra (Andrea Arsović 397, Dragana Todorović 396, Ivana Maksimović 395). Ujedno ovaj rezultat je i novi državni rekord. Stari od 1.186 krugova bio je vlasništvo Partizana sa državnog prvenstva 2007. Ovo je prva evropska medalja ženske reprezentacije vazdušnom puškom posle bronzanog trofeja na EŠ 1996. u Budimešti (Sanja Ivošev, Aranka Binder i Lidija Mihajlović).
Zlato su osvojile  Nemice sa 1.190 krugova, bronzu Francuskinje sa 1.188 krugova ali 88 centara..
U pojedinačnom finalu Andrea Arsović je osvojila bronzanu medalju sa 501,4 (397, po serijama 98, 10, 99, 100) krugova i drugom najboljom finalnom serijom od 104,4 kruga. Sa šestog mesta došla je do pobedničkog postolja! Titulu je odbranila  Nemici Sonja Fajlšifter, a srebro je pripalo Čehinji Katarini Emons. Ovo je Arsovićevoj druga evropska medalja, prvu i to zlatnu osvojila je u Merakeru 2010.
U finale se Andrea Arsović plasirala posle dodatnog raspucavanja sa pet dijabola. Pet takmičarki sa 397 krugova borilo se za tri mesta u plej ofu i Arsovićeva je sa 52 kruga imala najbolju seriju.
Na 16. mesto se plasirala Dragana Todorović sa 396 krugova (99, 100, 99, 98) dok je 21. Ivana Maksimović sa 395 krugova (98, 99, 100, 98). Todorovićevoj je nedostajao jedan krug da osvojili olimpijsku vizu za London. Četiri olimpijske vize osvojila je prva u osnovnom delu Živa Dvoršak iz Slovenije, sedmoplasirana Marte Torvik iz Norveške, desetoplasirana Pavla Vronska (Poljska) i 12. -toplasirana Petja Lukanova (Bugarska).
– Presrećna sam, nije bilo lako, prvo smo čekale na raspucavanje da sudije reše problem sa italijanskom reprezentacijom koja je diskvalifikovana. Na kraju je dobro prošlo i plasirala sam se u finale, ali praktično nismo imale vremena da se odmorimo – pričala je Andrea Arsović 24 – godišnja reprezentativka Partizana čiji je trener Dragan Donević.- Nisam, inače, bila zadovoljna osnovnim delom, mogao je da bude malo bolji što bi mi olakšalo posao u finalu, ali  sam sebi rekla da idem stepenik po stepenik, prvo ulazak u finale a potom i dobar rezultat u dodatnih deset dijabola.
Počela je dobro sa 10,6 i odmah se približila na 0,6 krugova do bronze, ali je ostala na šestom mestu. Jedina dva „čista„ centra bez decimale imala je u drugom hicu, kada je pala na sedmu poziciju, i u šestom hicu kada  pala šesto mesto sa 0,8 krugova od trećeg mesta.
Međutim, odličnim sedmim hicem 10,8 popela se na četvrto mesto sa 0,1 krugom zaostatka za trećeplasiranom, a zatim je mudro završila meč, nije jurila „jake“ centre – osma dijabola 10,4 i prodor na treće mesto, deveta 10,6 i deseta 10,4. Uvek je opaljivala među prvima i davala „domaći zadatak“ rivalkama. Pred poslednji hitac, imala je  0,6 krugova prednosti u odnosu na četvrtoplasiranu Nemica Englader. Opalila je prva, 10,4 kruga i Nemica više ni teoretski nije mogla da je stigne, jer je maksimalan pogodak u finalu 10,9 krugova!
– Čula sam spikera kako posle osmog metka saopštava da sam treća. To me je malo uzdrmalo, ne volim da pratim šta se dešava u finalu. Znala sam i pre toga da sam se približila vrhu, ali ne i na kojoj sam poziciji. Nisam izgubila ritam u poslednje dve dijabole, uradila sam isto kao u prethodnim i završila sa dobrom finalnom serijom – dodaja je Arsovićeva.- Mislim da mi je polet dala i ekipna srebrna meadlja. Radovala sam se sa Ivanom i Draganom, dugo smo je čekale…
Junakinja u pohodu na evropsko srebro bila je Dragana Todorović, mlada reprezentativka Novog Beograda Ušća iz škole Mire Maksimović. U poslednjih mesec dana kvarila joj se nekoliko puta puška i u Finsku je ponela dve – anšic i valter i obe su servisirane u Vierumakiju:
– Pre meča sam pogledala u kofer i pitala se koju da uzmem. Odlučila sam se za anšic iako se upravo ona kvarila – pričala je Dragana Todorović.- Ceo meč sam taktički dobro vodila, osim poslednjeg metka. Ubila sam devetku i to elektronski mereno 9,4 a da uošte nisam videla gde sam pogrešila. Mislila sam da je centar.
Pokazalo se, da je taj pogodak bio presudan: sa krugom više osvojila bi treću olimpijsku vizu puškom za Srbiju! Ovako je ostala prva ispod crte.
Tužna je bila Ivana Maksimović, koja je imala sjajnu sezonu, ali je uprvo na EŠ „ubila“najslabiji rezultat u reprezentaciji:
– I neuspesi su deo sporta kao i pobede. Moraš da naučih da ih prihvataš ali da iz njih izvučeš pouke – rekao joj je otac, v.d. selktor Goran Maksimović.
Treći dan na EŠ su srpske reprezentacije završile sa dva trofeja, a v.d. selktora Goran Maksimović se, posle malog razočaranja zbog šestog mesta muške ekipe pištoljem, razvedrio:
– Nadam se da smo isterali sve malere sa ove dve medalje i da će poslednjeg dana biti još prilike za radovanje. Seniorke su zaista sjajno gađale, lepo je da na najjačem takmičenju osvojiš srebro i oboriš državni rekord. Arsovićeva je velemajstorski vodila finale. Dve medalje i dva finala, Arsovićeva na trećem i Zlatić pištoljem na petom mestu su najlepši završetak dana.
Srbija je ekipno srebro osvojila sa istim rezultatom kao i Francuska, ali sa četiri centra više. Prvo je objavljena, međutim, lista gde je Italija treća sa istim rezultatom kao Srbija, ali sa dva centra manje. Kasnije je Italija diskvalifikovana, jer je na proveri opreme utvrđeno da je jakna  Sabrine Sena  tvrđa  do propisanog i bronza je pripala Francuskoj. Sena se inače sa 397 krugova kvalifikovala za raspucavanje za plej of, ali je i odatle diskvalifikovana.
Mlada Živa Dvoršak (Slovenija), koja je pre finala bila prva sa 399 krugova, nije izdržala u finalu, pala je na sedmo mesto. Drugoplasirana pre plej ofa Norvežanka Sine Nilsen je pala na osmo mesto…
Rezultati, treći dan EŠ u Finskoj, vazdušna puška, seniorke:1. Nemačka 1.190, 2. Srbija 1.188 (92), 3. Francuska 1.188 (88), 4. Češka 1.186, 5. Danska 1.185 itd. Ukupno 21 reprezentacija.
Pojedinačno: 1. Sonja Fajlšifter (Nemačka) 502,8 (398), 2.  Katarina Emons (Češka) 502,2 (398), 3. Andrera Arsović (Srbija) 501,4 (397), 4. Engleder (Nemačka) 500,8 (398), 5. Eveski (Fransuka) 500,3 (398), 6. Turvik (Norveška) 500,2 (387)…16.  Dragana Todorović 396 krugova (99, 100, 99, 98) …21. Ivana Maksimović 395 krugova (98, 99, 100, 98) itd. Ukupno 79 seniorki.

 

Povezana vest:  Lazar Kovačević 593 kruga u Smederevu