liga mladih arhiva vroclavSmederevo domaćin Lige mladih Evrope

Kvalifikacioni turnir za Ligu mladih Evrope (zona Jugoistočne Evrope) održaće se u Smederevu od 10. do 12. maja na novom strelištu u Hali „Smederevo“.
Ovo je prvi put da se u Smederevu održava međunarodno takmičenje, a Srbija je drugi put domaćin kvalifikacionog turnira. Prvi je održan u Beogradu 2009. Učestvovaće reprezentacije Hrvatske, Rusije, Ukrajine, Izraela i Srbije. Osim Izraela, ostale reprezentacije, imaju timove koji će se takmičiti u obe discipline. Izraelci će gađati samo puškom. Po dve najbolje ekipe puškom i pištoljem kvalifikovaće se za finalni turnir.
U selekciji Srbije vazdušnom puškom su učesnik finala na EŠ u Odenzeu ove godine i najbolji junior i mlađi junior Srbije Andrija Milovanović (Niš), pobednik finala Kupa Srbije Miloš Ivanović („Čika Mata“, Kragujevac) i najbolje mlađe juniorke Ivana Kreko, (Tatra, Kisač), Nina Radulović, (Zvezdara) i Nevena Armuš, („Čika Mata“). Vazdušnim pištoljem takmičiće se Jovana Dragačevac, Tijana Cvijović (obe „Aleksa Dejović“, Užice), Jelena Tomić (Kikinda) i Ana Alentijev (Smederevo). Treneri su Lidija Mihajlović (puška) i Ivan Kvasnevski (pištolj).
Tehnički satanak održaće se u petak 10. maja u 17 časova kada će se odrediti žrebom i parovi. Pobednik će se znati u nedelju oko 14 časova. Učesnike i goste pozdraviće Siniša Mašović predsednik Streljačkog saveza Srbije, a trofeje će uručiti dr Jasna Avramović, gradonačelnik Smedereva.
– Želimo, pre svega, da naši strelci budu uspešni i plasiraju sa na završni turnir, ali i da budem dobri domaćini i da iduće godine konkurišemo kod Evropske streljačke konfederacije za organizaciju finalnog turnira – kaže Siniša Mašović.
Finale Lige mladih Evrope ove godine održaće se u Laškom u Sloveniji od 3. do 6. oktobra.
U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.
U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.
U trećem finalnom turniru 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje, četvrto, mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.
U četvrtom zavšnom turniru u Vroclavu 2012. reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je završila na petom mestu.
U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite.
Organizatorima, vrednim streljačkim radnicima družine Smederevo, pomogli su Grad Smedervo, Hotel „Car“, Ekonomska i trgovačka škola, Sportska hala Smederevo, JP TV Smedervo i Štamparija „Nju pres“.

Povezana vest:  Lei Aleksić prva titula na Prvenstvu Srbije MK oružjem