wimbledon-logoVIMBLDON

Kraljica se vraća na turnir, naklon stvar izbora

 

Teniseri na Vimbldonu imaće priliku da obnove tradiciju koja nije viđena na turniru u poslednje 33 godine – da se naklone kraljici kada bude posetila treći grend slem sezone.

Sveengleski klub ukinuo je tu tradiciju 2003. godine, na zahtev vojvode od Kenta koji je tada bio predsednik kluba. Tada je većina igrača osetila olakšanje, a danas deluje da će većina njih biti zadovoljni.

Martina Navratilova se jednom našalila:

-Muškarcima je lako… naklon je najteži deo meča.

Povezana vest:  ATP BRIZBEJN, Soderling uspešan na startu turnira

Kraljica Elizabeta druga doći će na turnir u četvrtak, a uprava je ostavila igračima da odluče da li će pokazati poštovanje naklonom pre mečeva.

-Voleo bih da mogu da igram u četvrtak da bih imao šansu da se naklonim. Ja sve poštujem. Ali, moraću pre toga da pobedim u svom prvom meču – rekao je Rafael Nadal.

Marija Šarapova, takođe bivši šampion, rekla je da bi se naklonila kad bi imala šansu.

-Bilo bi nekako zabavno. Da, volela bih to da uradim. Mislim da bi to bila čast za sve nas – rekla je Šarapova.

Povezana vest:  ATP NJU HEJVEN, Troicki 10. nosilac slobodan u prvom kolu

Petostruka pobednica Venus Vilijams nagovestila je da bi joj možda trebalo malo vežbe.

-Nadam se da neću biti nervozna. Morala bih na to da se koncentrišem. Ja sam Amerikanka, nisam baš najbolje upućena u englesku tradiciju – rekla je Vilijamsova.

Naklon prema kraljevskoj loži uvek je bio običaj na Vimbldonu, a nikad pravilo. Bakingemska palata je krajem 1990-ih godina objavila da treba da bude jasno da je naklon kraljici ili njenom suprugu, vojvodi od Edinburga, stvar izbora.

Povezana vest:  ATP MADRID, Federer deklasirao Vavrinku, Melcer lako sa Verdaskom

Uprava Vimbldona prihvatila je to, ali je navela pre sedam godina da bi bilo prikladno da se nakloni kraljevskoj loži ako su prisutni kraljica ili naslednik prestola, princ Čarls.

U četvrtak će kraljevski pokrovitelj doći na turnir, prvi put od 1977. godine.

-Biće velika čast igrati pred kraljicom, nikada to nisam radio. Naravno, biće malo dodatnog pritiska da se igra dobro, ali će biti lepo – rekao je Endi Marej, najveća britanska nada.