Nebojsa Jevremovic Foto VSS Antonio Ahel

VESLANJE
Svetski nivo šampionata u Beogradu

Evropsko prvenstvo za seniore u veslanju, čiji je domaćin od 29. maja do 1. juna bio naš glavni grad, ispunilo je sva očekivanja. Tri nezaboravna dana na Adi Ciganliji, začinjena zlatnim odličjem srpskog dvojca bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, puna srca svih gledaoca i učesnika, odlična organizacija, rekordan broj zemalja učesnika, glasio bi najkraći rezime osmog šampionata Starog kontinenta od obnavljanja ovog takmičenja 2007. Iako prestoji još posla da bi se stavila tačka na ceo događaj generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije i član Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju – Beograd 2014. Nebojša Jevremović dao je osvrt na najjači kontinentalni šampionat u istoriji ovog takmičenja.
– Ovo je bilo najbrojnije i najjače Evropsko prvenstvo ikada održano. Na Savskom jezeru se okupila elita evropskog ali svetskog veslanja. Mnogobrojni osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja, kao i svi ostali učesnici, priredili su jedan fenomenalan događaj. Iz ugla organizacije sve je proteklo na planiranom, visokom nivou. Svi ljudi koji su učestvovali u organizaciji, počev od članova operativnog dela Organizacionog komiteta, preko direktora raznih sektora i mnogobrojnih volontera odradili su ogroman posao. Veliku pomoć smo imali i od svih gradskih službi bez kojih ovako masovan i zahtevan događaj ne bi bilo moguće organizovati. Iako su zemlju desetak dana pred početak šampionata zadesile katastrofalne poplave, koje su odnele i mnogo žrtava, uspeli smo da i vanrednim okolnostima Beograd i čitavu zemlju još jednom prikažemo u najlepšem svetlu. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo Ministrastvu omladine i sporta i Gradu Beogradu na ogromnoj finansijskoj pomoći, kao i Radio-televiziji Srbije na medijskoj podršci. Direktna slika sa finalnog dana otišla je u 16 zemalja, dok su specijalne priloge i vesti iz Beograda emitovao veliki broj država – kaže Jevremović.
Pohvale za organizaciju su stigle i stižu sa svih strana.
– Iako smo imali iskustva u organizaciji velikih veslačkih događaja Evropsko prvenstvo za seniore je prevazišlo sve do sada viđeno na Adi Ciganliji. Najbolji dokaz da smo se još jednom pokazali kao domaćini u najlepšem svetlu jeste i čestitka od novog predsednika Svetske veslačke federacije Francuza Žana Kristofa Rolana kao i od mnogih ostalih visokih zvaničnika FISA. Ipak, najviše prijaju ocene samih učesnika i medijskih ekipa koje su pratile šampionat. Svi koji su bili u Beogradu na Svetskom kupu 2012. sada su iz Beograda otišli sa još boljim utiscima. Oni koji su se prvi put takmičili na Adi Ciganliji isticali su da je staza, regatni centar i ceo ambijent nešto što je jedinstveno u svetu i ponosni smo zbog toga – istakao je Jevremović.
Uporedo sa Evropskim prvenstvom u Beogradu je 31. maja održana i Generalna skupština evropskih veslačkih saveza, koju je u svečanoj Sali Skupštine grada otvorio zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović, srdačno pozdravivši sve prisutne. Na najvažnijem skupu evropskog veslanja Nebojša Jevremović je po drugi put reizbran za člana Borda ove organizacije.
– Bord Evropskih veslačkih saveza broji sedam članova od koji tri određuje FISA dok se četiri, uključujući i predsednika biraju. Svake godine se bira po jedan član. Ja sam član Borda od osnivanja tj 2006. Nisam imao protivkandidata i dobio sam novi četvrogodnišnji mandat. Kao i do sada trudiću se da radim u najboljem interesu evropskog veslanja i federacija sa našeg kontinenta – rekao je Jevremović.
Na Generalnoj skupštini u Beogradu usvojeni su izveštaji o radu. Takođe, domaćini evropskih prvenstva za seniore i juniore 2015, poljski Poznanj, odnosno češke Račice, predstavili su ta takmičenja. Izabrani su domaćini kontinentalnih šampionata 2016. Evropsko prvenstvo za seniore za dve godine povereno je nemačkom Brandenburgu, a Evropsko prvenstvo za juniore litvanskom Trakaiju. Jedna od značajnih tema bila je inicijativa da se pokrenu i evropska prvenstva za seniore do 23 godine. Gotovo svi članovi su dali podršku ovoj inicijativi pa bi ovi šampionati bi trebalo da počnu da se održavaju od 2017. Na sledećoj Generalnoj skupštini evropskih veslačkih saveza, koja će se održati tokom Svetskog prvenstva u Amsterdamu krajem avgusta, krenuće se u proces određivanja datuma i domaćina prvog šampionata Starog kontinenta za mlađe seniore.

Povezana vest:  PLIVANJE SP ŠANGAJ, Dale Oen osvojio zlato na 100 metara prsno