1 es ivana 5Ivana Maksimović: Odavno nisam imala takvu tremu i u meču i u finalu

Ivana Maksimović, olimpijska šampionka iz Londona prošle godine, osvojila je bronzanu medau na Šampionatu Evrope u Osijeku u disciplini MK puška trostav sa 440 krugova. Nemica Ameli Klejnman je bila prva sa 456,2 kruga a Hrvatica Snježana Pejčić druga sa 453,9 krugova.
Na 29. mesto plasala se Dragana Todorović sa 575 krugova, a 32. je Andrea Arsović sa 574 kruga.
Ovo je prva medalja koju je MK puškom trostav osvojila neka srpska takmičarka posle 1971. i zlata Mirjane Mašić Jovović na Prvenstvu Evrope u Sulu u Nemačkoj DR. Juniorsko zlato osvojila je 1995. u Vroclavu Sanja Ivošev. Bronzanu seniorsku medalju u Bolonji 1991. osvojila je Jasmina Francki kao članica reprezentacije Jugoslavije.
Na Prvenstvu Evrope u Osijeku ovo je druga medalja za srpske strelce, bronzu su osvojila i ženska reprezentacija MK pištoljem.
Reprezentacija Srbije MK puškom je peta sa 1.733 kruga (Maksimović 584, Arsović 574, Todorović 575) i pet krugova je nedostajalo do zlata, tri kruga do bronze. Zlato su osvojile Čehinje sa 1.737 krugova, srebro Francuska sa 1.736, a bronzu Poljska sa 1735 krugova.
Ivana Maksimović je ove sezone osvojila dve bronze (MK i vazdušna puška) u Svetskom kupu u Čangvonu, zlato i srebro na MI i kao kruna došla je evropska bronza:
– Ne mogu da se radujem, boli me ruka, ova sezona je bila ubitačna i po broju takmičenja ali i treninga – rekla je odmah posle finala Ivana Maksimović.- Za ovo takmičenje smo se spremali cele godine, bila sam često, zbog napornih treninga, na ivici suza, ali za ovakve trenutke vredi se mučiti… Ispunila sam obećanje da ću dati sve od sebe da u trostavu popravim ono što sam ispustila u ležećem stavu zbog dve svoje greške u inače skoro savršenom meču! Žao mi je što nismo osvojile i ekipnu medalju bila bi kao šlag na torti. Sve tri smo mogle po neki krug više…
Ušli ste u finale kao druga sa dobrim rezultatom od 584 kruga (klečeći 194, ležeći 198, stojeći 192). Da li vas je to opteretilo?
– Odavno nisam imala takvu tremu i u meču i u finalu. U meču sam se u klečećem stavu teško smirila ali sam se nadala da ću u ležećem moći i do maksimalnih 200 krugova, jer mi je ovo godine najsigurniji stav. Ali, imala sam u prvoj seriji dve devetke i 98 krugova, a u drugoj 100, ukpno 198 i kada je došao stojeći stav tu je došla prava borba, da ne upropastim rezultat.
Teško ste počeli i finale, ali ste ipak u njemu uvek bili u igri za odličje, najslabija pozicija vam je bila četvrta, a najbolja druga?
– Po prirodi imam tremu, onu pozitivnu, i ona me je ščepala u finalu, na neki čudan način, skoro da sam se uplašia. Klečeći stav je bio nešto nesigurniji ali sma uspela da u ležećem smirim puls posle prepakivanjnj puške i bilo je dobro. U stojećem sam se trdila da ne bude velikih grešaka, da ne upropastim medalju. Nije bilo mnogo nade da ćemo i Snježana i ja da stignemo Nemicu, mnogo nam je odmakla posle klečećeg stava, tako da sam se koncentrisala da čuvam treću poziciju… Na nekim takmičenjima mi je Snježana „čuvala leđa“, sada je uloga bila obrnuta…
Pejčić će pre finala bila prva sa 585 krugova, Maksimovićeva druga sa 584, a Mađarica Kata Vereš treća sa takođe 584 kruga. Nemica Klejnmans je bila sedma sa 582 kruga koliko je i vredelo finale. Maksimovićeva je pred hitac za treće mesto imala 0,7 krugova više od Verešove i, potom, sa 9,6 krugova obezbedila bronzu.
V. d. selektora Goran Maksimović je, uz čestitke Ivani Maksimović, istakao i da je peto mesto ekipa odličan plasman:
– Odlučile su nijanse, imali smo veliku šansu za trofej. Todorovićeva je postigla rezultat kakav smo priželjkivali, ali je Arsovićeva gađala najslabije ove sezone. I u 60 ležeći jedna takmičarka, Todorovićeva, je imala najlošiji rezultat u godini pa smo i tu ispustili trofej. To je na neki način i danak paklenoj sezoni sa mnogo takmičenja, treninga i putovanja. Ivana Maksimović je gađala pod velikim pritiskom, a imala je peh da je stao vetar i nije dobro videla zastavice kada je došao stojeći stav u finalu. Već smo dostigli dve medalje iz Osijeka 2009. ali se nadam da će poslednja dva dana biti još prilika za slavlje jer imam dve sjajne ekipe, MK pištoljem i MK puškom trostav.
Dragan Donević, trener reprezentacije i Andree Arsović je rekao:
– Očekivali smo da će doći do pada forme, imala je napornu godinu sa važnim takmičenjima i mnogo dobrih rezulta, dva zlata na svetskim kupovima, svetski rekord vazdušnom puškom i šteta što se to dogodilo upravo u Osijeku zbog ekipne medalje. Malo smo se odmorili posle priprema, mislio sam da će biti svežija.
Dragana Todorović je imala peh da joj se na sat pre takmičenja ovori u torbi boca sa sredstvom za čišćenje oružja i uprlja čarape i cipele. Pozajmila je cipele od Aleksandrovskog, broj veće, i navukla dva para čarapa i tako je gađala…
Juniori su MK puškom 60 metaka ležeći deveti od 16. ekipa sa 1.841,2 kruga (Čičevski 615,4, Tasić 612,9, Aleksandrovski 612,9). Jovan Čičevski je ostvario najbolji pojedinačni plasman na 18. emstu u konkurenciji 60 učesnika sa 614,5 kruga. Finale je vredelo 618,8 krugova.
– Još se nisu navikli da gađaju osnovni deo na decimalu i da jure stroge centre. Čičevski je na primer imao, ako bi se računalo po starom, odlična 594 kruga ali na decimalu 615,4 što znači da nije imao mnogo jakih centara. Imam utisak da su i malo premoreni, tako da je sve bilo ispod očekivanja.
Petog dana gađaće seniori MK pištoljem (Grgić, Zlatić i Mikec).
Rezultati, četvrti dna EŠ, MK puška 60 metaka ležeći, juniori: 1. Švajcarska 1.855, 8, 2. Norveška 1.849,5, 3. Ukrajina 1,848,7…9. Srbija 1,841,2 (Čičevski 615,4, Tasić 612,9, Aleksandrovski 612,9) itd.
Pojedinačno: 1. Roberto Mai (Italija) 206,6,. 2. Šandor Nađ (Mađarska) 205,7, 3. Simon Veitaler (Italija) 183,8 …18. Jovan Čičevski 615,4, 32. Miloš Tasić 612,9, 33. Stefan Aleksandrovski 612,9 itd.

Povezana vest:  Devet medalja i pobeda Srbije u tromeču sa Hrvatskom i Slovenijom na turniru u Rušama