nole-srb kaz

DAVIS CUP 2016
Đoković posle preokreta doneo Srbiji izjednačenje protiv Kazahstana

Teniska reprezentacija Srbije izjednačila je danas na 2:2 protiv Kazahstana, pošto je Novak Đoković posle preokreta u Beogradu pobedio Mihaila Kukuškina u pet setova, 6:7, 7:6, 4:6, 6:3, 6:2 u meču prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa.

Meč u dvorani „Aleksandar Nikolić“ pred oko 5.000 gledalaca trajao je četiri sata i 57 minuta.

Đoković je za RTS rekao da je tokom meča bilo mnogo tenzija sa obe strane, ali da je publika je bila fantastična i da joj je zahvalan sam joj na odanosti i energiji.

„Moj protivnik je igrao na veoma visokom nivou bio je blizu pobede i bolji igrač i da je pobedio ne bi bilo nezasluženo. Posle trećeg seta nisam znao šta će se dogoditi, meč je mogao da ode u drugom pravcu, ali publika mi je dala krila i izvukla me. Kada igrate za reprezentaciju to vam daje dodatni motiv“, rekao je Đoković.

Prvi set nagovestio je da će meč Đokovića i Kukuškina potrajati. Obojica tenisera bili su prilično sigurni na svoje servise, pošto su u tom periodu viđene dve brejk lopte, po jedna na obe strane.

Povezana vest:  Đoković i Stojanović u polufinalu miks dubla na OI

Prvo je Đoković u šestom gemu došao do prilike da oduzme servis Kukuškinu, ali je nije iskoristio, da bi je potom Kazahstanac imao pri rezultatu 5:5, ali je Novak uspeo da se odbrani.

Taj period igre okončan je u taj-brejku. Đoković je veoma dobro počeo odlučujući gem prvog seta, došao do mini-brejka i poveo sa 2:1, međutim, Kazahstanac je već u narednom poenu uspeo da uzvrati.

Kukuškin je iskoristio nervozu Đokovića, došao je do preokreta i poveo sa 5:3, ali je srpski teniser ipak stigao do izjednačenja posle novog mini-brejka.

Publika u dvorani „Aleksandar Nikolić“ je tada pružila veliku podršku najboljem teniseru sveta, ali Đoković to nije iskoristio, pošto je Kazahstanac nakon dve vezane greške rivala priveo set kraju u svoju korist.

Obećavajuće je Đoković počeo drugi set, odmah je napravio brejk, a potom je bez većih problema uzeo svoj servis i poveo sa 2:0.

Kukuškin je uzvratio sigurnim servis gemom, a potom je oduzeo servis Đokoviću. Velika nervoza na terenu je kulminirala na brejk lopti. Sudija je pozvao „as“ udarac, ali je Kukuškin tražio „čelendž“ sa zakašnjenjem, pa je Đoković prigovarao kod sudije. Ipak se na kraju ispostavilo da je bio aut, pa je Đoković dobio drugi servis, ali je ipak Kukuškin osvojio poen i došao do izjednačenja.

Povezana vest:  WTA LUKSEMBURG, Janković u drugom kolu Luksemburga

Nijedan teniser u naredna dva gema nije uspeo da osvoji svoj servis, pa je posle nove serije brejkova rezultat bio 3:3.

Do kraja seta nije bilo brejkova, iako je Đoković u devetom gemu imao dve šanse da oduzme servis i povede sa 5:4, ali se Kazahstanac izvukao.

Drugi set je takođe okončan posle taj-brejka, a ovaj Đoković bez većih problema dobio sa 7:3, pritom napravivši dva mini-brejka.

Delovalo je da će Đoković nakon osvojenog seta lako privesti meč kraju, ali je Kazahstanac ipak i u nastavku susreta pružio veliki otpor.

Kukuškin, 79. teniser sveta, je treći set, u kom je bila primetna velika nervoza Đokovića, dobio mnogo lakše od očekivanog. Veoma brzo je poveo sa 4:1, uz dva brejka. Novak je uspeo da vrati jedan i bio je blizu da smanji na 4:3, ali je Kukuškin u tom periodu podigao nivo igre i novim oduzetim servisem poveo as 5:2.

Povezana vest:  WTA ISTANBUL, Jovanovski pobedom počela kvalifikacije

Srpski teniser je ponovo uz veliku podršku publike uspeo da oduzme servis Kukuškinu, te smanji na 5:4, ali je to bilo sve što mu je pošlo za rukom.

Srpski teniser je uspeo da smogne snage i nastavi meč. Koncentrisanom igrom do kraja susreta Kazahstancu nije dozvolio nijedan brejk, dok mu je s druge strane to triput pošlo za rukom.

Jedini brejk u četvrtom setu Đoković je napravio u šestom gemu i poveo sa 4:2. On je taj set potom lako priveo kraju, da bi u petom, odlučujućem setu, nastavio u istom ritmu.

On je odmah na početku petog seta stigao do brejka, da bi potom u završnici, odnosno u sedmom gemu došao i do drugog, pa je na kraju došao do trijumfa i izjednačenja u prvom kolu Dejvis kupa.

Odlučujući, peti meč nešto kasnije igraće Viktor Troicki i Aleksandar Nedovjesov.

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES