TSS_YEAR_AWARDS_02

Održana završna svečanost za 2011. godinu u organizaciji Teniskog saveza Srbije, dodeljene nagrade najboljima

NAJBOLJE IZ SRBIJE – Laureati 2011.

KONKURENCIJA DO 12 GODINA – DEVOJČICE

MIA MIJATOVIĆ

Rođena 08.04.1999.godine u Beogradu. Tenisom se bavi od 2005. godine. Turnire je počela da igra sa 9 godina. Sa 10 godina bila je najbolja u generaciji, osvojila MASTERS Beograda. U 12 godini osvaja Božični turnir na terenima Crvene zvezde, međunarodni turnir u Prokuplju, državno prvenstvo u Beogradu.

U konkurenciji do 14 godina u 2011. osvaja turnir u Sokobanji – II kategorija, igrala na nekoliko turnira i došla do polufinala i finala. Ide u 6. razred Osnovne škole Kralj Petar II Karađorđević. Životni san joj je da jednog dana postane najbolja igračica na savetu. Članica je TK Crvena zvezda i treneri su joj: Dejan Vukojičić, Nenad Trifunović I Nikola Gnjatović.

KONKURENCIJA DO 12 GODINA – DEČACI

MIOMIR KECMANOVIĆ

2010. dvostruki prvak države do 12 godina, osvojio dva Tennis Europe turnira do 12 godina i sezonu završio kao prvi na TSS listi. Takođe, na turniru “ La Baule” u Francuskoj, postao je svetski prvak za ‘99. godište. 2011. ponovo dvostruki prvak države do 12 godina, ovog puta osvojio je pet Tennis Europe turnira do 12 godina, odigrao jedno finale što će mu 1. januara 2012. godine omogućiti poziciju broj 11. na Tennis Europe listi do 14 godina. U junu mesecu postao je najmlađi igrač koji je potpisao internacionalni ugovor sa firmom”Babolat”,a posle “Nike junior tour” turnira na Floridi otpočeti su pregovori sa kompanijom “Nike”. Poslednje 2 godine je reprezentativac Srbije do 12 godina. Miomir pohađa šesti razred O.S.”Ruđer Bošković” u Beogradu. Član je TK Partizan.

KONKURENCIJA DO 14 GODINA – DEVOJČICE

IVANA JOROVIĆ

Najbolja teniserka Srbije u konkurenciji do 14 godina je Ivana Jorović. Rođena je 5. marta 1997. godine Čačku, visoka je 173 santimertara, a počela je da igra kada je napunila sedam godina. Trenutno je sedma na Tennis Evropa listi do 14 godina, najbolji rang 2. mesto u Evropi zabeležila je u maju. U 2011. godini odigrala je 7 međunarodnih turnira u konkurenciji do 14 godina, četiri u konkurenciji do 16 i jedan do 18 godina. Osvojila je dve titule –Teplice (Slovačka) i Leuvarden (Holandija) i igrala dva finala – Avenir (Milano) i BNP Paribas (Pariz). U 2011. zabeležila je ukupno 35 pobeda i samo devet poraza. Igra desnom rukom, dvoručni bekhend. U nacionalnom dresu pružila je briljantne partije, prvo na Evropskom prvenstvu u Rumuniji, a zatim i na svetskom prvenstvu u Češkoj gde je sa koleginicama iz reprezentacije osvojila zlato. Ivana je na oba nastupa delovala više nego sigurno. Nije izgubila ni jedan singl meč. Ivana Jorović ima nešto što je odlika izuzetnih teniserki. Poseduje samopouzdanje, znanje, volju i ambiciju. Voli tenis, a to je najvažniji preduslov za uspeh. Osvojila letnje državno prvenstvo do 14 godina, a na upravo završenom Oranž bolu na Floridi, koje se smatra za nezvanično prvenstvo sveta u konkurenciji do 14 godina, osvojila je treće mesto.

KONKURENCIJA DO 14 GODINA – DEČACI

FILIP GRBIĆ

Najbolji teniser Srbije u konkurenciji do 14 godina je Filip Grbić. Novosađanin Grbić se već dokazao kao ekstra talenat, pravi dragulj I teniser od koga stručnjaci, s pravom, očekuju sjajnu karijeru. Skoro da je nepobediv, pri tome skroman, ali svestan svojih teniskih vrednosti. Sve ono što želi je da se pokaže na terenu, s reketom u ruci. Rođen 30. juna 1997, počeo je da se druzi sa teniskom igrom odmalena, , odnosno u petoj je prvi put uzeo reket u ruke. Na Tennis Evropa listi je trenutno devetnaesti. Levoruk je, sa forhendom kao najjačim udarcem. Učenik je osmog razreda Osnovne škole “Ivan Gundulić”. Filip je šampion letnjeg državnog prvenstva, u 2011. je osvojio Tennis Europe turnir druge kategorije u Mariboru,i odigrao tri finala. Odigrao je 20 turnira u ovoj sezoni i zabeležio čak 41 pobedu.

Povezana vest:  GEMAX OPEN 2010, Bogdanović pobedom započeo boravak u rodnom gradu

KONKURENCIJA DO 16 GODINA – JUNIORKE

SAŠKA GAVRILOVSKA

Najbolja teniserka Srbije u 2011. u konkurenciji do 16 godina je Saška Gavrilovska. Rođena je 5. januara 1995. godine i sa 6,5 godina počela je da igra tenis u Vršcu. U 2011. Saška je na svetskoj juniorskoj sceni odigrala finale dubla u Venecueli na jednom od najjačih turnira sveta u ovoj konkurenciji, u singlu odigrala je samo pet turnira i na dva stigla do polufinala. Uprkos malom broju odigranih turnira Saška je uspela da se u 2011. nađe u prvih 50 teniserki sveta u konkurenciji do 18 godina. Gavrilovska je

veći deo sezone provela na profi turnirima gde je ostvarila sjajne rezultate.

Debitovala je na profi sceni u aprilu Šibeniku na fjučersu gde je u kvalifikacijama odmah nanizala tri pobede. Na fjučers serijalu u Srbiji odigrala je tri polufinala: Niš, Prokuplje i Pirot, kao i u Tunisu, gde je osim polufinala single odigrala i finale dubla. Na WTA listi, zahvaljujući uspesima koje je ostvarila u ovoj sezoni stigla je do 650. mesta.

KONKURENCIJA DO 16 GODINA – JUNIORI

NIKOLA MILOJEVIĆ

Najbolji teniser Srbije u 2011. u konkurenciji do 16 godina je Nikola Milojević. Rođen je 19. juna 1996. godine u Beogradu. Višestruki državni prvak, pre dve godine šampion Evrope i nezvanični prvak sveta u

konkurenciji do 14 godina, Nikola je danas najbolji junior Srbije na ITF listi i najmlađi na svetu u top 20 juniora sveta. Trenutno je na 18. mestu ITF liste, najbolji rang do sada bio je 17. mesto. U 2011. osvojio je dva juniorska turnira na svetskoj sceni, odigrao dva finala, ušao u osminu finala juniorskog gren slema – US Opena u Njujorku. Debitovao je na profi sceni u kvalifikacijama ATP turnira u Beogradu – Serbia Opena.

KONKURENCIJA DO 18 GODINA – JUNIORKE

NATALIJA KOSTIĆ

Najbolja teniserka Srbije u konkurenciji do 18 godina za 2011. je Natalija Kostić. Rođena je 25. jula 1994. godine u Nišu. Najbolja juniorka Srbije trenutno je na 534. mestu WTA liste. U 2011. godini osvojila je tri fjučersa u singlu – profi turnira nagradnog fonda 10.000 dolara i igrala jedno polufinale. Zabeležila je 26 pobeda u profi konkurenciji u 2011. i samo pet poraza. Na juniorskoj sceni, Natalija je u 2011. stigla do najboljeg ranga u karijeri – 5.mesta na svetu. Igrala je četvrtfinale Rolan Garosa, polufinale Bonfilja

jednog od najprestižnijih juniorskih turnira u svetu, osvojila dva juniorska turnira, pre tačno godinu dana odigrala je i polufinale Oranž Boula – jednog od najvećih juniorskih turnira u svetu.

KONKURENCIJA DO 18 GODINA – JUNIORI

MIKI JANKOVIĆ

Najbolji teniser Srbije u 2011. u konkurenciji do 18 godina je Miki Janković. Rođen je 26.09.1994. u Beogradu. Na ATP listi profesionalaca zauzima 875. mesto. U 2011. odigrao je 13 turnira iz fjučers serije, od toga devet u Srbiji gde je nanizao i četiri vezana četvrtfinala singla i osvojio značajne poene za ATP listu. U juniorskoj konkurenciji na svetskoj sceni Jankovic je odigrao četvrtfinale Rolan Garosa u singlu, kao i polufinale u dublu. Jankovic je u 2011. osvojio jedan juniorski turnir, odigrao jedno finale i zabeležio najbolji rang na ITF listi – 45. mesto.

SENIORKE

JELENA JANKOVIĆ

Najbolja teniserka Srbije u konkurenciji seniorki za 2011. je Jelena Janoković. Heroina, lider, istinski šampion, najbolji bekhend sveta. Pobede, glamur i sjaj, koji je Jelena podarila svetskom tenisu proteklih godina, donele su joj epitet najuzbudljivije igračice u modernom “belom sportu”! Jelena je sezonu 2011. završila na poziji 14. WTA liste, prvi put nakon pet godina našla se van top 10 najboljih na svetu.

Povezana vest:  Tipsarević u drugom kolu mastersa u Sinsinatiju

U 2011. odigrala je dva WTA finala – Monterej i Sinsinati, četiri polufinala: Dubai, Doha, Čarlston i Linc. Dala je svoj maksimum i pružila sjajne partije za istorijski plasman Srbije osam reprezentacija sveta u Fed kup takmičenju.

U aprilu u Bratislavi, reprezentacija Srbija je savladala selekciju Slovačke, a učinak Jelene u ovim meču je bio stopostotan – pobeda u singlu i dublu. Odigrala je do sada 43 meča u nacionalnom dresu, zabeležila 31 pobedu I rekorder je po broju nastupa.

SENIORI

NOVAK ĐOKOVIĆ

Najbolji teniser Srbije u konkurenciji seniora za 2011. godinu je Novak Đoković. Srpski i svetski broj 1!

Heroj novog vremena, neimar zlatne istorije srpskog tenisa, najmlađi clan našeg nacionalnog tima, ujedno i lider! Zlatni dečko izrastao je za kratko vreme, kako samo dolikuje velikim šampionima, u zlatnog vođu, pisca istorije, idola i uzora, iako su mu samo 24 leta. To je – Novak Đoković.

Prvi Srbin koji je dospeo do broja “1” na svetskoj rang listi najboljih igrača planete neprestano nastavlja da nas oduševljava novim rekordima, predstavama na terenu, rezultatima… Za Novaka nema nepobedivih, listu je davno zaokružio!

Novak Đoković je Svetski, a Naš! Najbolji teniser Srbije i planete, zadivio je svet u 2011. godini! Osvojio je prvi ovogodišnji gren slem u Melburnu, njegovu drugu gren slem titulu u karijeri, a onda krenuo u neverovatan poduhvat. Zabeležio je seriju pobeda, 57 od početka sezone do Otvorenog

prvenstva Amerike u Njujorku, trijumfovao na pet uzastopnih Masters turnira, osvojio 9 trofeja, igrao u 10 finala. Jedini meč Novak je izgubio u polufinalu Rolan Garosa od Švajcarca Rodžera Federera. Od svih 57 pobeda u 59 odigranih meceva najspektakularnije i najznačanije je finale Vimbldona, san svakog tenisera sveta. Novak je već probojem u polufinale turnira koji se igra na londonskoj travi, u hramu svetskog tenisa, postao najbolji teniser sveta, a svoju dominaciju potvrdio je u velikom finalu

kada je prosto pregazio – velikog rivala Rafaela Nadala. Tako je na veoma ubedljiv način izvršena primopredaja svetske teniske krune, ali i vimbldoskog zlatnog trofeja. Usledio je i veliki trijumf u Njuorku i novi Gren slem trofej u kolekciji Novaka, ukupno četvrti do sada. Novak je srpska teniska ikona našeg vremena, naš nacionalni heroj kome kliče ceo svet!

NAJBOLJE ORGANIZOVANI ŽENSKI FJUČERS

PALIĆ OPEN

Teniski klub Palić, koji je i ove godine, osmi put zaredom, organizovao profesionalni Fjučers za teniserke, ponovo je dokazao da mu nema premca kada su ovakve manifestacije u pitanju. U centru stogodišnje borove šume, u samom srcu Palićkog parka, uz obližnje jezero, gde su i restorani, hoteli, plaže, svakako je mesto gde takmičari sa radošću dolaze, ali je profesionalnost domaćina, višegodišnje iskustvo i

stručnost u organizaciji važnih teniskih događaja svrstalo TK Palić u sam vrh klubova u Srbiji. Ove godine bez premca je, inače najstariji klub u zemlji, osnovan davne 1878. godine, poneo epitet najboljeg organizatora Fjučersa za teniserke.

NAJBOLJA REPREZENTACIJA – ŽENSKA REPREZENTACIJA

SRBIJE U KONKURENCIJI DO 14 GODINA

SVETSKE ŠAMPIONKE ZA 2011.

Naše mlade teniserke (do 14 godina) fantastičnom igrom i sjajnim rezultatima stigle su do velikog uspeha, zlata na Svetskom ekipnom prvenstvu koje se održavalo u češkom gradu Prostejovu od 1. do 6. avgusta 2011. godine.“Imlek” reprezentacija Srbije u finalu savladala selekciju SAD 2:1, koja je branila titulu, i tako dosla u istoriji do prvog zlata za našu zemlju u ovoj konkurenciji. Za našu selekciju nastupale su Nikolina Jović, Ivana Jorović i Tamara Tomić, a savezni trener je bio Nikola Živkovic.

Povezana vest:  Nadal: Ðoković nije zaslužio zvižduke publike u Njujorku

Šampionke sveta u konkurenciji do 14 godina (ekipno) – Ivana Jorović (nalazi se na 2. mesto evropske rang liste do 14 godina), Nikolina Jović (17. mesto) i Tamara Tomić (66. mesto).

TRENER GODINE

NIKOLA ŽIVKOVIĆ

Nikola Živković rođen je 17. aprila 1977. godine u Nišu. Sa devet godina počeo da igra tenis u rodnom gradu. Relativno rano, sa devetnaest godina, otišao je u Nemačku, gde je igrao ekipna prvenstva. Kasnije je počeo da radi kao trener i sportski direktor kluba.

U Srbiju se vratio 2008. godine i u Nišu  je osnovao Tenisku akademiju Živković. Iste godine je započeta njegova karijera saveznog selektora za dečake i devojčice u kategoriji do 14 i 16 godina. Sa dečacima uzrasta do 16 godina osvojio je treće mesto na evropskom prvenstvu u Francuskoj, a 2010. godine sa devojčicama do 14 godina osvojio je krunu na prvenstvu sveta održanom u češkom Prestojevu. Pre ovog izvanrednog uspeha, devojke su, pod stručnim nadzorom Nikole Živkovića, najavile svoj veliki potencijal osvajanjem drugog mesta na prvenstvu Evrope u Rumuniji.

NAJBOLJI SUDIJA

MARIJANA VELJOVIĆ

Rođena je 24.01.1987. Prvu školu za teniske sudije završila je 2008. godine u Beogradu. U sezoni 2010. Marijana je sudila kvalifikacije Wimbledona, ATP Roterdam, ATP Beograd kao i skoro sve  PRO turnire u Srbiji i deo PRO turnira u Grčkoj. Tokom 2011. godine, sudila je : ATP Doha, ATP Roterdam, WTA Brisel , ATP Madrid, ATP Beograd, DC Makedonija, Wimbledon kvalifi-kacije i glavni turnir, 7 PRO turnira u Srbiji, WTA finalni turnir u Istanbulu, ATP finalni turnir u Londonu. U oktobru 2011. godine Marijana je položila ITF Level 3 i dobila je ATP/WTA/ITF “bronzani bedž“. Dobila je poziv da sudi  na olimpijskim igrama u Londonu 2012, kao i na Otvorenom prvenstvu Australije 2012.

NOVINARI – komentator TV

NEBOJŠA VIŠKOVIĆ

Komentator TV Sport i Sport plus, Nebojsa Višković, ove sezone ima zaista čime da se pohvali. Preko 150 mečeva koje je komentarisao I ispratio od prvog do poslednjeg minuta, veoma stručno, predano, pokušavajući da sve tajne belog sporta dočara i onim gledaocima kojima je tenis do juče bio nepoznanica. Imao je Nebojša konkurenciju i u kolegama sa RTS-a i B 92 televizije, ali je prema proceni žirija ipak nadmašio sve svoje kolege u 2011 godini.

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJU PUBLIKACIJU O TENISU U 2011.

Urednik knjige šampioni

ZORAN RADOVANOV

Naravno da je uspeh Dejvis kup ekipe povukao mnoge da se veliki uspeh ovekoveči, u slici i reči. Nekoliko brošura, knjiga i kataloga urađeno je sa temom Dejvis kupa u 2010. kada smo u finalu bili bolji od selekcije Francuske i prvi put u istoriji stigli do velikog trofeja, ali je knjiga ŠAMPIONI, autora Zorana Radovanova, daleko nadmašila sve ostale publikacije na ovu temu. Za ovu knjigu Radovanov je bio i autor i urednik, fotografije su delo Srđana Stevanovica, dok je većinu tekstova priredila Nedeljka Neda Miletić, inače PR menadžer u TSS.

SPECIJALNA ZAHVALNICA LOTTO-U ZA VIŠEGODIŠNJU SARADNJU SA TSS

Kompanija Lotto, jedna od najpoznatijih na svetu i godinama lider kada je teniska moda u pitanju, godinama unazad bila je oslonac svih uspeha selekcija Srbije na ekipnim takmičenjima. Prepoznatljiv dizajn, oprema koju su rado nosili i šampioni sveta u Dejvis kupu, Nole, Janko, Ziki, Viktor, pa onda i devojke u Fed kupu, a da ne govorilmo o mlađim selekcijama I uzrastima od 12 do 18 godina.

Lotto je punih osam sezona oblačio sve selekcije Srbije i specijalna zahvalnica je samo mali znak pažnje za sve ono dobro što je stiglo od strane kompanije Lotto.