karol_blek_trofejGEMAX OPEN 2010

Karol Bek novi šampion turnira

Karol Bek – Ilija Bozoljac 2:0 (7:5, 7:6)

 

Turnir kategorije Tretorn Serije + Gemax Open 2010 danas je završen finalnim mečom u kategoriji singla. Nakon više od dva sata igre, uprkos bodrenju beogradske publike, Slovak Karol Bek savladao je dvadesetčetvorogodišnjeg srpskog tenisera Iliju Bozoljca rezultatom 2:0, po setovima 7:5, 7:6 (4). Pobednik u kategoriji dubla, koji je sa Britancem Džejmijem Delgadom u sinoćnjem meču nadigrao austrijsko-jamajčanski par Martin Slanar/Dastin Braun, nije ponovio sjajnu igru koja ga je krasila od početka turnira.

Finalni meč je bio prepun preokreta i rezultatske neizvesnosti. Na samom njegovom početku, Bozoljac je imao brejk šansu koju nije uspeo da realizuje, ali je zato Bek već u narednom gemu iskoristio svoju šansu i stigao do brejka prednosti. U nastavku je Slovak poveo sa 4:1, a zatim i sa 5:2. Tada je Bozoljac napravio brejk i došao do izjednačenja 5:5. Međutim, na kraju seta Iliju je izdao servis i Bek je ponovo stigao do brejka, a time i do prvog seta (7:5).

Povezana vest:  Janković u polufinalu Sinsinatija

bozoljac_i_blekU drugom setu Slovak je ponovo prvi stigao do brejka za vođstvo od 4:2, ali je Bozoljac odmah uzvratio ribrejkom i ubrzo izjednačio na 4:4. Bek je imao dve meč lopte kod rezultata 6:5 na Ilijin servis, ali je srpski server uspeo da spase gem i izbori taj brejk. U taj brejku je svako poentirao na svoj svoj servis sve do rezultata 4:4, posle čega je Slovak vezao tri poena i stigao do zaslužene pobede.

Po završteku meča održana je konferencija za medije na kojoj se predsednik TK Gemax Đorđo Antelj zahvalio svim učesnicima, a posebno finalistima na prikazanoj igri:

-Još jednom smo dokazali da ovaj turnir, Gemax Open, postaje simbol Beograda. Nastavićemo sa ovom organizacijom i na taj način omogućiti našim mladim igračima da u svom gradu i pred svojom publikom dođu do poena i iskustva.

Aleksandar Bolić, direktor turnira, rekao je da je u prethodnih devet dana viđen odličan tenis i dodao:

-Meč koji su pružili Bozoljac i Bek bio je sjajan. Iz godine u godinu ovaj turnir potvrđuje da je veoma važan za razvoj i afirmaciju naših igrača. U dosadašnjih osam turnira imali smo pet finalista iz Srbije i tri domaća pobednika.

Povezana vest:  Djoković zadržao 10. mesto na ATP listi

Finalista Ilija Bozoljac je izjavio:

-Ovo je  najlepši čelindžer na kom sam igrao. Isto mišljenje imaju i drugi igrači i smatraju Gemax Open najboljim turnirom iz ove kategorije koji po organizaciji liči na ATP turnire. Zahvaljujem se gospodinu Đorđu Antelju još jednom što je sve ovo za nas napravio, kao  i sponzorima, svim ljudima koji su bili tu da pomognu oko organizacije da bi turnir bio na ovako visokom nivou. Za mene je ovo bila sjajna nedelja, igrao sam finale singla i osvojio titulu u dublu. Bek je odigrao celu nedelju na visokom nivou, juče je pobedio Janka koji je bio ovde glavni favorit i prvi nosilac turnira. Danas sam se maksimalno trudio, igrao ofanzivno, ali Bek je bio konstantniji i to je jedan od razloga što je trijumfovao, kao i moj servis koji je zakazao na početku oba seta. karol_blekDao sam sve od sebe i zadovoljan sam ovim uspehom. Izgubio sam od jako kvalitetnog igrača i mislim da nema mesta za tugu i razočaranje. Sledeći turnir počinje za dva dana. Idem za Maroko, učestvujem na turniru koji se igra napolju, na potpuno drugačijoj podlozi- šljaci. Trudiću se da što bolje odigram, ali ne očekujem puno jer neću imati vremena za adaptaciju.

Povezana vest:  Parovi prvog kola Dejvis kupa i Fed kupa

Slovak Karol Bek sijao je od sreće. Drugu nedelje za redom završio je na pobedničkom postolju:

-Srećan sam i zadovoljan. Osvojio sam dve titule u dve nedelje, što mi je omogućilo da se vratim u krug sto najboljih tenisera sveta. Sjajno se osećam. Bozoljac je odigrao odlično ceo turnir, kao i finale. Igrao je brzo, agresivno, bekhend mu je bio izvanredan, ali ja sam imao više sreće u odlučujućim poenima. Ovo je jedan od mojih omiljenih turnira i uvek mu se sa radošću vraćam, a tako će biti i u budućnosti – zaključio je Bek, šampion Gemax Opena 2010. koji iz Beograda odlazi na kraći odmor, a zatim će dalje praviti plan turnira na kojima će učestvovati.