zorana sa novim pistoljem u Osijeku Foto J ArunovicArunovićevoj srebro, Šekarićevoj bronza u Fort Beningu

Zorana Arunović osvojila je srebrnu medalju na Svetskom kupu u Fort Beningu u gađanju MK pištoljem, dok je bronzani trofej pripao drugoj srpskoj predstavnici Jasni Šekarić.
Arunovićeva je u finalu poražena od korejske takmičarke Kieong Gae Kim sa 7:1 u poenima, dok je Jasna Šekarić sa 9:7 pobedila u meču za bronzu trofejnu bugarsku takmičarku Mariju Grozdevu.
Zorana Arunović je ušla u završnicu kao treća sa 585 krugova (precizno 295, brzo 290), a Jasna Šekarić je kao četvrta sa 584 kruga (291 i 293). Treća srpska predstavnica Bobana Veličković je bila 31. sa 563 kruga (291 i 272).
Posle četiri serije u polufinalu, Arunovićeva se probila na drugu poziciju, ali je Šekarićeva pala na osmu! U poslednjoj seriji Arunovićea je imala četiri „unutrašnja centra“ (hita) i sa 17 hitova ušla je odmah u finale finala (meč za zlato). Kieong Gae Kim, Jang Mi Kim (obe Koreja), Jasna Šekrić, Tiro (Francuska) i Grozdeva (Bugarska) su se izjednačile sa po 14 hitova i morale su da raspucavaju ko će se boriti za zlato sa Arunovićevom i za dva mesta u meču za bronzu!
Kieong Gae Kim, Šekarićeva i Grozdeva su imale u dodatnoj seriji po tri hita. Tako je korejska takmičarka ušla u meč za zlato protiv Arunovićeve, dok su Grozdeva i Šekarićeva odlučivale o bronzi!
Ovo je peta medalja Zorane Arunović na svetskim kupovima u karijeri, treća ove godine – zlato: Minhen 2012, srebro: Čangvon 2013, Fort Benig 2013. i Minhen 2011. i bronza: Fort Bening 2013.
Jansa Šekarić je ovom bronzom povećala kolekciju sa svetskih kupova na 61 trofej: 37 zlatnih (prva 1986. u Minhenu, poslednja 2010. u Sidneju), 14 srebrnih (prva u Bukureštu 1986, poslednja u Minhenu 2007) i deset bronzanih (prva u Sulu 1988, poslednja u Fort Beningu 2013).
Poslednjeg dana Svetskog kupa u Fort Beniingu gađaće MK pištoljem Damir Mikec i Andrija Zlatić.
Srpski strelci su na ovom svetskom kupu osvojili četiri medalje: zlato Andrea Arsović MK puškom trostav, srebro Zorana Arunović (MK pištolj) i dve bronze Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Jasna Šekarić (MK pištolj).
Evo kratkog objašnjenja kako se gađa MK pištoljem 30 plus 30 metaka za žene u finalu: osam najboljih posle osnovnog dela (gađa se 30 metaka precizna paljba i 30 metaka brza paljba) ulazi u finale. Ono je podeljeno u dva dela – polufinale i borba za medalje. U polufinalu svih osam finalistkinja gađa pet serija po pet metaka brzom paljbom i svaki pogodak koji je elektronski mereno 10,3 i bolji („unutrašnji centar“) donosi poen. Maksimalno može da se sakupi 25 poena (hitova). Broj poena određuje redosled finalistkinja, a takmičenje nastavljaju prve četiri. Prva i druga gađaju za zlato, treća i četvrta za bronzu.
Mečevi za medalje su, takođe, na poene. Gađaju se serije od po pet metaka brzom paljbom, broj serija nije ograničen a pobeđuje takmičarka koja prva sakupi sedam poena. U svakoj seriji ocenjuje se koja rivalka je imala više „unutrašnjih centara“ i ona dobija dva poena. Ukoliko je skor „unutrašnjih centara“ u seriji isti, svaka dobija po poen. Ukoliko ni jedna nije imala ni jedan pogodak u „unutrašnji centar“ u seriji, sleduje im po poen.

Povezana vest:  Saša Petrović postavio državni rekord pištoljem – 359 krugova, Aleksandar Čogurić najbolji „papovkom“ na Šampionatu Srbije