nole finale

AO 2016

Đoković šesti put u karijeri osvojio Australijan open

Srpski teniser Novak Djoković osvojio je danas svoju šestu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, pošto je u finalu pobedio drugog igrača sveta, Britanca Endija Marija, u tri seta, 6:1, 7:5 i 7:6. Prvi teniser sveta osvojio je šestu titulu u Melburnu i izjednačio se s legendarnim Australijancem Rojem Emersonom s najviše trofeja na tom grend slem turniru. 
Prvi teniser sveta je do svoje 22. pobede u 31 duelu nad Marijem došao za dva sata i 53 minuta. On je pet puta oduzeo servis Britancu, koji je napravio dva brejka. Djoković je u finalu u Melburnu četvrti put pobedio Marija, koji je do sada pet puta igrao u finalu tog turnira i nijednom nije uspeo da trijumfuje. 
Djoković je potpuno nadigrao Marija u prvom setu, pošto mu je dozvolio da osvoji samo jedan gem. Srpski teniser je poveo sa 5:0, Britanac je zatim osvojio gem na svoj servis, da bi u sedmom gemu Djoković iskoristio treću set loptu i za pola sata igre poveo u meču.
Mari je zaigrao nešto bolje u drugom setu, vidjena je bolja igra, pošto su obojica morali da se pomuče za svaki poen. Teniseri su držali svoje servise dve do sedmog gema kada je Djoković napravio brejk i poveo sa 4:3. U narednom gemu Britanac je vratio brejk, a u devetom gemu na njegov servis se vodila velika borba iz koje je Mari uprkos lošijem prvom servisu izašao kao pobednik i poveo sa 5:4.
Djoković je zatim izjednačio, a u narednom gemu je iskoristio brejk loptu za vodjstvo od 6:5. Srpski teniser je u 12. gemu imao problema sa servisom, vezao je dve duple servis greške i omogućio protivniku brejk loptu, ali Mari nije uspeo da je iskoristi, pa je Djoković stekao dva seta prednosti.
U prvom gemu trećeg seta Djoković je napravio brejk, a zatim je bez izgubljenog poena osvojio gem na svoj servis i poveo sa 2:0. Teniseri su zatim osvajali gemove na svoje servise sve do šestog, kada je Mari iskoristio drugu brejk loptu i izjednačio na 3:3, a posle gema na svoj servis poveo je sa 4:3. Obojica su nakon toga osvajali gemove na svoje servise, pa je meč rešen u taj-brejku, koji je prvi teniser sveta dobio sa 7:3.
Djoković je bio siguran u taj-brejku, iskoristio je dve duple servis greške Marija i posle as udarca iskoristio je treću meč loptu i ostvario veliku pobedu.
Srpski teniser je tako osvojio svoju 11. grend slem titulu u karijeri i izjednačio se sa Bjornom Borgom i Rodom Lejverom. Ispred njih su Švajcarac Rodžer Federer sa 17 titula, Amerikanac Pit Sampras i Španac Rafael Nadal sa po 14 grend slem trofeja i Emerson sa 12. 
Mari je osvojio dva grend slema.

Povezana vest:  ATP LISTA, Đoković uvećao prednost na ATP listi