dusko_milic_selektor_rukometa_devojkePosle „Mobelringen Kupa“, selektor Duško Milić: Izuzetno koristan turnir

 

Više od 35 sati, trajao je povratak najboljih srpskih rukometašica iz Norveške sa „Mobelringen Kupa“ do Beograda. Iscrpljeni od puta, stručni štab i rukometašice, tek su u sredu ujutru održali prvi trening oporavka u trajanju od sat vremena. Dobar povod da sa selektorom, Duškom Milićem, porazgovaramo o tome, kako je zadovoljan dosadašnjim delom priprema, kao i onome, što reprezentaciju čeka do puta za Alborg, šestog decembra.

 

Dugo je trajao povratak sa turnira iz Norveške zbog kolapsa u avio-saobraćaju. Koliko je time poremećen plan priprema?

 

– Šta da radimo, tako je. Desilo se, šta se desilo. Kolaps u saobraćaju, ostali smo duže. Svesni smo šta se desilo, nema tu velike priče. Nastavljamo da radimo. Da smo juče došli, odradili bismo trening oporavka sinoć, a morali smo da ga pomerimo za danas. Za veče smo planirali trening, videćemo, koliko će devojke moći. Uveče je planiran bazen i sauna, mala relaksacija, tako da mislim da nismo puno izgubili. Najbitnije je da se devojke odmore, a onda da nastavimo da radimo punom parom.

 

Kakav je zdravstveni bilten posle turnira?

Povezana vest:  SP ŠPANIJA 2013, Hrvatska osvojila bronzanu medalju

 

– Zdravstveni bilten je dobar i to je najbitnije. Umor je prisutan, ali kao što sam već rekao, potrudićemo se da devojke odmorimo i da spremno dočekamo kraj priprema. Što se tiče povreda, nemamo ih. Problematična je bila Tatalović, koju nisam uvrstio u sastav protiv Islanda, tako da ni tu više nema problema. Sada je u potpunosti spremna.

 

Kakav je generalni utisak posle „Mobelringen Kupa“? Dva poraza od Danske (21:34) i Norveške (25:30), pratila je završna pobeda nad Islandom (30:28).

 

– Turnir je bio izuzetno koristan. To mi je najjači utisak. Igrali smo protiv dve  vrhunske ekipe i Islanda, koji je dobra ekipa, učesnik EURO 2010, iako nije u rangu Norveške i Danske. Odradili smo tri utakmice i mislim da nam je to trebalo, budući da veliki broj igračica iz reprezentacije, već duži vremenski period nije odigrao jaku utakmicu. Videli smo neke naše loše, neke dobre stvari. Važno je da smo videli.

 

Mnoge je zabrinuo taj visok poraz od Danske (21:34), inače, prvog protivnika Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu. Da li je on odraz ekstra kvaliteta Danske ili slabog dana Srbije?

Povezana vest:  Bošković: Odradili veliki posao, naš cilj je Rio

 

– Apsolutno sam siguran da je visok poraz odraz našeg lošeg dana. O tome govori sama činjenica da smo imali 26 tehničkih grešaka. Za 60 minuta smo imali samo jedno isključenje i to krajnjeg igrača u odbrani, napravljeno iz čiste nemoći. Sve to dovoljno govori, kako smo igrali taj meč. Bili smo ravnopravni prvih 15 minuta, u egalu, a ostatak meča davali njima lopte u ruke da nas kontriraju. Da je to bio loš dan, govore i naredna dva meča sa Norvežankama i Islandom. To nisu bile iste ekipe, iste Srbije.

 

Da li to može da naruši samopouzdanje devojaka, budući da naredni okršaj sa Dankinjama sledi za šest dana?

 

– One su odmah posle utakmice došle kod mene i rekle da su bile izuzetno umorne, da nisu mogle da reaguju. Svesni smo svi da taj poraz nije bio odraz prevelikog kvaliteta Danske. Ta utakmica se desila i mislim da će proći dugo vremena, godina, da bi se ona ponovila. Sa tolikim brojem tehničkih grešaka, jednostavno je nemoguće igrati.

 

Dansku ste videli, a koliko stižete da pratite kako u pripremnom periodu prolaze Španija i Rumunija? Rumunke su sinoć poražene od Nemica 27:31, dokaz da i one nisu nepobedive, kako je bilo tokom čitave ove godine.

Povezana vest:  SP ŠVEDSKA 2011, Rezultati 1. kola druge faze takmičenja i tabela

 

– To je za mene nova informacija i drago mi je da je tako. Znam da su osvojile turnir u Francuskoj, a da su Španjolke osvojile turnir u Španiji. O protivnicama imamo kompletan materijal. Sve te ekipe su igrale Svetski Kup u Norveškoj, kada je Rumunija bila prva. Nemamo nepoznanica. Dobićemo i snimke sa turnira u Francuskoj, tako da što se toga tiče, neće biti nepoznanica.

 

Da li ste uspeli u nameri da organizujete još neku pripremnu utakmicu pre puta u Alborg?

 

– Nažalost, bilo je nemoguće, jer su sve reprezentacije iz okruženja već otišle negde. Probaću u toku dana da se dogovorim sa Crvenom zvezdom ili Partizanom, da nam se suprostave u nekom kombinovanom sastavu. Mislim da i to može biti dobra provera, kad već druge nemamo. U svakom slučaju, spremno ćemo dočekati početak Evropskog prvenstva.

 

Evropsko prvenstvo počinje narednog utorka, sedmog decembra, a prvi protivnik Srbije je selekcija Danske. U grupi u Alborgu se još nalaze Rumunija i Španija.