igor_butulija_kzn_sep_2011 (1)

Igor Butulija suspendovan na sedam meseci

 

Igor Butulija, trener Crvene zvezde suspendovan je na više od pola godine, tačnije sedam meseci. Tako je presudio direktor Superliga Vojislav Andrić koji je sve obrazložio u biltenu. Butulija je suspendovan po prijavi sudijskog para Branke Marić i Zorice Mašić, posle meča Crvena zvezda – Radnički (24:24) koji je odr žan u Šumicama 21. oktobra.

U presudi Vojislava Andrića se ističe da je trener Zvezde odgovoran za „nekulturno ponašanje prema službenim licima, vređajući ih neposredno po završetku utakmice pored zapisničkog stola, kasnije i u hodniku“.

A, šta je to sve trener Crvene zvezde govorio internacionalnim damama, a Marić i Mašić u prijavi napisale?

– Lopovi, kradete me. J… vas Saša Blagojević i Velja Marjanović. Dabogda crk`o rukomet i vi sudije sa njim. Vi ste ga upropastili…

Ovu tvrdnju sudijskog para izjavama su potkrepili i kontrolor na utakmici Živan Stakić, zapisničar Marija Popović i merilac vremena Slavica Veselinov.

U Stakićevoj izjavi se između ostalog ističe:

– Po završetku utakmice trener Crvene zvezde Igor Butulija se nesportski i nedolično ponašao prema sudijama, najgrublje ih vređao i psovao…

S obzirom na to da je Butulija već, zbog sličnih ili istih prekršaja prvo kažnjen novčano 24. novembra prošle godine i uslovno šest meseci 12. januara ove, Andrić se odlučio na drastičniju meru – sedam meseci zabrane nastupa na svim prvenstvenim ili Kup utakmicama. Sve to s uverenjem da će sankcija „popravno delovati na trenera Butuliju i ujedno imati vaspitni uticaj na druge pojedince i klubove“.

Povezana vest:  Poslednja provera pred start Svetskog prvenstva: Srbija - Austrija, subota u 20,15 časova

Sam Butulija je u odbranu napisao:

– Odmah po završetku utakmice prišao sam zapisničkom stolu i burno reagovao. To je bila reakcija na sudijske greške koje su direktno doprinele nerešenom rezultatu. Od početka do kraja sistematski je suđeno protiv Crvene zvezde. Potpuno se ograđujem od toga da sam izgovorio reči koje mi pripisuju u prijavi i smatram ih gnusnim lažima. Niti sam ih vređao, niti izgovarao vulgarnosti, već kritički govorio o hjihovom lošem suđenju.

A, koliko to kritički Butulija kaže:

– Rekao sam i da nisu slučajno skinute sa IHF liste, da su imale jedan kriterijum za pasivnu igru proletos na derbiju, a drugi na ovom meču. Oba puta na štetu mog kluba. Tačno je i da sam rekao da sude po nalogu Saše Blagojevića ne pominjući ni jedno drugo ime. Njegovo sam pomenuo zato što je više puta u ranijim razgovorima, nekad u šali, nekad ozbiljno, pretio ovim sudijskim parom.

Povezana vest:  Pobeda Srpkinja na startu "Kroacija kupa"

Kažnjeni trener ističe i da za njegovu osudu nisu dovoljne samo izjave službenih lica.

– Dobro mi je poznata esnafska, stvarna i lažna solidarnost pojedinih sudija i kontrolora. Za utvrđivanje istine postoje i druge punoletne, odgovorne osobe, pre svega prisutni igrači, koji mogu da potvrde da je apsolutna laž da sam vređao sudijski par. Postoje i svedoci koji su sve ovo videli i drugačije. U opštem metežu i izlivu nezadovoljstva suđenjem bilo je raznih reči i dobacivanja pojedinaca, ali bi to neko hteo sve da pripiše meni i baci ljagu na moje ime.

Strategu crveno-belih, kako kaže u izjavi najteže pada što mu sudijski par „pripisuje reči koje nije izgovorio“:

– To je psovka koju nisam izrekao i pominjanje imena koja nisam pominjao. Mislile su da će me time „slomiti”. Indikativno ne pominju ono što jesam govorio, njihovo skidanje sa IHF liste, različit kriterijum suđenja… U našem društvu ukinut je verbalni delikt kao nešto što pripada prošlim vremenima, a mene optužuju za onaj koji nisam ni počinio – kaže se u Butulijinoj izjavi.

Protiv ove odluke trener vicešampiona Srbije ima pravo žalbe od osam dana. Ukoliko ona postane pravosnažna to bi značilo da Butulija neće moći da vodi ekipu praktično do kraja sezone budući da vremenski ističe 29. maja iduće godine.

Povezana vest:  Moguć povratak srpskih klubova u Seha ligu

Andrić u obrazloženju presude ističe između ostalog:

– Dokaze sam cenio svaki pojedinačno i u međusobnom kontekstu. Izjave sudija i delegata sam prihvatio u celosti jer su jasne, nedvosmislene i uverljive, zajedno čine logičnu, povezanu celinu. Zbog toga nisam našao razloga da posumnjam u njih jer sam identičan utisak ostvario uvidom u snimak. Odbranu prijavljenog trenera sam takođe cenio posebno. Ali, nisam mogao da je prihvatim u delu u kojem je suprotna činjenicama utvrđenim iz izjava smatrajući da je takva odbrana sračunata kao izbegavanje disciplinske odgovornosti.

Peruničiću dva meča uslovno

Po završetku meča u Šumicama došlo je i do verbalnog duela direktora Zvezde Nenada Peruničića i krila gostiju Ivana Rajičevića. Zbog toga je pokrenut disciplinski postupak protiv Peruničića. Andrić je direktora Zvezde kaznio sa dva meča, uslovno šest meseci.

Sam Rajičević je izjavio da mu se Peruničić izvinio posle meča, potom pozvao i na mobilni, te da su prijatelji još iz vremena igranja za Budućnost.