alicante shooting 2Ristić šampion Evrope, reprezentaciji bronza

Srpski strelci- invalidi osvojili su zlatnu i bronzanu medalju poslednjeg, petog dana Šamionata Evrope u Alikanteu u Španiji: Dragan Ristić je postao šampion u u disciplini vazdušna puška – ležeći (SH2), dok je reprezentaciji Srbije u sastavu Dragan Ristić, Siniša Vidić i Zdrako Savanoviću ovoj disciplini pripala bronza.
U izuzetno uzbudljivom finalu Ristić je sa 211,9 krugova bio je za desetinku kruga bolji od Vasila Kovalčuka (Ukrajina) i dok je treće mesto pripalo Mini Leinkonen iz Finske sa 190,2 kruga.
Pre finala Ristić je bio drugi sa 636,8 krugova iza Kovalčuka. Finale je vredelo 632,8 krugova.
Bronzanu medalju reprezentacija Srbije vazdušnom puškom ležeći SH1 osvojila je sa 1.893 kruga (Ristić 636,7, Vidić 629,2, Savanović 627,2). Zlato je pripalo Ukrajini sa novim svetskim i evropskim rekordom od 1.901,7 krugova. Velika Britanija je druga sa 1.897,1 krug u konkurenciji osam reprezentacija.
Siniša Vidić je završio takmičenje na 20. mestu sa 626,7 krugova, dok je Zdravko Savanović bio 28. sa 627,2 kruga.
Laslo Šuranji i Jelena Pantović nisu se takmičili u disciplini MK puška ležeći SH1.
Dragan Ristć je ukupno osvojio četiri trofeja – zlato vazdušnom puškom ležeći, srebro u ekipi vazdušnom puškom stojeći i dve bronze, obe ekipne vazdušnom puškom – ležeći i MK puškom – ležeći.
Srpski takmičar pištoljem Rastko Jokić je istakao kandidaturu za najuspešnijeg strelca šampionata sa četiri trofeja – zlatnim, srebrnim i dva bronzana. Osvojio je pojedinačno zlato MK pištoljem na 50 metara i ekipno srebro ovim oružjem, kao i dve bronze vazdušnim pištoljem – pojedinačnu i ekipnu.
Sa zlatom i bronzom petog dana srpski strelci su završili učešće na Šampionata Evrope za invalide sa ukupno 11 trofeja – tri zlata, tri srebra i pet bronzi.
Prvog dana zlatom sa svetskim rekordom okitio se vazdušnom puškom Laslo Šuranji, a bronzanu medalju je osvojio je Živko Papaz MK pištoljem na 25 metara.
Drugog dana srebrna medalja pripala je reprezentaciji Srbije MK pištoljem na 50 metara (Papaz, Jokić, Radović)
Trećeg dana zlato je osvojio Rastko Jokić MK pištoljem na 50 metara, i dva srebra Laslo Šuranji MK puškom trostav i reprezentacija vazdušnom puškom stojeći – SH2 (Ristić, Vidić i Savanović).
Četvrtog dana bronze su pripale Rastku Jokiću (vazdušni pištolj), Draganu Ristiću (MK puška 60 metaka ležeći) i reprezentaciji vazdušnim pištoljem (Jokić, Papaz i Radović).
Petog dana Dragan Ristić je osvojio zlato vazdušnom puškom ležeći (SH2) i bronzu reprezentacija ovim oružjem (Ristić, Vidić, Savanović).

Povezana vest:  Arunovićeva pobedila MK pištoljem u Frankfurtu