Beograd domaćin prve regate Svetskog kupa 2012. 

nebojsa_ilic_selektor_veslanjePrva regata Svetskog kupa u veslanju održaće se od 4. do 6. maja 2012. godine u Beogradu, najavio je danas Veslački savez Srbije koji je organizator tog takmičenja. 
Učestvovaće oko 1.200 sportista iz 60 država, a to će biti najkvalitetnije i najmasovnije takmičenje u veslanju koje je do sada održano u Beogradu. 
Selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić istakao je da je Svetski kup „značajan za naše takmičare“. 
-To je velika promocija i sigurno će veslanje privući još mladih ljudi da se bave ovim sportom. Verujem da ćemo biti dobri domaćini, kao što smo bili i ranije – rekao je Ilić na konferenciji za novinare. 
Svetski kup održaće se u olimpijskoj godini i biće jedna od provera uoči OI u Londonu. 
-Kvalifikacije za Olimpijske igre završiće se godinu dana ranije. Bilo bi rizično da na poslednjem takmičenju ispunjavamo normu – rekao je Ilić. 
Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković naglasila je da veslački sport na različite načine dobija pomoć, kroz stipendiranje takmičara, nacionalna priznanja, finansiranje takmičenja. 
-Naša dužnost je da pomognemo organizaciju Svetskog kupa. Verujemo da smo ravnopravni sa Minhenom i Lucernom – rekla je Samardžić Marković koja će biti predsednik Organizacionog odbora Svetskog kupa. 
Druga i treća regata Svetskog kupa 2012. držaće se tradicionalno u Minhenu i Lucernu. 
Gradski sekretar za sport Aleksandar Kovačević dodao je da će grad pomoći da se „tako značajno takmičenje pripremi i održi na najbolji mogući nacin“. 
Regata Svetskog kupa u Beogradu biće i poslednje kvalifikaciono takmičenje za Paraolimpijske igre u Londonu 2012. godine. 

Povezana vest:  PLIVANJE, Bez plivačkih odela, teško do rekorda