jasna_sekaric_sidnejJasna Šekarić osvojila zlato na Svetskom kupu u Sidneju MK pištoljem

 

Jasna Šekarić, reprezentivka Crvene zvezde, osvojila je zlatnu medalju u gađanju malokalibarskim (MK) pištoljem na  na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu na olimpijskom strelištu u Sidneju, gde je 2000. na OI bila druga vazdušnim pištoljem, sa 782,2 (585 krugova, precizno 294, brza paljba 291).

Pretekla je 22 – godišnju rusku reprezentativku Anu Mistjaninu, kojoj je ovo prvo finale na Svetskom kupu i karijeri i takmičarku iz Koreje, 42 – godišnju He Son Bo, koja je poslednju medalju na Svetskom kupu osvojila još 1994. u Minhenu. Reprezentativka iz Koreje je pre finala bila osma, ali je odličnim rezultatom u dodatne četiri seirje po pet metaka brzom paljbom došla do postolja, rastuživši domaću publiku jer je za 0,7 krugova naturalizovana Australijanka Lalita Jaulesukaja bila – četvrta.

Jasna Šekarić je posle solidnog preciznog dela od 294 kruga (tri serije po 98 krugova) nešto slabije gađala  brzom paljom paljbom – 291 krug (tri serije po 97 krugova) ali je u raspucavanje ipak ušla ušla na prvoj poziciji sa 585 krugova i imala je tri kruga više od Ruskinje Mastjanine i pet krugova bolji rezultat od Australijanka Rajan!

Povezana vest:  „Golobovi" se smrzli u Sulu

– Zadovoljna sam kako sam gađala u osnovnom delu obzirom da zbog hladnog vremena nismo mogli da treniramo MK pištoljem u Srbiji. Imala sam, praktično, samo dva tri treninga i to ovde u Sidneju- rekla je Jasna Šekarić. – Finale sam loše gađala, nisam imala sigurnost. Ovo strelište mi je ostalo u lepoj uspomeni sa Olimpijskih igara pre deset godina kada sam osvojila srebro. Radujem se svakoj novoj medalju u karijeri, ovo je lep početak sezone u kojoj nas čeka veliki izazov Šampionat sveta u julu u Minhenu na kome će se vaditi olimpijske voze za London 2012.

Prvu seriju od pet metaka u finalu,  Jasna Šekarić je počela sa dve osmice(8,7 i 8,4) a osmice je imala i poslednjim metkom treće serije (8,1) i prvim metkom četvrte serije (8,1). Ukupno je imala 197,2 kruga, najslabiji rezultat u plej ofu! Prednost iz osnovnog dela, na sreću, nije se istopila i pretekla je rusku reprezentativku za krug! Na trećem mestu He Son Bo je imala fantastičan finale od 204 kruga i nadoknadila je skoro sav zaostatak u odnosu na Mastjaninu  koja joj je bežala pet krugova! Domogla se bronze, a za srebro su joj nedostajale dve desetinke kruga!

Povezana vest:  Stefanović, Todorovićeva, Veličkovićeva i Petrov pobedama počeli Kup SS Srbije

jasna_sekaric_sidnej_2Ovo je 59. zlatna medalja sa Svetskih kupova za Jasnu Šekarić. Prvu je osvojila 1986. u Minhenu, a pre Sidneja, zlatom se okitila na predolimpijskom turniru ѕa Svetski kup u u Pekingu 2008. Ima i 14 srebrih i osam bronzanih medalja sa Svetskih kupova. Iz finala Svetskog kupa ima šest zlatnih odličja i kristalnih globusa, tri puta je u ovom takmičenju bila druga a jednom treća.

Sa OI Jasna Šekarić ima pet medalja u šest učešća– zlato i bronzu iz Seula 1988. i tri srebra iz Barselone 1992, Sidneja 2000. i Atine 2004.  Bez trofeja iz dva finala ostala je u Atlanti 1996. Ima tri pojedinačne svetske titule (1987, 1990. i 1994) i jedno srebro (1989). Na šampionatima Evrope osvajala je pet pojedinačnih zlatnih medalja (1986, 1991, 1992, 1996. i 2005).

.

Dvoje srpskih strelaca Jasna Šekarić i Damir Mikec su učestvovali u svim finalima na Svetskom kupu u Sidneju. Šekarićeva je osvojila zlato MK pištoljem i bila je sedma vazdušnim pištoljem, dok je Damir Mikec bio četvrti MK i sedmi vazdušnim pištoljem.

Povezana vest:  Sebiću izmakla viza za Rio

Drugi Svetski kup je u Pekingu od 16. do 24. aprila i Zoran Stojiljković, selektor reprezentacije Srbije, je odredio ove strelce – puška: Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac), Nemanja Mirosavljev, Dragan Marković (obojica Novi Sad) i Milenko Sebić (Policajac), odnosno Andrea Arsović (Partizan), Lidija Mihajlović (Niš), Aranka Binder (Novi Sad) i Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće), pištolj: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (obe Crvena zvezda), Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice). Treći Svetski kup je u američkoj vojnoj bazi Fort Bening od 22. do 31. maja, a četvrti, poslednji, u Beogradu od 26. juna do 4. jula.

Rezultati, Svetski kup u Sidneju, MK pištolj 30 plus 30 metaka, žene: 1. Jasna Šekarić (Srbija) 782,2 (585), 2. Ana Mastjanina (Rusija) 781,2 (582), 3. He Son Bo (koreja) 781 (577) itd. Finale vredelo 577 krugova. Ukupno 27 takmičarki