Vrnjacka Banja - cetvrtak

Rukometašice Srbije završile drugu fazu priprema

Jutarnjim treningom u četvrtak, reprezentacija Srbije je završila i drugu fazu priprema pred Evropsko prvenstvo, koje počinje u utorak u četiri srpska grada. Posle rada u Aranđelovcu i Vrnjačkoj Banji, jedinu zvaničnu proveru, naše najbolje rukometašice imaće protiv selekcije Rumunije u petak u Pančevu od 19 časova.

Levi bek reprezentacije, Biljana Filipović, zadovoljna je učinkom na pripremama:

– Radili smo smanjenim intenzitetom ove nedelje nakon napornih dana u Aranđelovcu. Odmorila sam se, nakon što sam par dana lagano trenirala zbog istegnuća. Prijala nam je i hiperbarična komora. Sve radimo da budemo spremne, da ne dočekamo umorne start turnira, koji će iziskivati velike napore. Rumunke će nam biti pravi pokazatelj rada u ove dve nedelje. Nadam se da ćemo primeniti sve ono što smo radili i videti gde smo u ovom trenutku.

Rumunija je doživela težak poraz na startu priprema za EHF EURO 2012 u Srbiji. Komšinice su deklasirane od strane reprezentacije Nemačke 30:9…

– Nisam znala, šta se desilo? Za mene je taj rezultat šokantan. Nije sve tako savršeno u njihovoj reprezentaciji. Imam dve Rumunke u klubu, pa čujem šta se dešava. To ne treba da nas interesuje. Respektujem rumunsku reprezentaciju i pored toga. Nećemo dobiti lagano kao Nemice, nema šanse.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Švedska sigurno pobedila Češku

Poslednja provera pred EP, nameće imperativ pobede i maksimalnog angažmana…

– Moramo da damo maksimum i vidimo gde smo u ovom trenutku. Ostaje nam posle Pančeva još par treninga da korigujemo šta možemo. Ključ svega je odbrana. Odbrana i samo odbrana. Lako ćemo davati golove, ako se odbranimo kako valja.

Iskusnoj igračici, ovo će biti tek prvo veliko takmičenje. Shodno tome, na nastup Filipovićeve se može gledati i kao na iznenađenje za protivnike…

– Tako nekako, prvo mi je Evropsko prvenstvo. Ne razmišljam tako i nemam nikakav pritisak, da sam debitant ili tome slično. Nisam bila u reprezentaciji četiri godine, ali se osećam, kao da nikada nisam ni odlazila. Rukomet je timski sport, ne zavisi ništa ni od mene, niti od bilo koje druge igračice. Samo zajedno možemo nešto da napravimo.

Zadovoljna odrađenim je i zvanično najbolja mlada igračica EHF Lige šampiona, Kristina Liščević:

Povezana vest:  ČELENDŽ KUP, Partizan pobedio čakovečko Međimurje

– Imali smo dobru atmosferu i uslove za rad. Zadovoljna sam, radili smo dosta na fizičkom planu u prvoj nedelji, tako da je nastavak u Banji više bio posvećen oporavku i radu na nekom psihičkom planu. Hvala svima u Aranđelovcu i Vrnjačkoj Banji. Nadam se da ćemo se vraćati u „Solaris“ i u budućnosti.

Rumunke će poslužiti za zagrevanje pred start EP sa Norveškom…

– Poznajemo Rumunke dosta dobro.  U Pančevu čemo zaključliti na kom smo nivou u odbrani i napadu, ali sigurno je da to nije ekipa istog mentalnog sklopa kao Norveška. Opet, dovoljno su dobre da nam budu dobra generalna proba pred prvenstvo.

“SAVRŠEN MINUT” ZA SAVRŠENO VEČE

Sreda veče, bila je rezervisana za nešto što se teško adekvatno može prevesti na srpski jezik, a poznato je pod nazivom “tim bilding”. Bilo kako bilo, dva sata provedena u seminar-sali hotela “Solaris”, izazvala su salve smeha i pozitivne energije kod igračica, stručnog štaba i ljudi okupljenih oko državnog tima.  Igračice su osmislile 15 igara, u kojima su spretnost, brzina i duhovitost dolazile do izražaja. Četiri ekipe, borile su se lavovski, skoro kao na terenu, za titulu najbolje:

Povezana vest:  Rukometašice Srbije pobedile Grčku

– Ideja nam je bila da napravimo jedno lepo veče i opustimo se pred sve ono što nas čeka u naredne dve nedelje.  Preuzeli smo model kviza „Savršen minut“. Tu igru sam već igrala sa svojim saigračicama u klubu u Nemačkoj, pa sam mislila da bi bilo lepo da nešto slično organizujemo i u reprezentaciji.  U osmišljavanju igara, pomogle su mi Andrea (Lekić), Slađa (Pop Lazić) i Sanja (Damnjanović). Stvarno smo se super zezale id ok smo pravile igrice, a i na samom takmičenju, svi zajedno – kaže golman naše reprezentacije, Katarina Tomašević. Za kraj da dodamo da je pobedila ekipa “Smotanih” ispred “Debelih, al’ srećnih”.

GANGAM-STAJL ZA ZAGREVANJE

Ništa se ne prepušta slučaju u srpskom državnom timu, pa je i zagrevanje na poslednjem treningu u Vrnjačkoj Banji bila potpuna simulacija onoga što naše devojke čeka u “Kombank Areni”. Za tu priliku, sa razglasa  u hali “Vlade Divac” su se mogli čuti i neki od trenutnih svetskih hitova, a zagrevanje je otvorio, sada već čuveni “Gangam stajl”.