SREBRNE_IZ_FINSKE_2012_TODOROVIC_ARSOVIC_MAKSIMOVIC
Devetoro sigurnih za Dansku
 
Goran Maksimović, vršilac dužnosti selektora streljačke reprezentacije Srbije, odredio je širi spisak kandidata za reprezentaciju Srbije za Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Odenzeu u Danskoj od 25. februra do 3. marta i oni će učestvovati na prvom kriterijumskom turniru u novoj godini u mestu Ruše u Sloveniji od 11. do 13. januara.
Troškove puta snosiće Streljački savez Srbije, a ostale troškove klubovi koji su prijavili i veći broj strelaca.
– Imamo devetoro sigurnih strelaca za Dansku – kaže Goran Maksimović.- To su članovi obe seniorske reprezentacije vazdušnim pištoljem Damir Mikec iz Policajca, Andrija Zlatić iz užičkog „Alekse Dejovića“, Dimitrije Grgić iz Akademca, odnosno Zorana Arunović i Jasna Šekarić iz Crvene zvezde i Bobana Veličković i iz Bora 030, kao i troje strelaca puškom Nemanja Mirosavljev iz Novog Sada, Ivana Maksimović iz Novog Beograda Ušća i Andrea Arsović iz Partizana. Na žalost, za sada nemamo kandidate za reprezentaciju u disciplini vazdušni pištolj za juniore i juniorke, ali ako se na narednim takmičenjima neko nametne rezultatom, može da se nađe na listi putnika za Prvenstvo Evrope.
Za dva mesta u muškoj  seniorskoj reprezentaciji puškom konkurišu Dragan Marković (Novi Sad), Milenko Sebić (Novi Beograd Ušće), Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić (obojica „Čika Mata“, Kragujevac) a za jedno mesto u ženskoj reprezentaciji kandidati su Jelena Živković (Jagodina), Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće)  i Tašana Bogatinovski (Pančevo).
Potpuno su otvoreni sastavi obe juniorske  selekcije puškom. Kod omladinaca, na listi kandidata za tri mesta u timu su Stefan Aleksandrovski (Jedinstvo, Stara Pazova), Andrija Milovanović (Niš), Gabriel Dautović (Pančevo) i Miloš Tasić (Vranje).
I kod juniorki četiri takmičarke konkurišu za tri mesta u ekipi: Tiha Todorović (Lukanjac, Pirot), Tijana Kolarik (Pančevo), Marina Simić i Dragana Paleček (obe Novi Beograd Ušće).
Polazak za Ruše je 11. januara. Maksimović posebno ističe da je ovo prvo takmičenja po novim pravilima:
– Problema će sigurno biti, pre svega zbog opreme jer moramo da sklanjamo neke delove, da paramo šavove i skidamo ojačanja. Nadam se da će biti razumevanja od sudija i da neće tražiti „dlaku u jajetu“, bar u prvo vreme. Naši treneri i strelci su na vreme upoznati sa izmenama, ali jedno je ono što pročitaš, a drugo praksa. Prava generalna proba novih pravila biće turnir u Minhenu od 23. do 26. januara.
Prošle godine, na Šampionatu Evrope u finskom mestu Vierumaki srpski strelci su osvojile četiri medalje, zlatnu, srebrnu i dve bronzane. Šampionka Evrope drugi put posle Merakera 2010. postala je Bobana Veličković vazdušnim pištoljem, a sa Jasnom Šekarić i Zoranom Arunović bila je članica reprezentacije Srbije koja je osvojila bronzu.
 Andrea Arsović, reprezentativka Partizana osvojila je pojednačnu bronzu vazdušnom puškom, a sa Ivanom Maksimović i Draganom Todorović i ekipno srebro.
U bilansu medalja Srbija je bila osma nacija od 16 koje su osvajale trofeje sa četiri odličja (1 – 1 – 2). Rusija sa 22 trofeja (7 – 8 -9) bila je najuspešnija, ispred Ukrajine 20 (5 – 6 – 9) i Finske 8 (5 – 2 – 1).
 
Povezana vest:  Na „VN Novog Sada" 20 medalja srpskim strelcima