uo sss pletikosic atanasov petkovic stevanovic

Strelci pred ambisom

Srpska sterljačka reprezentacija nalazi se pred ambisom! Ukoliko se u naredne dva dana ne pronađe rešenje da se izmiri dug Evropskoj streljačkoj konfederaciji (ESK) od 47.000 evra, reprezentacija neće učestvovati na Prvenstvu Evrope vazdušnim oružjem u Odenzeu u Danskoj od 25. februara do 3. marta!
Ovo je istaknuto na sednici Upravnog odbora SS Srbije kojoj je prisustvovao i pomoćnik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov.
Dug je nastao jer organizator EŠ u Beogradu 2011. „Bgd sportski centar Kovilovo“ nije uplatio ESK deo kotizacije prikupljen od učesnika.
Prisustvovao je i Predrag Šotra, čiji je otac, pokojni Milan Šotra bio predsednik Organizacionog komiteta EŠ 2011. Rekao da će podići kredit, jer je njegova firma solventna, ali da mu je potrebno vreme, jer za dva dana nigde u svetu, a naročito u Srbiji ne može da se završi bankarska procedura.
– Ne mogu da shvatim postupak predsednika ESK Lisina i čini mi se da tu ima ličnog animoziteta prema mom ocu čiji obraz moram da sačuvam po svaku cenu jer je mnogo dao srpskom streljaštvu. U ostavinskoj raspravi 15. janara ušao sam u posed nekretnina, ali ne mogu da prodam kuću za dva dana. Ako bilo ko može da mi pomogne da do 15. februara dobijem kredit na 50.000 evra, odmah ću taj novac uplatiti ESK – rekao je Predrag Šotra.
Dragan Atansov, pomoćnik ministra omladine i sporta je naglasio:
– Izuzetno smo zabrinuti zbog ove situacije jer ne vidim svrhu postojanja našeg ministarstva a i streljačkog saveza ako sportisti ne mogu da odu na jedno od najvažnijih takmičenja u sezoni. Rigidni stav ESK sigurno zahteva analizu, jer je Streljački savez Srbije od 2005. do 2011. organizovao niz velikih takmičenja i logično bi bilo da odnos sa ESK bude partnerski, a ne ovakav.
SS Srbije je od ESK dobio domaćinstvo EŠ 2011. i prepustio organizaciju firmi „BG sportski centar Kovilovo“.
– Ministarstvo omladine i sporta Srbije ne može budžetskim sredstvima da plaća dugovanja, a pogotovo dug koji je napravila firma. Isto je i sa SS Srbije – objasnio je Atanasov.- U kontaktu smo i sa Olimpijskim komitetom Srbije da pronađemo rešenje. Sportisti nisu krivi za ovo što se desilo, kako ćemo strelcima i trenerima izaći na oči da im kažemo da nismo uspeli da rešimo probleme i da neće učestvovati na EŠ.
Obrad Stevanović predsednik Streljačkog saveza Srbije je predložio dva pravca delovanja:
– Sa Draganom Atansovim u utorak ćemo otići na sastanak sa generalnim sekretarom OKS Đorđem Višackim da pokušamo da OKS vanbudžetskim sredstvima podmiri dug, a da novac, potom, Predrag Šotra vrati kada dobije kredit jer je očigledno da mu treba vremena. To je jedan pravac, drugi je da Ministarstvo omladine i sporta, OKS i SS Srbije pošalju pismo predsedniku ESK Lisinu sa molbom da povuče odluku o zabrani učešće na EŠ uz garancije da će dug biti plaćen. SS Srbije ima dužnika za zakup stana u Kosovskoj, i taj novac, da možemo da ga naplatimo, bi bio skoro dovoljan da pokrijemo dug. Ali, zakupac je nestao i sada moramo da pokrenom sudski postupak.
V. d. selektora Goran Maksimović odredio je sastav za EŠ, ali će pripreme, ukoliko se problem reši do 15. februara, biti posle finala Kupa Srbije od 17. do 26. februara u Smederevu – puška, seniori: Nemanja Mirosavljev i Dragan Marković (Novi Sad), Stevan Pletikosića („Čika Mata“), seniorke: Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće), Andrea Arsović (Partizan BGD) i Jelena Živković (Jagodina).
Juniori: Stefan Aleksandrovski (Jdinstvo), Andrija Milovanović (Niš) i Miloš Tasić (Vranje).
Juniorke: Tiha Todorović („Lukanjac“, Pirot), Tijana Kolarik (Pančevo) i Dragana Paleček (Novi Beograd Ušće).
Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“), Dimitrije Grgić (Akademac).
Seniorke: Zorana Arunović i Jasna Šekarić (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030).
Vođa delegaciije biće Nenad Petković (generalni sekretar SS Srbije), a u stručnom štabu uz Gorana Maksimovića biće i Lidija Mihajlović (juniorske kategorije), Jelena Arunović i Dragan Donević (seniorske kategorije). Planirano je da na pripremama budu i treneri reprezentativaca Mira Maksimović (Novi Beograd Ušće), Boban Marković (Bor 030), Aleksandar Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice) i Ivan Kvasnevski (Crvena zvezda).
Članovi UO SS Srbije ne predlog Stručne komisije SSS proglasili su Ivanu Maksimović olimpijsku šampionku iz Londona i Andriju Zlatića bronzanog sa OI za strelce 2012. Najbolji klub je „Novi Beograd Ušće“, ispred Crvene zvezde u Partizana.
Trener godine je Mira Maksimović („Novi Beograd Ušće“).
Na osnovu rang lista najbolji strelci su – puška, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), seniorke: Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće), juniori: Borislav Mazinjanin (Policajac), juniorke: Marina Simić (Novi Beograd Ušće), mlađi juniori: Andrija Milovanović (Niš), mlađe juniorke: Maja Lalić (Lukanjac), kadeti: Stevan Jovanović („Čika Mata“), kadetkinje: Nevena Armuš („Čika Mata“).
Pištolj, seniori: Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), seniorke: Zorana Arunović (Crvene zvezda), juniori: Nikola Lalić (Crvena zvezda), juniorke: Danica Rašeta (Zemun Centar), mlađi juniori: Dragan Građin (Kikinda), mlađe juniorke: Milica Slović („Aleksa Dejović“),
Streljački savez Srbije može da se podiči sa 51 kategorisanim sportistom, od toga 15 zaslužnih, 18 međunarodnog razreda i 18 nacionalnog razreda i po tome spada među najuspešnije srpske saveze.
Izborna Skupština SS Srbije održaće se ili 4. marta posle EŠ u Danskoj a pred put u Kuvajt na pripreme, ili posle povratka sa priprema 11. marta.
Usvojen je i izveštaj v.d. selektora Gorana Maksimovića sa OI u Londonu. Maksimović je, obraćajući se članovima UO, izrazio žaljenje što sama streljačka organizacija i savez nisu na bolji način obeležili osvajanje dve olimpijske medalje, jer nije održana niti konfrncija za novinare ili bar prijem, što je izazvalo dosta oštrih polemika pa je Maksimović izašao sa sastanka.
– Prihvatam kritiku Gorana Maksimovića, loše smo se poneli prema sportistima i trenerima koji su nas toliko zadužili. Mogli smo da ih okupimo, da im se zahvalimo. Nemamo novac za nagrade, ali nekad je i lepa reč najlepša nagrada – rekao je član UO Miomir Spasojević.- Maksimović je u teškim trenucima na nekoliko meseci pre OI preuzeo kormilo reprezentacije koju je doveo dao izvanrednog uspeha.
SS Srbije će predložiti kandidate za funkcije u Evropskoj streljačkoj konfedereciji (ESK) za izborni Kongresu ESK 17. i18. maja u Moskvi. Za Predsedništvo ESK biće predložen Goran Maksimović, za Komitet za pušku Srećko Pejović, za Komitet za pištolj Mitja Grgić, za Sudijsku komisiju Nikola Marić i za Statutarno pravnu komisiju Nenad Petković.

Povezana vest:  Sjajni rezultati u trostavu u Kupu SS Srbije, najbolji Andrea Arsović i Nemanja Mirosavljev