KzoranaPobede Arsovićeve i Arunovićeve, bronza Veličkovićevoj i Maksimovićevoj u Kuvajtu

Andrea Arsović srpska olimpijka u gađanju MK puškom trostav 3 puta 20 metaka i Zorana Arunović u gađanju vazdušnim pištoljem pobedile su trećeg dana takmičenja na međunarodnoj „Velikoj nagradi emira od Kuvajta“ dok su bronzane medalje osvojile Ivana Maksimović MK puškom trostav i Bobana Veličković vazdušnim pištoljem.
Jasna Šekarić je vazdušnim pištoljem zauzela osmo mesto.
Arsovićeva je pre finala bila prva sa 574 kruga u osnovnom delu što je za prvo takmičenje MK puškom u sezoni solidan razultat. Gađala je dobro i finale i ubedljivo trijumfovala sa 454 kruga ispred Aleksandre Malinovske (Kazahstan) sa 449,6 krugova koja je bila druga pre finala, i Ivane Maksimović, srebrne na OI u ovoj disciplini u Londonu 2012. koja je završla sa 437,8 krugova. Malinovska je pre finala bila duga a Maksimovićeva treća. Srpska snajka Melisa Mikec, supruga Damira Mikeca, koja gađa za Salvador završila je na devetom mestu sa 550 krugova. Finale je vredelo 555 krugova.
Ovo je bilo prvo takmičenje po novim pravilima MK puškom trostav za sprke strelce. Sve učesnice finala gađale su prvo tri serije po pet metaka klečeći, potom tri serije po pet metaka ležeći a ispadanje je počelo tek posle serije od dva metka stojećim stavom, posle čega su eliminisane dve takmičarke sa ukupno najslabijim rezuktatom iz 32 hica i zauzele su sedmo i osmo mesto
Potom je počela eliminacija, ali posle jednog metka: 33. za šesto, 34. za peto, 35. za četvrto, 36. za treće i 37. za pobedu. Učinak svakog hica dodavan je na prethodni rezultat, tako da je uvek odlučivao zbir svih metaka.
Zorana Arunović je u velikom stilu sa 198,8 krugova osvojila zlato vazdušnim pištoljem. Imala je najbolji rezultate u svakoj seriji! Bila je i pre finala prva sa 386 krugova.
Ana Roj Sing (Indija) sa 197,2 kruga osvojila je srebro. Bila je druga pre finala. Bobana Veličković, koja je pre finala bila četvrta sa 382 kruga, sa 177,1 krug osvojila je bronzu. Veličkovićeva je, kada se plasirala među tri imala 0,5 krugova manje od Indijke (157,4:156,9). Pokušala je da je eliminiše, sjajno je opalila 17. metak i pogodilac maksimalnih 10,9 krugova, ali se i Sing nije dala (10,5) i sačuvala je 0,1 krug prednosti. Odluka je pala 18. dijabolom: Veličkovićeva 9,3, Indijka 10,5 i povećala je razliku na 1,3 kruga (178,4:177,1) palasiravši se u finale finala sa Arunovićevom.
Jasna Šekarić je pre finala bila treća sa 382 kruga, ali je ispala prva sa 74,4 kruga. Jako je slabo gađala prvih osam dijabola: jedan centar , pet devetki i dve osmice.
Bobana Veličković je prošle godine bila prva vazdušnim pištoljem, a Zorana Arunović druga. Arsovićeva je ponovila uspeh iz 2012. osvjivši ponovo zlatnu medalju MK puškom trostav.
Poslednjeg dana takmičenja, u petak 8. marta na vatrenu liniju će Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić MK pištoljem, Zorana Arunović, Bobana Veličković i Jasna Šekarić MK pištoljem 30 plus 30 metaka, kao i Nemanja Mirosavljev MK puškom trostav 3 puta 40 metaka.
Posle tri dana takmičenja u Kuvajtu, na kome učestvuje nekoliko stotina strelaca iz Irana, Mađarske, Norveške, Srbije, Bruneja, Kazahastana, Kirgistana, Kuvajta, Omana, BiH, Slovenije, Litvanije, Singapura, Malezije, Egipta, Tadžikistana… srpski strelci su osvojili ukuno osam medalja: pet zlatnih i tri bronzane. Prvog dana trijumfovali su Andrija Zlatić MK pištoljem i Nemanja Mirosavljev vazdušnom puškom. Drugog dana Andrea Arsović je osvojila zlato vazdušnom puškom, a Nemanja Mirosavljev bronzu MK puškom 60 metaka ležeći.
Nagrade su 5.000, 3.000 i 1.000 dolara. Na takmičenju sude dvojica srpskih arbitara. Predsednik žirija za klasifikaciju je Nikola Marić, a na vatrenoj liniji na 25 – metarskom strelištu glavni sudija je Mitja Grgić. Domaćini srpskim strelcima su treneri u kuvajtskom nacionalnom timu, srpski sručnjaci Srećko Pejović i Goran Mikec, kao i hrvatski trener Ivica Atlaga.

Povezana vest:  Evropski strelci nišane olimpijske vize na Prvenstvu Evrope od 31. jula do 14. avgusta u Beogradu i