Najbolji teniser sveta Novak Đoković raduje se što će ponovo biti u prilici da igra pred domaćom publikom na turniru Serbia Open 2021.

Dotakao se Novak brojnih tema, a na početku, osvrnuo na dosadašnji tok 2021. godine.

„Uvek je dobro da imate nova imena, nove brendove koje će prepoznavati širom sveta. Očigledno je da će ih porediti sa nama, ali ne smeta mi da vidim nove pobednike. Naravno, uvek želim da budem na strani pobednika. Ali, nekad su stvari drugačije – ima igrača koji pobeđuju najbolje na svetu. Moram da prihvatim činjenicu da nećemo uvek biti najbolji i to je normalni ciklus života”, rekao je Novak.

Đoković je izuzetno srećan što će ponovo biti u prilici da igra pred domaćom publikom na turniru Serbia Open 2021.

„Emotivan sam kad igram kod kuće, kad prezentujem zemlju na takmičenjima kao što su Dejvis kup, ATP turniri, Olimpijske igre. Imam najlepše uspomene kada igram kad su mi tu prijatelji i porodica. Takvu podršku mogu da doživim tek nekoliko puta u karijeri, ali nažalost, neće biti publike na mečevima. Trudim se da uživam u svakom trenutku dok sam u Srbiji, sa prijateljima i porodicom, jer toliko često putujem. Jedinstven je osećaj kad sam u prilici da osetim energiju i da želim da odigram najbolje što mogu ove nedelje”, izjavio je prvi reket sveta.

Kako kaže, drago mu je što će na turniru igrati trenutno najbolji srpski teniseri.

„Nisam igrao puno protiv zemljaka, pogotovo protiv onih sa kojima sam odrastao, sa Troickim, Tipsarevićem, kao i Krajinovićem, Kecmanovićem, koji su predvodnici nove generacije. Prijatelji smo, poštujemo se, podržavamo i želimo da jedno za drugog uradimo sve na takmičenjima. Ali, kad se sastanete, gledate na to kao da imate protivnika kojeg želite da pobedite”, kaže on.

Povezana vest:  ATP I WTA ROLAN GAROS 2010, Danas na terenu Jankovićeva i Zimonjić dva puta

Posle početka godine i dobre forme u kojoj je bio, Austrijanac Dominik Tim, koji je trebalo da učestvuje na Serbia Openu, se susreo sa krizom.

Veoma nam je žao što neće učestvovati, žao mi je što se suočio sa povredom. Potreban je tenisu, on je veliki šampion i sjajan momak. Igrao je prošle godine na Adria Turu i ovim terenima i radovao se povratku. Čuo sam da se u poslednje vreme bori sa pronalaskom motivacije, razumema ga u potpunosti. Putujete iz nedelje u nedelju i to je veliki mentalni izazov za sve”.

Novak Đoković je rekao da nije opsednut ni sa čim u životu, pa tako ni teniskim rekordima, što je bila izjava njegovog velikog protivnika Rafaela Nadala.

„To što on želi, način na koji razmišlja i kako sve to vidi, to je njegova stvar. Ne mogu da govorim u njegovo ime, ima puno pravo da iskaže i to kako vidi mene u odnosu na rekorde. Ja ne osećam da sam opsednut ni sa čim u životu, već osećam da imam strast, veliku želju i velike ciljeve. Idem ka tome i nemam problem da to verbalizujem. Nikad nisam imao problem da kažem da mi je cilj da oborim neki rekord. Verbalizujem svoje ciljeve otkad sam bio mlad teniser, ni tada se nisam ustručavao da ih saopštim – želeo sam da dođem do broja jedan i da osvajam grend slemove. Ti ciljevi naravno rastu, kada se ostvari jedan, javlja se drugi. Nastavljam da krčim svoj jedinstveni put ”.

Za španskog tenisera je naveo da je u pitanju teniser kojeg verovatno najviše poštuje

Povezana vest:  Mladi teniser Laslo Đere osvojio Oranž Boul

„On je moj najveći rival u životu. Za divljenje su njegova posvećenost sportu, sve što je ostvario, način na koji se ophodi prema treningu, u tom kontekstu imam samo reči hvale”, izjavio je.

Priča o vakcinaciji neizbežna je i u svetu tenisa.

„Načuo sam neke priče da se razmatra i diskutuje na tu temu, da će se vakcinisanim igračima omogućiti da imaju bolje i lakše uslove boravka i smeštaja i da neće morati da budu u mehuru koji je stvoren za sve igrače. Videćemo, još ništa nije odlučeno, dosta se spekuilše. Postoje nejasnoće, vode se različite kampanje na nekoilko stana i ne mogu ništa da kažem dok se ne donese neko pravilo od strane ATP-a, makar u našem sportu. Do tada moramo da prihvatimo uslove kakvi jesu. Ne razumem zašto se ne prate pravila i te restrikcije i uslovi lokalnih vlada, gde se održava turnir. Da se prati stanje u zemlji u kojoj se igra. Ima mnogo nepoznanica, nejasnoća i stvari koje nisu logične”, smatra Đoković.

Između turnira Novak je najavio da će češće dolaziti u Beograd, a o organizaciji turnira u Beogradu kratko je prokomentarisao:

„Organizacija je u potpunosti na Đorđu i njegovom timu. Najviše sam u ulozi igrača koji je deo turnira, trudim se da se ne mešam previše. Uigrali su se, ima mnogo posla, to je kompleksan događaj za organizaciju. Ne zavidim im uopšte jer su od jutra do mraka na radnim mestima. Radimo za dobro tenisa, jer će mnogi naši teniseri imati mogućnost da se takmiče, osvoje poene. Hamad Međedović je savladao 115. na svetu. On je deo našeg sistema, dosta je napredovao, ide u dobrom pravcu. Igrački pokazuje da može da bude na tom nivou, ali mnogo elemenata mora da se poklopi. Imao je priliku da osvoji poene i napraviće značajan skok na listi i to će mu omogućiti lakši ulazak na turnire. Suština ovih turnira jeste da što više naših igrača i igračica učestvuje, a i Teniski savez će organizovati nekoliko fjučersa. Mnogo novca se štedi, ne morate da trošite na putovanja, PCR testove, sjajno je da to imamo na našem tlu. To im omogućava i olakšava stvari”.

Povezana vest:  AUSTRALIAN OPEN 2012, Ivanovićeva lako do osmine finala

Novak ističe važnost otvaranja teniskih Akademija.

„Kad je u pitanju klupski tenis, nikad nismo imali akademije pre Jankove. Ja pravim sada svoj format akademije, Janko i ja smo svesni da je to nešto što je sistemski jako bitno za razvoj u Srbiji i regionu. S obzirom na to da je to nešto novo, jasno je i da mentalitet ovde mora da se promeni. Većina trenera vide jedni druge kao konkureciju, a u akademiji pomažete jedni drugima, pokušavate da oformite zajednički nekog igrača. Mi smo ranije imali jake klubove. Zašto smo Ana, Jelena, Janko, Ja, Viktor i ostali napravili dobre rezultate? Imali smo jake klubove, Zvezdu, Partizan, Vojvodinu, Niš, imali su svi jaku konkurenciju. Bili su jednako kvalitetni igrači iz naše ili malo starije generacije sa kojim smo mogli da igramo. To nas je pripremalo. Toga danas nema, klupski tenis u Srbiji treba ga oživeti, ali to ne možemo ne samo Janko i ja, moramo da vidimo kako ćemo sa savezom sve adresirati. Ja ću se truditi dok sam aktivan da to ispravim,, jer moramo vratiti klupski tenis, moramo da ostvarimo jake teniske centre koji će podržavati porodice i decu“.

PHOTO: Marko Đoković/Starsportphoto