Bojana_Jovanovski_2012

Veliki povratak Bojane Jovanovski

 

Bojana Jovanovska je ponovo u top formi. Devojka koja je pažnju naše sportske javnosti privukla sjajnim igrama s kraja prošle sezone i kada je stigla do svog najboljeg rejtinga (50. mesto na WTA list), naglo je stala. Kao da je neko presekao nit uspeha, a to se pre svega odnosilo na njene igre na turnirima. Nije više beležila one rezultate koje su se od nje očekivale, jedino je sjajne partije pružala u dresu sa državnim grbom, igrajući za Fed kup reprezentaciju Srbije.

-Početak godine nije doneo očekivane rezultate jer sam u saobraćajnoj nesreći u Melburnu, za vreme Otvorenog prvenstva Australije, koja srećom nije bila teže prirode, povredila vrat. Ta povreda mi je poremetila plan i program. Nisam mogla da treniram onim intenzitetom koji zahteva kada uđete u Top 100, a da ne govorimo o napretku na listi. Ta povreda je bila bolna, dugo se „vukla“ i tek sada mogu da kažem da sam zdrava.

Naravno, kada su prestale tegobe, stigli su i bolji rezultati. Ali, igre u reprezentaciji su bile vrhunske?

Povezana vest:  TSS: Bačena senka na nadljudsko angažovanje organizatora

-Kada igram za reprezentaciju to je nešto sasvim drugo. Ta atmosfera, odgovornost, zajedništvo i isti cilj, nose te i uznesu do neslućenih visina. Tada dajete sve od sebe jer ste svesni da iza vas stoji cela Srbija. Taj osećaj je neponovljiv. U takvim trenucima ne osećate ni bol, ni umor, ne zazirete od protivnika, već dobijate energiju koja vas vodi ka trijumfu.

Bojana Jovanovska sada, pred kraj sezone je ponovo ona teniserka koja, puna samopouzdanja dokazuje da je teniserka za velika dela. Potvrdu leži u i činjenici da je pre mesec dana osvojila njen WTA prvenac, na turniru u Bakuu. Sada je na 64. poziciji WTA liste.

-Povreda je ostala iza mene. Sada sam potpuno spremna, i fizički i psihički. Puna sam samopouzdanja i verujem da ću veoma brzo nadmašiti svoj najbolji rejting na WTA listi. Tuniri koji dolaze su moja šansa. Smatram da imam „goriva“ da ovu sezonu, koja je počela lose, završim na zadovoljavajući način. Svoj optimizam gradim na činjenici da pružam partije koje sam imala prošle sezone, pa čak i bolje.

Povezana vest:  WTA LISTA, Bez promena na WTA listi, Jelena 13, Ana 18. na svetu

Bojana je uporna devojka, svesna da samo radom i odricanjima može da napreduje.

-Odricanja prate svakog vrhunskog sportistu, pa ni ja nisam izuzetak. Ako želim da napredujem, a želim, onda moram da se odreknem nekih stvari koje su mojim vršnjacima dostupne. Ali, kada se „žrtva“ isplati, ako rezultati opravdaju „ulaganje“ onda ću kao sportista, ali i kao ličnost, biti ispunjena. Sada sam fokusirana na karijeru.

Sada se i Fed kup reprezentaciji ukazuje istorijska šansa da u finalnom okršaju sa Slovačkom ostvare podvig i trofej donesu Srbiji.

-Šansa jeste istorijska i svi koji ćemo braniti boje Srbije u tom novembarskom finalu pružićemo svoj maksimum. Ove godine smo dokazale da imamo potencijal, da smo prave „lavice“ i da se ne predajemo nikada. Meč u Slovačkoj je svakako najveći ispit naše reprezentacije. Svesne smo da će domaćin takođe biti maksimalno motivisan, uz to će iza sebe imati kompletno gledalište, ali zar kroz sve to nismo prošle i u Belgiji, pa Moskvi, pa smo se trijumfalno vratile u Srbiju.

Povezana vest:  ATP MONTE KARLO, Đoković u polufinalu

Optimizam krasi ovu skromnu devojku koja je, kako svojim igrama i teniskim umećem, još više svojim ponašanjem pokazala svoju vanserijsku vredost.

-Optimista sam po prirodi, stoga i verujem u naš trijumf u finalu Fed kupa. Pa, zar da zastanemo na poslednjem stepeniku? Da se razumemo, niti jednog momenta ne potcenjujemo protivnika, ali smo svesne svoje snage i mogućnosti. Imamo igračice iz samog svetskog vrha, imamo veliku želju i imamo veliko, ogromno srce. Dakle, borićemo se, dati svoj maksimum i – pobediti. A uspesi u mojoj karijeri stići će, samo da me obiđu povrede. Iskusila sam šta za sportistu znači povreda i od toga, zapravo, najviše strepim.

Bojana Jovanovski je otvorena devojka, u svakoj prilici s obe noge na zemlji, po kojoj čvrsto hoda. Zato uspeh ovu teniserku, jednostavno, ne može mimoići.