Kako naći dobro ime za bend 

music1Od „ABBA“ do ZZ Top“, sva su dobra imena već zauzeta, pa je u doba interneta postalo gotovo nemoguće pronaći naziv za bend koji bi bio potpuno nov. 
To je tema kojom se nedavno pozabavio i ozbiljni „Vol strit žurnal“ i to na prvoj stranici, odmah pored članka o najvećim američkim tržnim centrima i naftnim kompanijama. 
Kao što objašnjava bivši basista „Led Cepelina“, Džon Pol Džons, koji je osnovao alternativnu supergrupu sa Dejvom Grolom, bivšim bubnjarem „Nirvane“ i frontmenom „Fu Fajtersa“, najteža stvar je pronaći dobro ime za bend. 
Prvo su pomislili da se nazovu „Kaligula“, ali se ispostavilo da se tako zove još najmanje sedam grupa, među kojima i jedan australijski tehno bend. 
Na kraju su se nazvali „Them Crooked Vultures“ što u prevodu otprilike znači „lešinari prevaranti“. 
-Gotovo su sva imena zauzeta. Taman smisliš neko koje ti se dopadne, ukucaš ga na internet i ustanoviš da se tako zove neki opskurni kanadski frankofonski bend koji ima svoju stranicu na Majspejsu – objašnjava Džons. 
Uzrok tome je, prema njegovom mišljenju, globalizacija koja je sve promenila. 
Pre interneta, to sve nije bilo toliko važno, budući da je većina bendova bila poznata samo lokalnoj sredini. 
Malom kalifornijskom sastavu tada nije nimalo smetalo što deli ime sa nekom australijskom ili južnokorejskom grupom. 
Danas više nije tako o čemu svedoče žestoke bitke na sudu zbog povrede autorskih prava. 
Jedan od najdramatičnijih je slučaj jednog škotskog benda koji je sebe nazvao „Kepten Amerika“. 
Nakon potpisivanja ugovora sa diskografskom kućom „Atlantik rekords“, kompanija „Marvel“, među čijim junacima pored Spajdermena i Ajronmena je i „Kapten Amerika“, zapretila je tužbom. 
Grupa je odmah promenila ime u „Judžinijus“ i za kratko vreme nestala sa muzičke scene. 
Prema pisanju „Vol strit džornala“, najčesća imena rok bendova su „Blis“, „Miraž“, „Džemini“, „Legasi“, „Paradoks“ i „Rejn“. 
Pitanje je da li bi Bitlsi postali slavni da su zadržali svoj prvobitni naziv „Silver Bitls“ ili „Grejtful Ded“ da Džeri Garsija nije slučajno pronašao to ime u enciklopediji Britanici kao zamenu za nemušti Vorloks. 
Zahvalni mrtvac je, kako piše u renomiranoj enciklopediji, „duh mrtve osobe ili njen anđeo koji je zahvalan onome koji je platio sahranu“. 

Povezana vest:  Nakon senzacionalnog koncerta, "Tropico bend" i u UŠĆE Shopping Centru