reprezentacija

MOS hoće da pomogne strelcima, ali ne može iz budžeta

Ministarstvo omladine i sporta (MOS) saopštilo je večeras da će se truditi da pronađe rešenje za odlazak strelaca na Evropsko prvenstvo u Danskoj, ali je istaklo da se budžetska sredstva ne mogu koristiti za podmirenje dugova.

Saopštenje Ministarstva omladine i sporta povodom situacije u kojoj su se našli srpski strelci prenosimo u celosti:

Streljački savez Srbije je tek pre nekoliko dana zvanično obavestio Ministarstvo omladine i sporta o problemu neizmirenih dugova saveza prema Evropskoj streljačkoj federaciji, za organizovano prvenstvo Evrope u disciplini leteće mete još 2011. godine.

Organizator pomenutog takmičenja je pred Evropskom streljačkom federacijom bio Streljački savez Srbije koji tehničku organizaciju poverava Streljačkom savezu za leteće mete koji  je tada vodio, sada na žalost, pokojni gospodin Milan Šotra. Upravo taj savez nije uplatio naplaćene kotizacije od takmičara u iznosu od 49.700 evra koje su definisane pravilima Evropske streljačke federacije. Nakon smrti gospodina Šotre ceo problem je isplivao na površinu.

Povezana vest:  Svečano otvoreno 35. „Internacionalno prvenstvo Beograda“ u streljaštvu

Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić 12. februara reagovala je urgentno i poslala pismo predsedniku Evropske streljačke federacije Liskinu sa molbom da se našim strelcima dozvoli nastup na predstojećem prvenstvu Evrope u Danskoj, a da će se Ministarstvo potruditi da zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije i Streljačkim savezom Srbije nađe rešenje. Međutim  dana 13.02.2013. godine dobili smo odgovor predsednika Liskina koji nas je obavestio da će sa sadržajem pisma ministra upoznati biro ESF ali i da još jednom potvrđuje da Streljački savez Srbije prvo mora da plati dug pa će tek onda dozvoliti našim srelcima učešće na predstojećem šampionatu. Napominjemo da budžetska sredstva iz redovnih programa za finansiranje granskih sportskih saveza ne mogu da budu korišćena za plaćanje dugova, već samo za programske aktivnosti.

Povezana vest:  Arsovićeva godinu završava kao treća na svetskoj rang listi

Ministarstvo omladine i sporta će u narednim danima tragati za rešenjem problema koji nikako nije generisalo Ministarstvo, ali zbog interesa naših sportista i naše države učinićemo sve da se rešenje pronađe.

Nezadovoljstvo u Ministarstvu omladine i sporta novonastalom situacijom je utoliko veće obzirom da je u predhodnim godinama Ministarstvo sve obaveze na vreme izvršili za sve programe Streljačkog saveza Srbije (redovno finansiranje programa strelaca, kampova, stipendija, nacionalnih priznanja i nagrada).

Naši strelci redovno dobijaju stipendije koje država Srbija daje i to u mesečnim iznosima za zaslužne sportiste mesečno 73.145,00, a za sportiste međunarodnog razreda 48.763,00 dinara.

Stipendisti strelci  Ministarstva omladine i sporta već čitav niz godina unazad su : Zorana Arunović (zaslužni razed), Bobana Veličković (zaslužni razred), Andrija Zlatić (zaslužni razred), Damir Mikec (zaslužni razred), Dimitrije Grgić (zaslužni razred), Ivana Maksimović (zaslužni razred), Jelena Arunović (zaslužni razred), Andro Arsović (zaslužni razred), Dragan Marković (zaslužni razred), Milenko Sebić (zaslužni razred), Dragan Todorović (međunarodni razred), Dejan Pešić (međunarodni razred),Tašana Bogatinovski (međunarodni razred), Gabrijel Dautović (međunarodni razred) i Igor Čotra (međunarodni razred).

Povezana vest:  EP MINHEN, Reprezentacija Srbije strelaca oštećenog sluha četvrta, Gordana Miković - Mučibabić sedma

Ministarstvo je zajedno sa Vladom Republike Srbije uložilo velike napore da odmah nakon Olimpijskih igara u Londonu isplati i nagrade sportistima i njihovim trenerima pa je tako Ivani Maksimović isplaćeno 30.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), njenom treneru Mirbani Maksimović takođe 30.000 evra  (u dinarskoj protivvrednsti). Andriji Zlatiću je isplaćeno 25.000 evra ( u dinaskoj protiv vrednosti) kao i njegovom treneru Goranu Maksimoviću 25.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Takođe, redovno servisiramo i sve dobitnike Nacionalnih sportskih priznanja pa je tako Republika Srbija za te potrebe u 2012. godini za 543 dobitnika ukupno izdvojila 639.311.466,00 dinara.