Plakat junioriKvalifikacije za Evropsko prvenstvo u rukometu za juniore

Evropsko prvenstvo juniora održava se od 24. jula do 3. avgusta u Austriji, a „orlići“ će do vize za novo veliko takmičenje morati da savladaju svoje rivale na kvalifikacionom turniru koji se od petka do nedelje održava u Vrnjačkoj Banji. Na njemu će pored izabranika Aleksandra Brkovića, učestvovati i najbolji iz generacije 1994 u selekcijama Portugalije, Velike Britanije i Holandije. Samo pobednik turnira u hali „Vlade Divac“, izboriće plasman u Austriju.
– Imamo vrhunske uslove, momci se dobro ponašaju, rade i treniraju. Koordinator Vladica Spasojević se trudi da osim o terenu ne moramo da razmišljamo ni o čemu drugom. Sve ide kako treba. Muči nas Aleksandar Radovanović koji ima bol u kvadricepsu, počeo je sa treninzima u sredu uveče smanjenim intenzitetom – kaže Aleksandar Brković i govori o protivnicima:
– Naš cilj se i ne postavlja – to je plasman na Evropsko prvenstvo. Igramo kod kuće, pred svojom publikom, pa drugačije ne bi smelo da bude, ni da su neke druge reprezentacije u pitanju. O Holanđanima nemamo puno informacija, osim toga da su prošle godine igrali na Partile Kup-u i otvorenom Evropskom prvenstvu. Britance ne bi trebali da komentarišemo, jer će od nas zavisiti koja će razlika da bude. Portugalija je najjači protivnik, jako nezgodna reprezentacija, koja je igrala prijateljske mečeve sa jakim selekcijama poput Nemačke, Francuske i Španije. To bi trebalo da bude najozbiljnija utakmica, a samo prvo mesto na turniru vodi na EP.
U odnosu na SP kadeta prošle godine u Mađarskoj, kada je juniorima malo falilo do plasmana u polufinale u meču sa Španijom, šest je novih igrača u sastavu.
– Bukvalno nam je u poslednjoj sekundi promaklo polufinale. Analizirali smo, izvukli pouke i nećemo se vraćati na to. Ta selekcija nije bila idealna, bilo je nekih momaka koje sam želeo da isprobam, ali spletom okolnosti nisam uspeo. U ovom momentu je ovih 16 momaka, uz Predragovića, koji će dobiti uskoro dobiti sve papire za nastup za Srbiju, najbolje što imamo u generaciji 1994. Naravno, tu ima i nekih kadeta, ali ne želimo da oslabimo tu generaciju. Došlo je do promena. Bolji smo sada, imamo veći izbor i u odbrani, i u napadu. Šest je novih igrača i verujem da će, ako prođemo kvalifikacije, sve doći na svoje, do narednog leta Nadam se da ćemo se radovati novom uspehu ove generacije – zaključuje Brković.

Povezana vest:  Perić: Velikom željom igrača do plasmana na EP