BOJANA JOVANOVSKI

 

U Dubai po titulu

bojanaj2Treći reket Srbije, 17-godišnja Bojana Jovanovski trenutno beleži najbolji rang u karijeri – 154. mesto na svetu. Rezultate i briljantne partije koje je nanizala u poslednje tri nedelje na azijskoj turneji doneli su Bojani ovako visok plasman na WTA listi i približili veliku tenisku nadu Srbije ulasku u glavni turnir gren slem takmičenja u Melburnu na osnovu ranga, bez borbe kroz kvalifikacije. Još uvek Bojana je sigurni učesnik i jedan od glavnih nosilaca kvalifikacija Otvorenog prvenstva Australije što će za Jovanovsku biti prvo učešće na ovom gren slem turniru u profi konkurenciji. Bojana je debitovala u kvalifikacijama za profi gren slem turnir na Otvorenom prvenstvu Amerike koje se tradicionalno igra u Njujorku (avgust 2009) i zabeležila je dve pobede, bila na pragu ulaska u glavni turnir, ali je zaustavljena od šest godina starije Amerikanke Karli Gulikson. U prvom kolu kvalifikacija Bojana je savladala Kineskinju Lu, u drugom je bila bolja od ruskinje Bičkove (116. na WTA listi, pre tri godine bila 66).

Bojana je juče stigla u Beograd i već sutra nastavlja sa treninzima i pripremama za preostali turnir u samom finišu sezone 2009. koji je obeležila fantastičnim rezultatima. Bojani sledi takmičenje u Dubaiju na turniru vrednom 75.000 dolara, dok je u poslednje tri nedelje odigrala dva vezana finala turnira nagradnih fondova 50.000 dolara, prvi u Indiji (Pune) i drugi u Japanu (Tojota), nakon kojih se bez dana odmora uputila u Češku i učestvovala na turniru vrednom 25.000 dolara. Iako preumorna što od puta, što od velikog broja mečeva koje je odigrala, Bojana je i u Češkoj zabeležila dve pobede i stigla do četvrtfinala.

Povezana vest:  ATP SINSINATI, Đoković protiv Monflisa od 1,00 čas iz ponoći

– Iza mene su tri sjajne nedelje, sjajni rezultati koje sam napravila u Aziji, što me je i dovelo do najboljeg ranga u dosadašnjoj karijeri – 154. pozicije na svetu. Izuzetno sam zadovoljna igrom, formom kao i partijama koje sam pružila i pobedama nad jakim igračicama, među kojima je i Japanka Morita trenutno 84. na svetu, a njen najbolji rang je bio 64. mesto na WTA listi. Morita je bila deo japanskog tima koji je igrao u Fed kupu protiv nas u Areni ove godine. U Indiju sam otišla sa željom da odigram što bolje, ali nisam verovala da ću i u Indiji, a zatim i u Japanu, otići do finala. Finalni meč protiv Fudživare u Indiji sam imala u svojim rukama i nesrećno izgubila, dok je u susretu protiv Kimiko koja je bila 4. bojana_jovanovska_ten11na svetu kad sam ja imala četiti godine, presudilo njeno iskustvo. Umor i put su učinili svoje tako da u Češkoj nisam imala tu snagu i svežinu koja bi me odvela do kraja turnira i titule. U Beograd sam stigla juče, sutra nastavljam sa treninizima i već u sredu putujem za Dubai gde me čeka novo takmičenje, gde ću morati igrati kvalifikacije, jer je turnir izuzetno jak. Nakon Dubaija odlazim najverovatnije za Kinu, gde bi trebala učestvovati na turniru vrednom 50.000 dolara. Nakon ovog turnira sledi povratak u Beograd gde ću proslaviti 18. rođendan, kao i Novu Godinu i već 1. januara ću put Australije gde me čekaju kvalifikacije Australijan Opena. Brza podloga je moja omiljena podloga, na njoj sam i do sada postizala najbolje rezultate, nadam se dobrom plasmanu u Australiji – rekla je Bojana, srpska reprezentativka koja nakon australijske turneje stiže u Beograd gde našu Fed kup reprezentaciju očekuje meč sa selekcijom Rusijom. Nakon Fed kupa Bojana će na zasluženi odmor.

Povezana vest:  Ana Ivanović: Ove godine mogu ponovo da osvojim gren slem

U 2009. Jovanovski je igrala za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u konkurenciji do 18 godina. Srpkinje su stigle do finala ekipnog evropskog prvenstva koje je odigrano u Ljeidi od 25. do 27. septembra, a naše devojke su zauzele treće mesto. Sa seniorskom ekipom TK Partizan Bojana je osvojila šampionat države 2009.

Bojana je takmičarsku 2009. godinu startovala tek u aprilu jer je imala dvomesečnu pauzu zbog povrede.

-Imala sam dužu i neočekivanu pauzu zbog povrede, tako da su svi planovi po pitanju turnira morali da se promene. Počela sam sa manjim turnirom nagradnog fonda 10.000 dolara u Antaliji gde sam stigla do polufinala. Usledio je period loših partija, nikako nisam mogla da pronađem ritam i pravu igru, ali se to sve promenilo u Njujorku gde se vratilo samopozdanje i dalo mi krila za nastavak sezone – zaključila je Bojana.

LIČNA KARTA

Bojana Jovanovski

Datum rođenja: 31. decembar 1991. Beograd

Prebivalište: Beograd

Igra desnom rukom

Trener: otac Zoran

WTA rang: singl – 154, dubl – 673. (509. najbolji rang ostvaren 27. jula 2009)

Visina:177

Težina: 60

Profesionalac od 2007.

Titulu šampiona države u konkurenciji do 14 godina ponela je sa samo 12 leta i u isto vreme u uzrastu do 16 bila druga. Sa 13. godina, odigravši samo pet ETA turnira, osvojivši tri (Čačak, Pečuj, Novi Sad) našla se na poziciji 13. najboljih teniserki Starog kontinenta.  Članica A tima Evrope, koji okuplja sedam najboljih mladih igračica na ETA listi, koje su zajedno putovale i odigrale pet najjačih ETA turnira prve kategorije u konkurenciji do 16 godina postaje 2006. godine. Na prvom ITF turniru, koji je odigrala sa samo 14 godina stigla je do titule. Nastavila je da ređa trofeje, u 2007. je napravila pravi “bum” i  sa začelja ITF liste gde je bila na početku sezone, na kraju godine stigla do 11. pozicije. Osvojila je Santa Kroče, igrala finala u Bonfilju i Di Prati, igrala četvrtfinale Vimbldona, osvojila seniorsko dvoransko i letnje prvenstvo Srbije.

Povezana vest:  WTA VIMBLDON, Serena Vilijams u osmini finala Vimbldona

U 2008. Bojana je stigla do najboljeg ranga na ITF listi najboljih juniorki sveta – 5. mesta (7.april 2008). Odigrala je 42 meča i zabeležila 30 pobeda. Stigla je do četvrtfinala Australian Opena i Vimbldona, finala u Copa Gerdau – Brazil, igrala je finale Bonfilja i četvrtfinale Evropskog juniorskog šampionata. U profi konkurenciji u 2008. odigrala je 29 mečeva i zabeležila 22 pobede. Osvojila je profi prvenac na turniru u Prokuplju (10.000 nagradni fond), drugu profi titulu uzela je u Vinkovcima, treću u Brčkom. Igrala je polufinala profi turnira nagradnog fonda 25.000 i 50.000 dolara u  Indiji (Puna i Kolkata) i finale u Delhiju (Indija, 50.000 dolara), turniru koji je odigran na samom kraju takmičarske i kalendarske 2008. posle kojeg je stigla do 290. mesta na WTA listi. U 2008. osvojila je seniorsko dvoransko i letnje prvenstvo države.