AA_tennis_ball_racquetNastase novčano kažnjen zbog izjava protiv Roma

 

Kolegijum Nacionalnog saveta za suzbijanje diskriminacije (CNCD) Rumunije kaznio je bivšeg tenisera Ilijea Nastasea sa 600 leja (oko 150 evra) zbog rasne dikriminacije, odnosno njegovih izjava na račun romske zajednice.

Kako su danas preneli rumunski mediji, Nastase je kažnjen zbog diskriminacije, jer je rekao da bi Rome trebalo poslati u županiju Hargita, mesto u kome većinsko stanovništvo čine Mađari. Nastase je u oktobru listu Pro sport rekao da je francuski predsednik Nikola Sarkozi bio u pravu po pitanju Roma i da je on branio francuske državljane, što bi trebalo da čini i predsednik Rumunije.

Povezana vest:  Prva pobeda Marije Šarapove u 2010.

Bivši teniser je rekao i da bi, da je on predsednik Rumunije, „poslao Rome u županiju Hargita, gde ima mnogo Mađara i jedno 12 Rumuna“ čime bi se „izmenila etnička kompozicija“.

On je dodao da bi želeo da i Rumuni u Mađarskoj imaju prava koja imaju Mađari u Rumuniji. Nastase je još naveo da bi mu „smetalo da neko stanuje u šatoru ispred njegove kuće, da navaljuju prosjaci, da mu plaše decu dok se igraju“ i da treba da pazi na svoje džepove da ga ne pokradu.

Povezana vest:  Teniski savez Beograda dodelio pehare najuspešnijim takmičarima na Mastersu u 2010. godini

U vezi s novčanom kaznom, Nastase je rekao da su mu reči pogrešno protumačene, jer on „ništa nema protiv Roma, već protiv prestupnika“, kao i da nema problema ni s Mađarima sa kojima se upravo sastao u Budimpešti, prenosi danas list Gandul.

Nastase je za taj list rekao da neće platiti nikakvu novčanu kaznu I da bi to jedino učinio „ako bi (jedan od nacionalnih lidera Mađara u Rumuniji) Laslo Tokeš bio bačen u zatvor zbog izjava protiv Rumuna“. Naglasio je da mu se čini „vrlo zabrinjavajućim“ to što je rumunski evropski poslanik Laslo Tokeš izjavio da je 1. decembar „dan nacionalne žalosti za Mađare“, a to je upravo „napad na nacionalnu bezbednost Rumunije“.

Povezana vest:  Endi Marej čeka prvo dete

Prvi decembar je nacionalni dan Rumunije koji simboliše ujedinjenje svih rumunskih pokrajina 1918. godine. Laslo Tokeš je jedan od najžešćih pobornika za autonomiju Mađara u Rumuniji. Tu politiku promoviše i u Evropskom parlamentu, gde je nedavno bio izabran za potpredsednika.