rekordi andrea i trener donevic foto j arunovicStrelci Srbije oborili sedam svetskih rekorda u 2013.

Srpski strelci su u 2013. čak sedam puta postavljali ili obarali svetske rekorde i Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF) čije je sedište u Minhenu će uskoro i zvanično obavestiti Streljački savez Srbije i poslati sertifikate strelcima za ova izuzetna dostignuća!
Prvi svetski rekord osnovnog dela po novim pravilima (finale počinje „od nule“ ne sabira se sa osnovnim delom, promenjen redosled stavovima u trostavima MK puškom, ocenjivanje pogodaka u osnovnom delu vazdušnom puškom i MK puškom 60 metaka ležeći na decimalu, duelno gađanje u finalu MK pištoljem za žene, skraćeno vreme takmičenja u skoro svim disciplinama…) postigla je u februaru prošle godine Ivana Maksimović olimpijska vicešampionka iz Londona 2012. na Šampionatu Evrope u Odenzeu u Danskoj vazdušnom puškom 418 krugova. Potom je taj rekord popravila sa 419,7 krugova na Svetskom kupu u Čangvonu Andrea Arsović, koja je na istom takmičenju sa 455,4 krugova postavila i svetski rekord finala u trostavu.
Dva svetska rekorda imao je i Andrija Zlatić, oba finalna MK pištoljem prvo 192,6 krugova na Svetskom kupu u u Fort Beningu i potom ga je popravio na 196,7 krugova na Svetskom kupu u Minhenu.
I Nemanja Mirosavljev je imao dva svetska rekorda osnovnog dela 1.162 kruga MK puškom trostav na Svetskom kupu u Fort Beningu i potom u istoj disciplini 1.178 krugova na Svetskom kupu u Minhenu.
Ovo je još jedna potvrda sjajne sezone koji su imali srpski strelci u 2013. kada su osvojili 31 medalju (8 – 11 – 12) na EŠ, Svetskim kupovima, finalu Svetskog kupa, Mediteranskim igrama i Univerzijadi .
Trenutni svetski rekord u trostavu MK puškom za osnovni deo je 1.182 kruga (Kampriani, Italija, finale Svetskog kupa u Minenu 2013). Trenutno, svetski rekord vazdušnom puškom osnovnog dela za žene je 422,5 (Siling Ji, Kina, finale Svetskog kupa u Minhenu 2013).
Svetski rekord finala u trostavu MK puškom za žene je 462,7 (Zublasing, Italija, finale Svetskog kupa u Minhenu 2013).
MK pištoljem, svetski rekord finala za muškarce drži sa 200,7 krugova Jong Oh Jin (Koreja) sa Svetskog kupa u Granadi 2013.
Stari svetski rekordi osnovnog dela ostali su u disciplinama MK i vazdušni pištolj za muškarce i za žene.
Andrea Arsović je sa 419,9 krugova zvanična evropska rekorderka osnovnog dela vazdušnom puškom.

Povezana vest:  EP PRAKTIČNO STRELJAŠTVO, Danas počinje EP u praktičmnom streljaštvu