marija_sarapova_trofej_memfisŠarapova je najplaćenija sportistkinja sveta

 

Sa zaradom od 24,5 miliona američkih dolara ruska teniserka Marija Šarapova (23) najplaćenija je sportistkinja od juna prošle do juna ove godine, tvrdi Yahoo!Sports. Šarapova je za godinu dana od tenisa zaradila oko milion dolara dok je velika glavnina njenih primanja pristigla iz marketinga. Ruska lepotica je reklamno lice Najka, Soni Eriksona, Tifanija… koji joj za to plaćaju basnoslovne cifre.

Povezana vest:  ATP DUBAI, Prvi startuje Tipsarević, potom igraju Đoković i Troicki

Šarapova se proslavila i iskočil na scenu 2004. godine osvajanjem Vimbldona što su njeni agenti odmah iskoristili za ugovore sa Canonom, Colgate-Palmoliveom i Motorolom, posle čega su se sponzori samo nastavili da zovu. Veruje se da će poslednjim potpisom ugovora za Najk, dugim osam godina, zaraditi 70 i kusur miliona dolara.

Na drugom i trećem mestu ove liste nalaze se američke teniske sestre Vilijams, sa time da je mlađa Serena (20,2 miliona) nešto uspešnija od Venus (15,4). Sestre su, isključivo prema teniskoj zaradi, najuspešnije teniserke. Serena je reketom kroz karijeru zaradila 32,7 miliona dolara, dok je Venus trenutno na 27,3. Najbolje ih prati Lindzi Devenport ss 22,2 miliona.

Povezana vest:  Finale Dejvis kupa na Olimpijskom stadionu u Sevilji

Četvrta na popisu najplaćenijih sportistkinja sveta je IndiKar vozačica Danica Patrik sa 12 miliona dolara zarade, dok se na petom mestu nalazi južnokorejska zlatna olimpijka, klizačica Kim Ju Na sa zaradom od 9,7 miliona dolara u 365 dana. Njeni glavni sponzori su Hjundai, Najk i Samsung Elektroniks.

Top 5 najplaćenijih svetskih sportistkinja:

1. Marija Šarapova (Rus / tenis) 24,5 miliona američkih dolara

Povezana vest:  Lajović pobedio Hasea i osvojio čelendžer u Italiji

2. Serena Vilijams (SAD / tenis) 20,2

3. Venus Vilijams (SAD / tenis) 15,4

4. Danica Patrik (SAD / auto trke) 12

5. Kim Ja Na (Južna Koreja / umetničko klizanje) 9,7