pavle zlatic 2Zašto nema streljaštva na MOSI u Prijepolju?

Pavle Zlatić, legenda srpskog streljaštva, trener bronzanog iz Londona Andrije Zlatića i reprezentativca Aleksandra Zlatića, učitelj mnogih generacija užičkih i srpskih strelaca, ogorčen je odlukom organizatora jubilarnih 50. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI) u Prijeplju koje će se održati početkom jula da se izostavi streljaštvo!
– Grad Prijrpolje u kome su i začete ove igre i bio je i najviše puta domaćin, nije uvrstio streljaštvo, a i neke druge sportove u program što je izazvalo dosta primedbi, pa i revolt – kaže Pavle Zlatić koji je kao sportista, organizator, trener ili sudija učestvovao na MOSI od 1965.- Pravog i argumentovanog obrazloženja nema, organizator tvrdi da „policija ne može da garantuje unos vazdušnih pušaka“ (!?) a to ne drži vodu jer bi to značilo da policijska uprava ne poznaje Zakon o oružju, što je smešno. Kada naši strelci putuju u inostranstvo, ili dolaze gosti iz inostranstva, bez ikavih problema na svim granicama policija i carina rešavaju unošenje i iznošenje oružja čak i većih kalibara nego što je vazdušno. Pitam se kako se prenosi oružje i municija reprezentacije kada ide kombijem a prelazi i po nekoliko granica?
Pavle Zlatić, kao i uvek bez dlake na jeziku otkriva pozadinu ove odluke i poručuje da bi bilo dobro da se u petak na sastanku organizacionog odbora ona promeni:
– Mislim da su neki sportovi, a između ostalih i streljaštvo, skinuti sa liste da bi Prijepolje, koje nema u njima dobre ekipe i pojedince – pobedilo. Dragi prijatelji iz Prijepolja, to nije lepo, pogotovo na jubilarnim 50. igrama. Imali ste na ranijim MOSI lepo strelište a sećam se 1968. sam kao jedini sudija u Prijepolju sa stolarom Sinišom napravio stalke da opremimo strelište a strelci iz Prijepolja su gađali i to uspešno i osovijili bodove. Dobili ste od države milion evra za organizaciju, mnogo više u odnosu na Čajetinu 2010. koja je od države ostala bez pomoći pa ipak je organizovala igre i nije izostavila ni jedan sport.
Zlatić nudi i rešenje:
– Užice, Bajina Bašta, Rogatica, Berane … imaju opremu za streljaštvi i mogu da vam je stave na raspolaganje da opremite strelište. Dovoljno je obezbediti učionicu ili malo širi hodnik i streljaštvo će se održati u jednom danu. Dragi Prijepoljci, nemojte da se naljitite na ovo moje obraćanje već se potrudite da ne bude senke nad jubilejom.
Kako trenutno stvari stoje na 50. MOSI sportisti će se nadmetati u 11 sporskih grana: fudbalu, malom fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, šahu, karateu, atletici, planinarstvu, ribolovu i po prvi put na igrama novoj disciplini bič voleju. U odnosu na ranije MOSI u Prijepolju osim biciklizma, stonog tenisa i streljaštva neće biti ni tenisa, plivanja, kajaka i kuglanja.

Povezana vest:  Mikec i Arsovićeva odbranili titule u Kupu SS Srbije, novi pobednici Grgićeva i Pešić