novak djokovic 14082015

Đoković: Spreman sam za veliku borbu u finalu

Prvi teniser sveta Novak Đoković izjavio je da je u današnjem meču u prva dva seta odigrao dva najbolja seta u karijeri protiv velikog rivala Švajcarca Rodžera Federera i dodao da će spremno dočekati finale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu.
-Bilo je mečeva u kojima sam igrao slično, ali milislim da u meču protiv Rodžera, prva dva seta su najverovatnije najbolja dva seta koja sam odigrao protiv njega tokom cele moje karijere. Imao sam svoje trenutke u setovima u kojima sam igrao na visokom nivou, ali mislim da je ovo bio drugačiji nivo od prethodnih duela. Veoma sam zadovoljan što sam od početka do kraja mogao da igram ovako kako sam igrao – rekao je Đoković na konferenciji za novinare posle meča.
Đoković se danas plasirao u finale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu pošto je pobedio Švajcarca Rodžera Federera sa 6:1, 6:2, 3:6 i 6:3. To je šesto finale za Đokovića u Melburnu i pokušaće da osvoji šesti trofej.
-Posle dva seta počneš da misliš da će igrač Rodžerovog kvaliteta da počne da igra bolje, da će da promeni neke stvari. Mislim da je u trećem setu počeo da popravlja procenat prvog servisa. Koristo je ‘slajs’ veoma dobro i bio je agresivniji. Mislim da nisam mnogo grešio u trećem setu. I dalje sam igrao čvrst tenis. Zaslužio je da osvoji treći set. Posle toga zatvoren je krov, a u četvrtom setu sam servirao na veoma visokom nivou. Bio sam strpljiv. Znao sam da ću imati svoju šansu – rekao je on.
-Nije uvek moguće igrati na ovakav način. Nastojite da budete najbolji što možete. Kada igrate protiv najboljih rivala, protiv nekog kakav je Rodžer, to zahteva potpunu koncentraciju, odlučnost i drugačiju pripremu meča u odnosu na ostale duele. Zbog toga sam izašao na teren sa mnogo samopouzdanja i koncentracije, u prva dva seta igrao sam bez greške, u to nema sumnje – dodao je srpski teniser.
Đoković je naveo da nije želeo da dopusti osvajaču 17 grend slem titula da se vrati u igru u četvrtom setu i odvede meč u peti set.
-On čeka mali pad svog protivnika i dobro to koristi. Zbog toga je toliko uspešan. Ali pre meča sam toga bio svestan, nisam dozvolio sebi velike oscilacije. Bilo je mnogo uzbuđenja u publici na kraju trećeg seta, atmosfera je bila odlična. Ali bio sam već u takvim situacijama i uspeo sam da iskoristim to iskustvo – rekao je on.
Đoković je poveo u međusobnim duelima sa Federerom na 23:22 i ima više od 20 pobeda u duelima sa Federerom, Rafaelom Nadalom i Stenom Vavrinkom. Na pitanje da li je moguće da u narednih nekoliko godina bude dominantniji u duelima s najvećim konkurentima, Đoković nije dao konkretan odgovor.
-Teško je reći šta nosi budućnost. Tenis je drugačiji nego kada sam ja počinjao, pre 10 godina. Teže je mladim igračima da se probiju i ozbiljno izazovu najbolje svetske igrače. Sada je tenis zahtevniji i mladima je teže. Boris Beker i Majkl Čeng su sa 16, 17 ili 18 godina osvajali grend slem turnire. Teško je reći da li će tako biti u budućnosti. Zavisi, budućnost nije u našim rukama. Očekuje se da će na scenu stupiti igrači kao Nik Kirjos i Miša Zverev. Oni pokazuju dobru igru i kvalitet da se suprotstave najboljim igračima – rekao je on.
-Ali, održati visok nivo tokom godina zahteva mnogo više od dobre igre. Pokušaću da ostanem ovde što duže. Ne znam da li ću biti dominantan u narednim godinama. Na to ne mogu da odgovorim. Pokušaću da dam sve od sebe kako bih nastavio da igram na ovakvom nivou – dodao je Đoković.
On je naveo i da se šalio kada je posle meča na terenu rekao da u drugom polufinalu između Endija Marija i Miloša Raonića „očekuje neočekivano“.
-To je bila šala. Nisam imao nameru da nekoga proglasim favoritom. Nisam zaista razmišljao o tome. To je bila šala s Džimom Kurijerom. Uživaću u dva slobodna dana, to je dobro, jer sam mnogo igrao. Dobro će mi poslužiti odmor da se oporavim. Biće zanimljivo gledati drugo polufinale, uživanje je kada se plasirate u finale a gledate drugo polufinale. Ko god da pobedi, biću spreman za veliku borbu – rekao je Đoković.
Upitan šta misli o tome što je u duelima s Federerom i Marijem publika uvek na strani njegovih protivnika, Đoković je rekao da ima dovoljno podrške od navijača širom sveta.
-Pokušam da ne mislim na to. Osećam veliku podršku širom sveta. I pre duela s Rodžerom, rekao sam da je to očekivano, uzimajući u obzir njegovu karijeru i veličinu na terenu i van njega. Njega vole i poštuju širom sveta. To je za mene normalno. Pokušavam da uživam i da uradim najbolje što mogu, ali i da se koncentrišem na pozitivnu energiju, ne na negativnu, da se ne nerviram zbog toga. Nema razloga – rekao je Đoković. 

Povezana vest:  Serena Vilijams u polufinalu