rafael_nadal_rim_2Rafael Nadal posle finala

Plakao sam od radosti, ovo mi je najvažnija pobeda!

 

Rafael Nadal je u nedelju osvojio peti Rolan Garos u karijeri. Zajedno sa po jednom titulom sa Vimbldona i Australijan Opena na brojci je od sedam titula na ovim prestižnim turnirima. Finalnom pobedom protiv Soderlinga 6-4, 6-2, 6-4 došao je Nadal do fascinantnog razmera od 38-1 u karijeri na Rolan Garosu. Vratio se posle tačno 11 meseci na prvo mesto ATP tabele, te je u Parizu zaradio 1,12 miliona evra nagrade.

Nakon pobede protiv Šveđanina prvo se bacio na zemlju terena, potom je seo na klupu i briznuo u plač.

-Bile su to isključivo suze radosti. Teška je bila prošla godina za mene i svi mečevi u ovoj 2010. su određena nova potvrda mojih mogućnosti. Ovu finalnu pobedu mogu stvarno ubrojiti u najvažnije u karijeri. Dokaz su moga tima, mene, ljudi koji me prate. Najemocionalnija? Ne, nikako. To je možda prvi trofej u Rolan Garosu, pobeda u Vimbledonu. Ovaj meč danas ne – rekao je Nadal i ponovio izjavu od dana ranije:

Povezana vest:  AO 2014, Braća Brajan završili takmičenje u osmini finala AO

-Verujte mi, dok sam plakao definitivno nisam razmišljao o tome da sam ponovno broj 1 na svetu. To me nikada nije zanimalo. Zanima me svaki naredni meč, osvajanje turnira, ne i ATP tabela.

Nadal se potom osvrnuo na finalni meč:

-Ni u jednom meču na ovogodišnjem Rolan Garosu se nisam fizički osećao tako dobro kao u finalu. Kretao sam se sjajno. Inače, ceo ovaj turnir sam bio jako nervozan, a ta nervoza je isparila u finalu. Zbilja sam uživao u tenisu. Soderling nikako nije igrač sa kojim se možeš opustiti. Njegovi su udarci strašni, često te drži podalje od ritma, no mislim da sam taktički sve napravio sjajno.

Povezana vest:  Krajinović u polufinalu turnira u Dubaiju

Nakon meča se Nadal zahvalio i s nekoliko riječi francuskog jezika.

-U jezicima definitivno nisam talentovan kao u tenisu. Ali, vremenom se opuštam u tom pogledu. Sa manje grča pričam engleski, evo sada francuski. Krenuće i u tom pogledu.

Slavlje? Hm, teško da će biti slavlja kada već u ponedeljak imam zakazan trening – završio je sjajni Nadal.

Švedski teniser Robin Soderling, pak, drugi put je uzastopno došao do finala Rolan Garosa. Prošle godine je zastao na Rodžeru Federeru, ove godine na Rafaelu Nadalu.

-Sve je bilo drugačije nego prošle godine kada sam ga pobedio u osmini finala. Kao prvo, slabije sam servirao, kao i što mi udarci sa osnovne linije nisu bili čisti i precizni kao onda. Takođe, mnogo kredita moram dati Nadalu. On je učinio sve da se osećam nervoznije iz gema u gem. Igrao je daleko bolje nego prošle godine, radio je pritisak, obrambeno je sve odradio na najvećem mogućem nivou – rekao je Soderling i dodao:

Povezana vest:  Danas na terenu Troicki, Tipsarević, Jovanovski i Ivanović

-Nadal zaslužuje da govorimo ovog dana gotovo isključivo o njemu. Bio je bolji, dominirao je i dokazao da je najbolji na zemlji. U tome nema spora.

Na pitanje misli li da je Nadal nepobediv na zemlji kada igra kao što je bio slučaj u poslednje dve nedelje Rolan Garosa, Soderling je rekao:

-Nije današnji tenis takav da postoje nedodirljivi. Za pobedu protiv ovakvog Nadala morate odigrati apsolutno najbolje što možete. Ja sam mogao dobiti danas, ali sam morao igrati znatno, znatno bolje nego što jesam. Ovako nisam bio niti blizu – završio je Šveđanin.