GEMAX OPEN 2010

Poraz Lajovića na startu

 

dusan_lajovic_srbijaSrpski teniser Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u drugo kolo Gemaksovog čelendžer turnira u Beogradu, pošto je na startu izgubio od Austrijanca Štefana Kubeka sa 2:0 u setovima (6:4, 6:3).

Lajović je kao 558. na ATP listi u glavni žreb ušao zahvaljujući vajld karti i nije uspeo da napravi iznenađenje u duelu protiv 33.godišnjeg Austrijanca, koji na ATP listi zauzima 128. mesto i postavljen je za četvrtog nosioca.

Prvi set obeležila je sjajna igra obojice tenisera. Lajović je hrabro ušao u meč, odlično servirao i u sedmom gemu imao dve vezane brejk lopte. Kubek je obe spasio dobrim servisima. Lajović dolazi i do treće prilike za brejk agresivnom igrom, ali je Kubeka ponovo poslužio servis, osvojio je tri poena zaredom i stigao do prednosti od 4:3.

Povezana vest:  ATP HAMBURG, Kazahstan dobio prvog pobednika nekog ATP turnira

Neiskustvo mladog Lajovića Austrijanac koristi prilikom rezultata 5:4, kada na Srbinov servis dolazi do tri vezane set lopte. Dušan je prvu spasio sjajnim servisom, drugu je odbranio izlaskom na mrežu i smečom. Na kraju je, ipak, ruka zadrhtala i tridesettrogodišnji Kubek je iskoristio treću set loptu za 6:4.

Sredinom drugog seta, pri rezultatu 4:3, Austrijanac drugi put u meču oduzima servis miljeniku domaće publike za 5:3. Kubek je naredni gem rutinski osvojio za konačnih 6:3.

Mladi Lajović je trenutno 558. igrač na ATP listi i jedan je od predvodnika srpskih juniora.

-Najpre bih iskoristio priliku da se zahvalim organizatorima na specijalnoj pozivnici. Nisam razočaran. Dobro sam odigrao, ali je možda trebalo da serviram još agresivnije. Kubek je levoruk i to mi je u nekoliko navrata predstavljalo problem. Mislim da je odlučilo nekoliko poena – osvrnuo se na tok meča Lajović, inače član TK Gemax.

Povezana vest:  "Voda Jana" pomaže Peđi Krstinu

S druge strane Kubek, nekada 20. igrač planete (13.3.2000), nakon kvalifikacija za Australian Open i dvonedeljnog odsustva sa terena pokušava da se vrati u staru formu.

-Iza mene je nimalo lak meč. Lajović je izuzetno talentovan, jako je dobro odigrao, mislim da je presudilo iskustvo – rekao je Kubek.

U narednom kolu, Kubek se sastaje sa Rokom Karanušićem iz Hrvatske.

-Karanušić nije lak protivnik. Koristi dosta spin i slajs i dugo je već profesionalac. Nisam navikao na ovako brzu podlogu, ali mislim da ću se, kako turnir bude odmicao, privići.

Povezana vest:  ESPN: Đoković je Supermen, nadmašiće Federera

Austrijanac, rodom iz Klagenfurta, iza sebe ima tri ATP titule (Atlanta, Delrej Bič i Doha) i odigrana dva velika četvrtfinala – jedno na Australian Open-u, a drugo na Mastersu u Hamburgu, oba 2002. godine. Trenutno je 128. na ATP listi i formu pokušava da nađe na čelindžerima.

-Razlika između ATP turnira i čelindžera bi trebalo da je velika, ali ona je svake godine sve manja. Pogledajte primer Tipsarevića. On je vrhunski igrač. Kada sam ja počinjao, igrači njegovog ranga nisu učestvovali na čelindžerima. Mislim da turniri ove kategorije stalno unapređuju svoj kvalitet i sve više pružaju priliku igračima za sticanje iskustva i napredak – završio je Kubek.