vize za rio ivana 2U Granadi će se podeliti 64 olimpijske vize

Međunarodna federacija sportskog streljaštva (ISSF) čije je sedište u Minhenu saopštila je kako će se osvajati olimpijske vize za Rio 2016.
Na Šampionatima sveta 2014. i 2015, Svetskim kupovima u 2015. i kontinentalnim prvenstvima u 2015. podeliće se ukupno 357 olimpijskih viza (214 za muškarce i 143 za žene). Devet viza (pet za muškarce i četiri za žene) automatski dobija zemlja domaćin (Brazil) dok će tripartitna komisija imati na raspolaganju još 24 vize da ih raspodeli po principu unverzalnosti. Ukupno će u Riju gađati 390 strelaca u 15 disciplina. Maksimalan broj strelaca koji može da kvalifikuje jedan nacionalni olimpijski komitet je 30 (18 muškaraca i 12 žena). U svakoj disciplini mogu da gađaju samo po dva strelca iz jedne zemlje.
Ciklus počinje na Svetskom šampionatu u Granadi u Španiji (sve discipline, klasično streljaštvo i glineni golubovi) od 6. do 20. septembra 2014. Tu će se podeliti za muškarce i žene ukupno 64 vize. Muškarci će se boriti za po pet viza MK puškom – trostav i 60 metaka ležeći, za šest viza vazdušnom puškom, četiri vize MK pištoljem na 50 metara, šest viza vazdušnim pištoljem i dve vize MK pištoljem – brza paljba. Dame će se boriti za pet viza MK puškom trostav, šest viza vazdušnom puškom, šest viza vazdušnim pištoljem i pet viza MK pištoljem 30 plus 30 metaka. U gađanju glinenih golubova podeliće se za muškarce po tri vize u trapu i skitu i dve u dubl trapu, a za žene po dve u trapu i skitu.
Na Šampionatu sveta u gađanju glinenih golubova 2015. u Lonatu podeliće se po dve vize u svakoj disciplini za muškarce i žene, ukupno deset (šest za muškarce i četiri za žene)..
Za vize će se u 2015. strelci boriti i na četiri Svetska kupa u klasičnom streljaštvu – Minhenu, Čangvonu u Koreji, Fort Beningu u SAD i Gabali u Azerbejdžanu. Na svakom od njih podeliće se po 24 vize za Rio (strelci koji su već ispunili normu ne računaju se u plasmanu i zemlja koja je ispunila bonus od dva strelca po disciplini više ne konkuriše) – muškarci: MK puška trostav – dve, MK puška 60 ležeći – dve, vazdušna puška – tri, vazdušni pištolj – tri, MK pištolj – dve i MK pištolj brza paljba – dve, žene: MK puška trostav – dve, vazdušna puška – dve, MK pištolj – dve, vazdušni pištolj – tri.
U 2015. na prvim Olimpijskim igrama Evrope u Bakuu podeliće se 15 viza – po jedna u svakoj muškoj i ženskoj disciplini. Na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj 2015. raspodeliće se 12 viza – po tri vazdušnom puškom i pištoljem za muškarce i žene.
U gađanju glinenih golubova na četiri Svetska kupa u 2015. podeliće se po dve vize u disciplini, ukupno deset (šest za muškarce i četiri za žene).
Strelci sa drugih kontinenata boriće sa za olimpijske vize u 2014. i 2015. na Šampionatu Azije (podelićče se 35 viza), Šampionatu Afrike (15), Centralno američkom prvenstvu (11) i Panameričkim igrama (20).

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Srbija treća u bilansu medalja na EP u Mariboru!