docek sa navijacimaStigle medalje iz Čangvona

Streljačka reprezentacija Srbije doputovala je sa Svetskog kupa u Čangvonu u Koreji i donela pet medalja. Zlatom se okitila Andrea Arsović MK puškom trostav, srebrom Zorana Arunović vazdušnim pištoljem, dve bronze je osvojila Ivana Maksimović (MK i vazdušna puška) i jedna bronza je pripala Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav).
Andrea Arsović je vazdušnom puškom postavila sa 419,9 krugova novi svetski rekord osnovnog dela. Raniji rekrod držala je sa 418 krugova Ivana Maksimović sa EŠ u Odenzeu ove godine.
Dočekali su ih predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović, generalni sekretar Nenad Petković, predsednik Streljačkog kluba Novi Beograd Ušće Slobodan Kuprešanin, sportski direktor Crvene zvezde Vladimir Jevtić i drugi ugledni streljački radnici, brojni strelci, prijatelji streljačkog sporta i članovi porodica.
– Ovo je izuzetan uspeh, izvanredno smo počeli prvu godinu novog olimpijskog ciklusa – rekao je predsednik SS Srbije Siniša Mašović.- Zahvaljujem se u ime cele streljačke organizacije na velikoj podršci Olimpijskom komitetu Srbije, Ministarstvu omladine i sporta Srbije i čestitam još jednom strelcima, članovima stručnog štaba i trenerima u klubovima na rezulatima koji su Srbiji doneli i treće mesto na listi osvajača medalja u Čangvonu iza dve svetske velesile Kine i Nemačke, ali i ispred velikih streljačkih nacija Rusije, SAD i Indije…
V. d. selktora Goran Maksimović je istakao:
– Zalet za Rio počeli smo trijumfalno, neka bude po onoj narodnoj „da se po jutru dan poznaje“. Imamo još tri Svetska kupa ove godine u Fort Beningu (SAD) od 13. do 24. maja, potom od 22. do 30. maja u Minhenu i na kraju od 3. do 12. jula u Granadi. Očekuju nas i Mediteranske igre u junu u Turskoj i Prvenstvo Evrope MK oružjem u Osijeku u julu. Studenti – strelci imaće i Univerzijadu u Rusiji takođe u julu.
Andrea Arsović je očekivala visok rezultat vazdušnom puškom, ali ne i svetski rekord:
-Bila sam spremna za finale u Čangvonu, to je bio i cilj, ali, iskreno, ne i za svetski rekord koji me je i iznenadio i malo uzdrmao pa u finalu nije bilo sve kako treba. MK puškom, sa druge strane, u onakvim uslovima, po vetru i niskoj temperaturi, borila sam se za svaki krug u osnovnom delu.U finalu sam bila veoma sigurna i počela sam sezonu na najlepši način.
Arsovićeva je zlatnom medaljom obezbedila učešće u finalu Svetskog kupa u Minhenu od 6. do 12. oktobra, a skoro siguran putnik je i Zorana Arunović, jer uz poene za drugo mesto vazdušnim pištoljem ima i dosta bodova za sjajan rezultat osnovnog dela od 387 krugova i trenutno je sa 19 poena prva na listi kandidata:
– Mislim da će to biti dovoljno, bar do sada se nije dogodilo da osvajač srebrne medalje ne bude u finalu – kaže Zorana Arunović.- U Čangvonu se pokazalo da su zimske prireme bile dobre i da se rad isplatio. Nikada nisam sa boljim rezultatima počela sezonu i sada je važno da tim ritmom i nastavim.
Ivana Maksimović, koja je dva puta bila treća, je ubeđena da je pred strelcima uspešna godina:
– Postigli smo neverovatan uspeh. Kada se dobro pripremate, normalno je da dođu i rezultati i verujem da će ovo biti sezona koju ćemo pamtiti, ali ne samo po Čangvonu… Nisam sigurna da će mi treća mesta biti dovoljna za plasman u finale Svetskog kupa, ali ima još tri prilke za popravni, da kolekciji od tri bronze u karijeri, dodam i neku sjajniju medalju sa Svetskih kupova.
Nemanja Mirosavljev je sa 1.162 kruga u trostavu MK puškom bio prvi pre finala i, pošto je to bio prvi rezultat u ovoj disciplini po novim pravilima (skraćeno vreme gađanja, promenjen redosled kako se gađaju stavovi) bilo bi normalno da bude i svetski rekord:
– Ni visoki zvaničnici Međunarodne federacije sportskog streljaštva nisu mogli da mi kažu zašto nije priznat kao svetski rekord, što je po malo neozbiljno. Meni je to važno, jer time zadržavam mesto na listi Olimpijskog komiteta Srbije i u 2014. Objasnili su da će o tome razgovarati i do Fort Beninga se nadam da će odlučiti. Bilo bi logično da, ako se gađa po novim prvilima, prvi rezultat bude i novi svetski i evropski rekord. Priznali su rekorde vazdušnom puškom i MK puškom 60 metaka ležeći gde se, po novom, osnovni deo ocenjuje na decimalu, ali ne i u trostavu za muškarce i žene što je nelogično. Inače sam veoma zadovoljan rezultatom obzirom da se gađalo na niskoj temperaturi i uz jak i promenljiv vetar da niste mogli da pratite na koju stranu lepršaju zastavice na strelištu. Bilo je pakleno kada je dunuo severac, imali smo utisak da ćemo se zalediti… Mislim da mi ovo treće mesto neće otvoriti vrata finala Svetskog kupa, ali ima još prilika.
U dva finala je bila Jasna Šekarić (MK pištolj sedmo mesto, vazdušni pištolj osmo mesto) a blizu finala bili su i Andrija Zlatić (deseti MK pištoljem) i Damir Mikec (11. vazdušnim pištoljem). U stručnom štabu bili su treneri reprezentacije Jelena Arunović i Dragan Donević.

Povezana vest:  Juniorsko prvenstvo Srbije: Ivanović i Vukojevićeva odbranili šampionske krune