vera_zvonareva_carlston

FED KUP 2011

Rusija i Češka u finalu, Amerikanke ispale prvi put

Ruska će ženska teniska reprezentacija ugostiti Češku u finalu 49. izdanja Fed kupa, koje će se petoga i šestog novembra održati u Rusiji.

Rezultat je to polufinalnih dvoboja Svetske grupe ovog vikenda, u kojima su Ruskinje u Moskvi deklasirale braniteljice naslova Italijanke 5-0, dok su Čehinje slavile 3-2 protiv Belgijanki u Charleroiju.

Bez prvih dveju igračica, Franćeske Skijavone i Flavije Penete, aktuelne dvostruke pobednice takmičenja nisu imale izgleda u Moskvi. Vera Zvonarjeva i Anastasija Pavljučenkova, kao i par Pavljučenkova-Makarova, bile su neumoljive i u nedelju, drugog dana takmičenja.

Zvonarjeva je pobedila nominalno prvu italijansku igračicu, Robertu Vinći, 6-4, 6-2 slavivši sedmi uzastopni dvoboj u Fed kupu, koji je s ruskom ekipom osvajala već 2004. i 2008. godine.

Povezana vest:  Južnji trijumfovao u Valensiji

Upravo su Italijanke i Ruskinje dominantne dve nacije u ovom takmičenju poslednjih godina. Počevši od 2004. Ruskinje su na kraju slavile četiri, a Italijanke tri puta. Pre četiri godine u finalu Ruskinje su pobedile Italiju na svom terenu. Deset mečeva zaredom reprezentacija koju vodi Šamil Tarpišev nije izgubila kod kuće.

Pokušaće tu seriju prekinuti Čehinje, koje su celo vreme vodile, a na kraju i pobedile Belgiju u gostima. Pobednički su bod u odlučujućem meču donele Iveta Benešova i Barbora Zahvalova Štricova u meču parova. Zahvalova Štricova time se iskupila za poraze u pojedinačnim mečevima od Vikmajer i Flipkens, koje su obe igrale u finalu, i koje je obe, u prvom subotnjem odnosno prvom nedeljnom meču, pobeđivala prva češka igračica Petra Kvitova.

Povezana vest:  Lajović u drugom kolu turnira u Moskvi

Čehinje će igrati svoj prvi finale Fed kupa nakon 1988. godine, kada su tadašnjoj Čehoslovačkoj naslov donele Radomira Zrubakova, Helena Sukova, Jana Pospišilova i Jana Novotna pobedivši u finalu predstavnice Sovjetskog Saveza, Larisu Savčenko i Natašu Zverevu.

Iz Svetske grupe prvi su put u 49-godišnjoj istoriji takmičenja ispale Amerikanke, rekorderke sa 17 naslova pobednica i aktuelne dvostruke vice šampionke.

Bez iskusnijih kolegica, poput sestara Vilijams pa čak i Betani Matek-Sends, juniorke Melanie Oudin (19) i Kristina MekHale (18) upisale su težak 5-0 poraz u Berlinu od Nemica, koje će tako i iduće godine početi takmičenje u najjačoj konkurenciji.

Povezana vest:  Selektor Troicki objavio uži spisak igrača za grupnu fazu Dejvis kupa u Valensiji

Fed Cup, polufinale Svetske grupe:

Rusija – Italija 5-0

Zvonarjeva – Vinci 6-4, 6-2

Pavljučenkova – Errani 7-6(5), 7-6(4)

Pavljučenkova / Makarova – Brianti / Camerin 7-6(3), 6-1

Belgija – Češka 2-3

Wickmayer – Kvitova 7-5, 4-6, 2-6

Flipkens – Zahvalova Štrycova 6-2, 6-3

Flipkens / Wickmayer – Bnešova / Zahvalova Štrycova 4-6, 4-6

Kvalifikacije za Svetsku grupu:

Nemačka – SAD 5-0

Španija – Francuska 4-1

Australija – Ukrajina 2-3

Slovačka – Srbija 2-3