Trijumf Novaka Ðokovića na Australijan openu ponovo je pokrenuo polemiku ko je najbolji teniser svih vremena – GOAT (Greatest of all time – najbolji svih vremena).

Bi-Bi-Si (BBC) na srpskoim jeziku analizu počinje podsećanjem na 2011. godinu kada su se u finalu Melburna sastali Ðoković i Federer.

„U tom trenutku Federer je već imao osvojenih 16 pehara na grend slem turnirima, a srpski teniser „samo“ dva. Devet godina kasnije, situacija govori da su se stvari znatno promenile – Federer ima 20 trofeja sa najvećih turnira, a Đoković 17. A Đoković je šest godina mlađi od Federera i godinu dana od Rafaela Nadala, preostalog člana vladajuće svetske teniske trojke“, navodi se u tekstru.

Bivši vimbldonski šampion Pet Keš rekao je da je teško predvidet ko će iz trija Federer, Đoković, Nadal biti najbolji svih vremena.

Povezana vest:  Kerber bolja od Vilijams, osvojila prvi grend slem trofej u karijeri

„Federer ima verovatno šansu za još jednim grend slem peharom, na Vimbdlonu. I dalje je u vrhu kada je u pitanju travnata podloga“, rekao je Keš za BBC Radio 5.

Ali i Đoković i Nadal definitivno deluju kao teniseri koji mogu da nastave da igraju na visokom nivou, tvrdi Keš.

On podseća da su sva trojica već u godinama kada i najmanja povreda može značajno da utiče na formu i eventualno otkazivanje nastupa na nekom turniru.

„Pogledajte koga je sve Đoković pobeđivao u finalima. U redu, bili su tu i igrači kao Conga i Anderson, ali većinu trijumfa ostvario je protiv Marija, Nadala i Federera“.

Veoma je teško odrediti ko bi jednog dana mogao da bude nazvan najboljim teniserom svih vremena.

Ali o tome kako je Đoković do sada beležio uspehe, Keš ima samo reči hvale.

Povezana vest:  Građani Srbije: Đoković i Real najbolji na svetu

„To je đavolski dobar način da osvajate grend slem titule“, dodao je on.

Koliko pomenuti trio dominira svetskim tenisom, najbolje pokazuje podatak da je poslednji put neko van tog društva osvojio gren slem u septembru 2016, kada je Sten Vavrinka pobedio na US Openu.

Posle Australijan Opena, u teniskom kalendaru sledi nekoliko turnira iz Masters kategorije, a prvi sledeći gren slem je Rolan Garos u Parizu.

A tamo već duži niz godina dominira Rafael Nadal koji je do sada 12 puta bio najbolji na pariskoj šljaci.

U poslednja dva finala upravo je Dominik Tim bio protivnik Nadala, ali presudilo je bogato iskustvo Španca.

Na osnovu igara u poslednje dve godine, deluje da je samo pitanje trenutka kada bi Tim mogao da osvoji neki od četiri gren slem turnira.

Povezana vest:  Braća Brajan se povukli iz Dejvis kupa

Ipak, Mats Vilander, bivši švedski teniser, a sada sportski komentator podseća da kada Đoković pobedi u Australiju, obično ima dobru sezonu.

„To ga već čini favoritom na Vimbldonu, gde brani titulu. To bi mu bio 18. grend slem. Isto tako, favorit je i na US openu. To je već 19. „Na kraju ove sezone mogli bismo da imamo dvojicu tenisera sa 20 grend slemova ili dvojicu sa 19“, navodi Vilander.

Poznat kao neko ko je ranije često umeo da kritikuje Đokovića, čak i posle pobeda, Vilander sada kaže:

„Verujem da Novak može da osvoji sva četiri velika turnira ove godine. Otvorio je sebi vrata i spreman je da se bori za zvanje najboljeg svih vremena“, poručio je Šveđanin.