UNION KONF STRELACA 2Strelci mole predsednika Nikolića za pomoć

Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije zamolio je za pomoć predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se reše ozbiljni problemi koji sprečavaju početak gradnje nacionalnog streljačkog centra na Carevoj ćupriji u Beogradu.
– Na proslavi 125 godina streljaštva u Srbiji u decembru 2012. u Domu Narodne skipštine, predsednik Tomislav Nikolić je obećao da će pomoći strelcima i sada ga molimo da to obećanje ispuni – rekao je Siniša Mašović na konferenciji za medije u hotelu Union u Beogradu posvećenoj velikom uspehu strelaca na EŠ u Moskvi osvjanju zlatne ekipne medalje sa evropskim rekordom, kao i pojedinačnog srebra (Andrea Arsović) i bronze (Ivana Maksimović).- Ovoga puta nije u pitanju finansijska i materijalna pomoć, već snažna podrška jer se susrećemo sa meni teško shvatljivim, nerazumnim i neargumentovanim otporima i protivljenjima pojedinaca u Zavodu za urbanizam Beograda i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture našem projektu nacionalnog trening centra na prostoru na kome je strelište od 1851.
Mašović se zahvalio predsedniku Tomislavu Nikoliću i ministru omladine i sporta Valji Udovičiću na čestitkama povodom velikog uspeha, Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na velikoj finansijskoj pomoći streljačkoj organizaciji, ali je istakao i da uspesi obavezuju da se strelcima omoguće pravi uslovi za treninge:
-Želimo da napravimo trening centar, bez megalomanskih ideja, jer znamo kakva je ekonomska sutacija, da naši asovi ne bi i dalje trenirali u Osijeku ili Bordou jer u Srbiji nemaju gde. U okviru projekta je i strelište na 25 metara za malokalibarski pištolj koje su birokratski urbanisti „izbrisali“ i tako Zoranu Arunović i drugarice osudili na izgnanstvo. Teraju nas da na podvodnom zemljištu u blizini Topičiderske reke kopamo suterene i podrume. Naše primede nisu prihvaćene na otvorenoj javnoj sednici o „Nacrtu urbanističkog plana za Topčider 2″ i ako ostanu pri svome, imaćemo neadekvatan objekat. Strelište i streljačka organizacija, čini mi se, plaćaju ceh zbog nelegalno izgrađenih poslovnih objekata u neposrednoj blizini, čiji su vlasnici bacili oko i na naše zemljište.
Mašović se posebno osvrnuo na tendenciozne i netačne izjave da se strelište za MK pištolj nalazi, po projektu, navodno na „tuđoj parceli“ i „šta će strelcima strelište na Carevoj ćupriji kada imaju Kovilovo“:
– Službenice Zavoda za urbanizam Jelena Jović i Vesna Teofilović su iznele netačan podatak o vlasništvu nad zemljištem na kome bismo gradili strelište za 25 metara. Kompletan teren je državna svojina i imamo snažnu podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije da tu gradimo centar. Na strani na kojoj je projektovano strelište za pištolj komšija nam je Zavod za izradu novčanica koji je takođe na državnoj zemlji. Ne znam svrhu iznošenja neistinitih informacija. Što se tiče Kovilova, to je privatni objekat i država nikada nije investirala, niti će investirati u objekte čiji nije vlasnik. Sa vlasnicima Kovilova imamo i problem jer nam duguju skoro 50.000 evra koji opterećuje našu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i verovatno ćemo ga razrešiti na sudu.
Na pitanje novinara da li bi strelci pristali da ustupe Carevu ćupriju i dobiju neki drugi, možda i veći prostor, Mašović je iskreno odgovorio:
– Voleli bismo da dobijemo ponudu koju nećemo moći da odbijemo i da sagradimo veliko strelište za najveća svetska takmičenja. Ali, realni smo, to je veoma skup projekat i zato smo okrenuti onome što je primerenije mogućnostima i nas i države: trening centru sa vazdušnim i MK strelištem za pušku i pištolj na 50 metara i MK pištolj na 25 metara a odrekli smo se hotela i trening hale jer znamo u kom vremenu živimo. Ostaćemo tu gde smo jer je strelište i u generalnom urbanističkom planu i borićemo se protiv nekorektnog i ničim izazvanog ponašanja rukovodstva Javnog preduzeća „Hipodrom Beograd“ koje otvoreno zagovara iseljenje strelišta posle 162 godine.
Mašović se osvrnuo i na, kako je rekao, nedovoljno i šturo izveštavanje TV Beograd o uspesima streljačke reprezentacije.
U uvodnom delu konferencije za medije, obeležen je, kako je rekao direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović, istorijski uspeh – prva evropska ekipna zlatna medalja vazdušnom puškom za seniorke i evropski rekord:
– Još jednom čestitke Andrei Arsović i Ivani Maksimović za sjajne rezultate i pojedinačno srebro i bronzu, ali i Dragani Todorović koja je izdržala pritisak i sačauvala prednost pred Nemicama od 0,7 krugova za zlatnu medalju. Ogroman uspeh su i dve vize za Olimpijske igre mladih u Nankingu u avgust Milice Babić i Andrije Milovanovića. Kakav je to podvig govori i podatak da smo osvojili dve od 12 evropskih kvota, kao i da će u Nankingu u svakoj disciplini biti samo po 20 strelaca! Na EŠ smo imali šanse u skoro svim ostalim disciplinama za medalje, ali bilo je neobjašnjivih padova i favoriti, muška i ženska ekipa pištoljem su ostali bez trofeja.
Trener koordinator u reprezentaciji Dragan Donević, šef struke u Partizanu je izneo interesentan podatak:
– U vreme EŠ u Moskvi, održano je i Prvenstvo Azije i naše senioke su puškom imale tri kruga bolji rezultat od Kineskinja, prvakinja Azije, koje će nam biti u septembru rivalke u Granadi na SP. Lep nagoveštaj lepih vesti u nastavku sezone.
Andrea Arsović je u Moskvi osvojila treću evropsku pojedinačnu medalju. Posle zlata 2010. i bronze 2010. okitila se srebrom:
– Posle sjajne 2013. kada sam oborila dva svetska i dva evropska rekorda, osvojila dva zlata na svetskim kupovima i kristalni globus za drugo mesto u finalu Svetskog kupa, dobro sam počela 2014. u kojoj nas čeka najvažniji ispit Svetsko prvenstvo u septembru u Granadi. Želim da odmah osvojim olimpijsku vizu za Rio. U uspehu iz Moskve svi su dali veliki doprinos – Ivana i Dragana u ekipi, moj trener Dragan Donević, ali i Ministarstvo omladine i sporta, OKS, moj klub Partizan i Streljački savez Srbije. Čestitam pravim naslednicima Milici i Anriji na olimpijskim vizama.
U šampionskoj ekipi Ivana Maksimović (opravdano nije prisustvovala, na odmoru je u Španiji) i Dragana Todorović su iz kluba „Akademija Maksimović“ koji, kao i strelci, nema krov nad glavom a gaji – šampione. Dragana Todrović se zahvalila MOS, OKS, SS Srbije i klubu i istakla:
– Mi smo ekipa koja nije pokazala sve za šta je sposobna, sigurna sam da ćemo vam pružiti još mnogo prilika za radovanje. Volela bih i da moj klub „Akademija Maksimović“ konačno dobije prostor da napravimo malo strelište za vazdušno oružje, da se skućimo i da u školi streljaštva gajimo nove šampione…
Andrija Milovanović, mladi niški strelac iz iz škole Lidije Mihajlović i Zorana Stojiljkovića, se zahvalio klubu i streljačkim učiteljima i istakao:
– Plasman na Olimpijske igre mladih je moj najveći uspeh i presrećan sam. Znam kakva me konkurencija čeka, ali daću sve od sebe za dobar plasman.
Milica Babić juniorka Novog Sada se takođe zahvalila na podršci klubu i trenerima olimpijcu Nemanji Mirosavljevu (koji se oporavlja od povrede kolena i prihvatio se puške posle višemesečne pauze) i Brankici Babić – Bauer.:
– Čestitam Andrei, Ivani i Dragani na ekipnom zlatu i evropskom rekordu i pojedinačnim medaljama. Radujem se učešću na Olimpijskim igrama mladih i za to ću se posebno pripremati.
Konferenciji za novinare prisustvovali su Damir Štajner sportski direktor OK Srbije, samostalni stručni saradnici u SSS Goran Maksimović i Bojana Nikolić, olimpijac Novog Sada Nemanja Mirosavljev kao i brojni prijatelji streljačkog sporta.

Povezana vest:  ZLATNI SMEDEREVSKI DEDA S PUŠKOM